Stress en voeding


balk2.jpg (42734 bytes)


Voor medische studenten met een druk leven kan een twee uur durende meditatie even gunstig zijn als een langer durende cursus

Een door Rutgers geleide studie vond dat een twee uur durende intro cursus over mindfulness evenveel ontspant als een meeslepende cursus van acht weken.

Lees verder


Stress tijdens de kinderjaren en stress tijdens volwassenheid hebben samen invloed op hormonen en gezondheid

Volwassenen, die zeggen heel veel stress te hebben en die ook een stressvolle jeugd hebben gehad zullen hoogstwaarschijnlijk hormoonpatronen laten zien, de geassocieerd worden met negatieve gezondheidsresultaten, volgens de bevindingen die gepubliceerd zijn in Psychological Science, een tijdschrif van het Association for Psychological Science.

Lees verder


Gestressde voorouders geven individuŽn betere immuunrespons op stress

Voorouders hebben die vaak werden blootgesteld aan stress kunnen de eigen immuunrespons op stress verbeteren, vinden onderzoekers van Penn State. De resultaten suggereren dat familiegeschiedenis moet worden bekeken om de gezondheidsimplicaties van spanning te voorspellen of te begrijpen.

Lees verder


Relatie verhoogde stresshormoon niveaus en vormen van huisvesting

Een nieuw onderzoek die huisvesting en gezondheidsuitslagen in de UK onderzoekt, heeft aangetoond, dat mensen in de privť huursector hogere levels stresshormonen hebben. De bevindingen, die geleverd werden door onderzoekers van de Universiteiten van Bristol en Essex, zijn gepubliceerd in The Journal of Epidemiology & Community Health.

Lees verder


Bent u gestresst, uw ogen weerspiegelen uw mentale werklast

De eisen die werkomgevingen stellen zijn in onze huidige maatschappij vele malen groter dan vroeger. Omdat verwacht wordt dat taken onmiddellijk worden voltooid, speelt `multitasking` bij het werk een steeds grotere rol.
In eerdere studies over werkdruk en productiviteit werd vooral gekeken naar de fysieke aspecten, zoals hoeveel iemand loopt en wat iemand tilt. In die studies kwam iemands gemoedtoestand nauwelijks aan bod. Onderzoekers van de Universiteit van Missouri hebben ontdekt dat iemands ogen een indicatie kunnen geven van iemands mentale welzijn.

Lees verder


Hoe ouders kinderen kunnen beschermen tegen lange termijn effecten stress

Wanneer jonge kinderen geweld of armoede ervaren kan het effect ervan tot ver in de volwassenheid duren. Maar nieuw onderzoek van de Emory School of Medicine suggereert dat een sterke ouderrelatie een aantal van deze effecten kan overheersen waardoor kinderen de omgevingsfactoren waarnemen die hen helpen onderscheid te maken tussen wat veilig of gevaarlijk is.

Lees verder


Bewust bewegen kan helpen om stress en angst te verminderen

Een wandeling maken is misschien een goede gelegenheid om je to-do-lijst mentaal te herzien, maar de tijd gebruiken om in plaats daarvan meer rekening te houden met je ademhaling en omgeving, kan volgens onderzoekers je welzijn stimuleren. Zij ontdekten dat terwijl studenten rapporteerden dat ze minder gestrest waren terwijl ze opstonden en bewegen, ze een nog groter voordeel ondervonden wanneer ze dat ook bewuster deden.

Lees verder


Hersenen rijpen tijdens de kindertijd sneller door stress

Stress in de vroege kinderjaren leidt tot snellere rijping van bepaalde hersenregio's tijdens de adolescentie. Stress later in het leven leidt daarentegen tot een langzamere rijping van het brein van de adolescent. Dit is het resultaat van een onderzoek op lange termijn door wetenschappers van de Radboud Universiteit, waarbij 37 proefpersonen bijna 20 jaar zijn gevolgd.

Lees verder


Deelnemers gezocht voor laag frequent geluid onderzoek Universiteit Groningen

Onlangs presenteerden wij onze jaarrapportage 2017: een samenvatting van de huidige stand van zaken rondom de LFg-problematiek, statistieken en grafieken op basis van de informatie uit ons meldingssysteem, en een overzicht van alle meldingen die bij ons zijn binnengekomen. Uit de jaarrapportage komt onder andere naar voren dat het aantal LFg-meldingen bij Stichting Laagfrequent geluid in 2017 explosief gestegen is. De Rijks Universiteit Groningen (RUG)* gaat onderzoek doen op dit gebied. De RUG ziet dat LFg tot op heden nauwelijks (h)erkend wordt als een enorme stressor voor mensen en dat de problematiek weinig tot niet is onderzocht. De RUG beschouwt LFg als een serieus probleem en vindt systematisch onderzoek beslist noodzakelijk.

Lees verder


Hoe stress je ziek kan maken

Een onderzoek aan de Michigan State University geeft nieuw inzicht in de manier waarop bepaalde typen stress interageren met immuuncellen en kunnen reguleren hoe deze cellen reageren op allergenen en uiteindelijk fysieke symptomen en ziekten veroorzaken. De federaal gefinancierde studie, gepubliceerd in het Journal of Leukocyte Biology, liet zien hoe een stressreceptor, bekend als corticotropin-releasing factor, of CRF1, signalen naar bepaalde immuuncellen kan sturen, mastocyten genoemd, en bepalen hoe ze het lichaam verdedigen.

Lees verder


Het is wetenschappelijk bewezen dat na een ruzie blauwe verlichting helpt sneller te ontspannen dan witte verlichting

Onderzoekers aan de Universiteit van Granada (UGR) hebben in samenwerking met de School voor Speciaal Onderwijs San Rafael (Hospitaalorde van Sint Jan van God, Granada, Spanje) door middel van een objectieve evaluatie met behulp van elektrofysiologische metingen, aangetoond dat blauwe verlichting het ontspanningsproces beter ondersteunt na acute psychosociale stress in vergelijking met conventionele witte verlichting.

Lees verder


Werk op de boerderij kan de geestelijke gezondheid van veteranen verbeteren

Volgens een recente studie verbetert de verzorgingslandbouw - gebruik van boerderijen en landbouwlandschappen om geestelijke en lichamelijke gezondheid te bevorderen - het welzijn van veteranen. Bij zorgbedrijven nemen individuŽn deel aan verschillende tuinbouwactiviteiten en leren nuttige vaardigheden binnen een veilige gemeenschap en een groene omgeving, een omgeving die het mentaal en maatschappelijk welzijn verbetert.

Lees verder


Werk op de boerderij kan de geestelijke gezondheid van veteranen verbeteren

Volgens een recente studie verbetert de verzorgingslandbouw - gebruik van boerderijen en landbouwlandschappen om geestelijke en lichamelijke gezondheid te bevorderen - het welzijn van veteranen. Bij zorgbedrijven nemen individuŽn deel aan verschillende tuinbouwactiviteiten en leren nuttige vaardigheden binnen een veilige gemeenschap en een groene omgeving, een omgeving die het mentaal en maatschappelijk welzijn verbetert.

Lees verder


Gestrest ? Fiets naar het werk

Nieuw onderzoek van Concordia's John Molson School of Business (JMSB) heeft gevonden dat fietsen kan helpen om stress te verminderen en de werkprestaties te verbeteren. Uit de resultaten blijkt dat fietsen naar het werk een goede manier is om de dag goed door te komen, zegt hoofdauteur Brutus. "Medewerkers die naar het werk fietsten lieten aanzienlijk lagere spanningspieken zien binnen de eerste 45 minuten op het werk dan degenen die met de auto kwamen,Ē zegt hij.

Lees verder


Overmaat aan cortisol beÔnvloedt DNA proces en geestelijke gezondheid

Hoge concentraties van het stresshormoon cortisol in het lichaam beÔnvloeden belangrijke DNA processen en verhogen het risico op langdurige psychologische gevolgen. De relaties waren duidelijk in een studie aan de Sahlgrenska Academy bij patiŽnten met het syndroom van Cushing; maar de bevindingen zetten ook de deur open naar nieuwe behandelingsstrategieŽn voor andere stressgerelateerde aandoeningen zoals angst, depressie en post-traumatische stress.

Lees verder


Prebiotica kunnen helpen bij stress

Uit recent onderzoek blijkt dat probiotische vezels na een stressvolle gebeurtenis kunnen helpen om de goede darmbacteriŽn te beschermen en een verstoorde slaap te herstellen. Wat doe jij om beter met de stressfactoren in je leven om te gaan? Doe je aan yoga? Meditatie? Sport? Misschien moet je prebiotica eens toevoegen aan dat lijstje.

Lees verder


Amerikaanse Indianen met in jeugd opgelopen trauma gevoeliger voor PTSS

Amerikaans-Indiaanse volwassenen die in hun jeugd zijn blootgesteld aan een trauma ontwikkelen vaker een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en een slechte fysieke gezondheid als volwassene, zo blijkt uit een pas verschenen studie in het American Journal of Human Biology. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Dartmouth College, Washington State University te Spokane en de University of Colorado Anschutz.

Lees verder


De relatie tussen cortisol (stress) en insuline (suiker)


Tai Chi blijkt haalbaar en gunstig voor veteranen met PTSS

Veteranen met de symptomen van posttraumatische stress-stoornis (PTSS) die deelnamen aan Tai Chi zouden het niet alleen aanbevelen aan een vriend, maar vonden ook dat de oude Chinese traditie hen geholpen heeft bij het beheersen van opdringerige gedachten, problemen met concentratie en fysiologische opwinding. De bevindingen, die in het tijdschrift BMJ Open verschenen, zijn de eerste die de haalbaarheid, kwalitatieve feedback en tevredenheid in verband met Tai Chi voor deze populatie onderzochten.

Lees verder


Nieuw inzicht in de manier waarop de geest het lichaam beÔnvloedt

Neurowetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh hebben de neurale netwerken geÔdentificeerd die de cerebrale cortex en het bijniermerg met elkaar verbinden. Deze verbinding is verantwoordelijk voor de snelle reactie van het lichaam op stressvolle situaties.

Lees verder


Identifying adrenal stress by your tolerance


How Stress & Sugar Affects Your Brain


Stressvol begin van leven versnelt rijping van sleutelgebied in hersenen van mannelijke muizen

IntuÔtie is het enige wat nodig is om te snappen dat stress in de vroege kindertijd levenslang psychologische problemen kan veroorzaken, maar wetenschappers zijn nog maar net begonnen met te verklaren hoe dat er uitziet in de hersenen. Nu blijkt uit een studie met mannelijke muizen die aan stress werden blootgesteld dat een specifiek gebied, de hippocampus, al vroeg vele mijlpalen in de ontwikkeling bereikt Ė wat eigenlijk neerkomt op snellere rijping in reactie op stress.

Lees verder


Nieuwe aanpak tegen stress brengt rust in oudste hersendeel van de mens 

Onderzoeker en auteur ir. Onno Nieveen heeft ontrafeld hoe de hersenen omgaan met stress en schreef er een boek over: Nooit Meer Stress. Nieveen laat zien dat het oudste hersendeel, het zogenoemde reptielenbrein (500 miljoen jaar oud), al het gedrag bepaalt. Een gestrest, hyperactief reptielenbrein (het instinct) zorgt voor agressie, verslaving, ADHD, slaapproblemen, slechte school- en sportprestaties. Het tot rust brengen van dit reptielen-brein is de Ďmissing linkí in het hedendaagse ont-stress-en. En dat kan nu voor iedereen in 5 minuten per dag, digitaal: van permanent vechten en vluchten naar innerlijke rust.

Lees verder


Hoe omgevingsfaktoren je stress kunnen geven - Dr Eric Berg


Levenverstorende herrie straatvegers e.d.

Het is waar. Steeds meer mensen worden bewuster en ervaren wat een negatieve invloed al die moderne machines hebben. Ik heb het nu niet over elektriciteitsmasten of internet maar gewoon over de straatveger, de heggenknipper, de bladblazer, hogedrukreiniger en de draaiende motor van een auto die lang stilstaat. Zoals een Canadese grootmoeder het noemde ďthe male thingĒ.

Lees verder


Relatie cortisol en verhoogde agressie bij 10-jarige jongens

Spaanse onderzoekers hebben de relatie tussen hormonen en agressief gedrag bij meisjes en jongens tussen de acht en tien bestudeerd. De resultaten, verschenen in het American Journal of Human Biology, bevestigen dat de deelnemers die de grootste toename van het agressieniveau vertoonden op tienjarige leeftijd, degenen waren bij wie ook het cortisolniveau in die twee jaar was toegenomen.

Lees verder


Lijdt men ten gevolge van ultraharde geluiden uit het luchtruim?

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Southampton geeft aan dat het publiek zonder hun medeweten wordt blootgesteld aan keiharde geluiden uit het luchtruim. De studie wees uit dat bij toenemende blootstelling aan keihard geluid in locaties, zoals stations, musea, bibliotheken, scholen en stadions er klachten van misselijkheid, duizeligheid, migraine, vermoeidheid en tinnitus ontstonden.

Lees verder


FinanciŽle stress kan leiden tot fysieke pijn

Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in ĎPsychological Science', een tijdschrift van de ĎAssociation for Psychological Scienceí, kunnen mensen die het gevoel hebben dat hun financiŽle vooruitzichten wankel zijn meer fysieke pijn ervaren dan degenen die zich financieel veilig voelen. De bevindingen geven aan dat er een gedeeltelijk verband is met het gevoel van gebrek aan controle over het leven.

Lees verder


Chronische stress en angst kunnen de hersenen beschadigen en het risico op ernstige psychiatrische stoornissen verhogen

Een wetenschappelijke studie waarschuwt dat mensen middelen moeten zoeken om chronische stress en angst te verminderen in hun leven willen ze geen verhoogd risico krijgen op het ontwikkelen van depressie en zelfs dementie.

Lees verder


Behulpzaamheid tempert de gevolgen van alledaagse stress

Het bieden van hulp aan vrienden, kennissen, en zelfs vreemden verzacht de impact van dagelijkse stressfactoren op onze emoties en geestelijke gezondheid, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Clinical Psychological Science, een uitgave van de Association for Psychological Science.

Lees verder


Hoe je smartphone je in een adrenaline junkie kan veranderen


Onderzoek vindt verband tussen perfectionisme en burn-out op het werk, op school en in de sport

Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd door de Society for Personality and Social Psychology kunnen zorgen over perfectionisme succes op het werk, op school of in de sport saboteren wat leidt tot stress, burn-out en mogelijke gezondheidsproblemen. In de eerste meta-analyse van de relatie tussen perfectionisme en burnout analyseerden de onderzoekers de resultaten van 43 eerdere studies uitgevoerd in de afgelopen 20 jaar.

Lees verder


Hoe stresshormoon cortisol traumatische herinneringen versterkt

Het stresshormoon cortisol versterkt herinneringen aan enge ervaringen. Het is echter niet alleen effectief wanneer het geheugen voor de eerste keer in werking treedt, maar ook later wanneer mensen terugkijken op een ervaring tijdens de reconsolidaties van het geheugen. Dit is gepubliceerd door cognitie psychologen van de Ruhr-Universitšt Bochum in het tijdschrift "Neuropsychopharmacology". Zij suggereren dat de resultaten het voortbestaan van sterke emotionele geheugens bij angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen verklaren.

Lees verder


Stress en obesitas: Je familie kan je dik maken

Adolescent overgewicht is een probleem voor de nationale volksgezondheid en plaatst jongeren voor een verscheidenheid van gezondheidsproblemen als ze ouder worden. Een nieuwe studie aan de University of Houston Departmen of Health and Human Performance (HHP) en het Texas Obesity Research Center (TORC) suggereert dat er een relatie bestaat tussen langdurige blootstelling aan drie specifieke soorten familiale stressoren en kinderen die zwaarlijvig worden tegen de tijd dat ze 18 jaar oud zijn.

Lees verder


Zelfs op moleculair niveau, helpt kalmer aan doen ons met het hanteren van stress

Wetenschappers van de University of California, Berkeley, hebben een nieuwe moleculaire route aangegeven, kritisch op veroudering, en heeft bevestigd dat het proces gemanipuleerd kan worden om te helpen oud bloed weer als nieuw te laten lijken. De onderzoekers bevonden dat het bloedstamcel 'vermogen om schade veroorzaakt door oneigenlijke eiwit plooien in de mitochondriŽn, een energie-station van een cel, te repareren van cruciaal belang is voor hun overleving en het regeneratievermogen.

Lees verder


Permanente stress veroorzaakt mentale stoornissen

Immuncellen hebben een schadelijk effect op de hersenen. En stress activeert het immuunsysteem. Het team focuste zich voornamelijk op een bepaald onderdeel van ons immuunsysteem, namelijk de microglia. Onder normale omstandigheden, repareren de microgliacellen de synapsen tussen de zenuwcellen in de hersenen en stimuleren ze die om te groeien. Maar als ze geactiveerd worden, kunnen deze microglia schade aan de zenuwcellen richten en een ontstekingsproces in gang zetten.

Lees verder


Invloed van stress op het hart verschilt tussen mannen en vrouwen

Volgens een studie van personen die al behandeld waren voor hart- en vaatziekten hebben mannen en vrouwen verschillende cardiovasculaire en psychologische reacties op mentale stress. De studie, gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, betrof 56 vrouwen en 254 mannen gediagnosticeerd met hart- en vaatziekten die deelnamen aan een grotere REMIT studie over de impact van de medicatie escitalopram op hart- en vaatziekten veroorzaakt door mentale stress.

Lees verder


Video - Hoe genees je je bijnieren en schildklier ?

De schildklier en bijnieren hebben een wederzijdse relatie. Wanneer je bijnieren erg aktief zijn daalt je schildklieractiviteit en vice versa. Leef je in een constante staat van stress dan kan dit leiden tot hoge aktiviteit van de bijnieren met uitputting als gevolg. Leer hoe deze klieren functioneren en hoe je ze optimaal laat werken.


Buitenshuis stress verslaan? Groepswandelingen in de natuur kunnen de geestelijke gezondheid verbeteren

Een grootschalige studie zegt dat consequent wandelen in de natuur gelinkt is met een aanzienlijk verlaging van depressies en waargenomen stress en daardoor zorgt voor een verbeterd mentaal welzijn. Het zijn vaak gehoorde suggesties om stress te verhelpen: Je hebt gewoon frisse lucht nodig. Loop het er uit. Ga naar buiten en ontmoet andere mensen. Een grote studie suggereert dat je door een combinatie van die dingen jezelf beter gaat voelen ó veel beter.

lees verder


Yoga-ademhaling toont belofte in het verminderen van de symptomen van een post-traumatische stress-stoornis

Het effect van de oorlog op de hersenen van de soldaten zorgt voor de meeste oorlogsslachtoffers. Dit levert een enorm probleem op voor de volksgezondheid: Volgens een rapport uit 2012 van RAND Corp heeft meer dan 20 procent van de veteranen die terug komen uit de oorlogen in Irak en Afghanistan post-traumatische stress-stoornissen. Een nieuwe studie van het Center for Investigating Healthy Minds van het Waisman Center van de Universiteit van Wisconsin-Madison biedt hoop voor mensen die aan deze aandoening lijden. Onderzoekers hebben aangetoond dat een op ademhaling gebaseerde meditatie oefening, genaamd Sudarshan Kriya Yoga, een effectieve behandeling kan worden voor PTSS.

Lees verder


Onderzoek naar waarom stress op sommigen meer invloed heeft

Sommige mensen aanvaarden stress in hun leven en anderen gaan eraan ten onder. Nieuw onderzoek aan de Rockefeller University heeft de moleculaire mechanismen van deze zogenaamde streskloof geÔdentificeerd bij muizen met zeer gelijkaardige genetische achtergronden - een ontdekking die de onderzoekers helpt om de ontwikkeling van psychiatrische afwijkingen zoals schrik en depressie beter te begrijpen.

Lees verder


Ouderschap en bepaalde banen, een bron van stress

Sommige werkende ouders, hebben meer psychologische bagage dan anderen - en de reden heeft niets te maken met eisen van tijd of energie. De oorzaak is hun beroep. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Iowa hebben ouders die een baan hebben die door de maatschappij als agressief, zwak, of onpersoonlijk wordt beschouwd, meer stress dan ouders met een beroep dat aanleunt bij ouderschap - goed, sterk en zorgzaam. "We weten dat de binding tusen tijd en energie een bron van stress is voor de ouders" aldus Mark Walker, een doctoraal student in de sociologie aan IE. "Maar wat ik wilde onderzoeken was in welke mate de discrepantie tussen de culturele betekenis van het werk en de identiteit van de ouders het psychologisch welzijn van werkende ouders kan beÔnvloeden.® "Wat we hebben gevonden is in feite dat dit wel degelijk zo is," voegt hij eraan toe.

Lees verder


Verband tussen stress door veranderingen van genexpressie bij kinderen, en emotieregulatie en lichamelijke gezondheid

Kinderen die zijn misbruikt of vroeg in het leven verwaarloosd, lopen het risico voor het ontwikkelen van zowel emotionele als lichamelijke gezondheidsproblemen. In een nieuwe studie hebben wetenschappers ontdekt dat mishandeling van invloed is op de manier waarop genen worden geactiveerd met als gevolg invloed op lange termijn op de ontwikkeling van die kinderen. Eerdere studies waren gericht op onderzoek hoe individuele kenmerken en genetica bij een bepaald kind in wisselwerking zijn met de ervaringen van dat kind in een poging om het ontstaan van gezondheidsproblemen te begrijpen. In de nieuwe studie konden de onderzoekers de graad meten waarin genen "aan" of "uit" staan door middel van het biochemisch proces methylering. Deze nieuwe techniek onthult de manieren waarop onze sociale ervaringen de onderliggende biologie van onze genen kunnen veranderen.

Lees verder....


Erfelijke trauma

Het fenomeen is al lang bekend in de psychologie: traumatische ervaringen kunnen worden toegeschreven aan gedragsstoornissen die worden doorgegeven van de ene generatie naar de volgende. Het is pas sinds kort dat wetenschappers de fysiologische processen zijn gaan begrijpen die ten grondslag liggen mbt erfelijk trauma. "Er zijn ziekten zoals een bipolaire stoornis, die in de familie zit, maar niet terug te voeren valt op een bepaald gen", legt Isabelle Mansuy, professor aan de ETH ZŁrich en de Universiteit van ZŁrich.

Lees verder


Chronische stress verhoogt de kwetsbaarheid voor voeding-gerelateerde metabole risicofactoren

Nieuw onderzoek van UC San Francisco is het eerste om aan te tonen dat zwaar gestresde mensen die veel vet en suiker eten meer vatbaar zijn voor gezondheidsrisico's dan degenen die dezelfde hoeveelheid ongezond voedsel eten maar met minder stress leven. "Chronische stress kan een belangrijke rol spelen bij het beÔnvloeden van de biologie, en het is van cruciaal belang te begrijpen op welke manier" zei Kirstin Aschbacher, PhD, assistent-professor in de UCSF afdeling Psychiatrie en hoofdauteur. "Veel mensen denken dat een calorie een calorie is, maar deze studie suggereert dat twee vrouwen die hetzelfde doen verschillende metabole reacties kunnen vertonen op basis van hun mate van stress. Er blijkt een spanningspad dat werkt via dieet. Bijvoorbeeld zou het kunnen vergelijkbaar zijn met wat we zien bij dieren, bij wie vetcellen sneller groeien als reactie op junk food wanneer het lichaam chronisch onder stress staat."

Lees verder


Jouw stress is mijn stress

Alleen al het zien van stressvolle situaties kan een lichamelijke stressreactie veroorzaken. Stress is besmettelijk. Iemand anders in een stresssituatie zien kan genoeg zijn voor je eigen lichaam om het stresshormoon cortisol aan te maken. Tot deze de uitkomst kwamen wetenschappers die betrokken waren bij een grootschalige samenwerking tussen de afdelingen van Tania Singer van het Max Planck Institute for Cognitive and Brain Sciences in Leipzig en Clemens Kirschbaum van de Technische Universitšt Dresden. Empathische stress ontstond voornamelijk als de toeschouwer en de gestreste persoon een partner relatie hadden en de stressvolle situatie rechtstreeks door een doorkijkspiegel bekeken kon worden. Echter, zelfs het zien van gestreste vreemden op een video was genoeg voor sommige mensen om zelf gealarmeerd te raken. In onze door stress gedomineerde samenleving is empathische stress een fenomeen dat niet door het gezondheidssysteem genegeerd zou mogen worden.

Lees verder


Cushing's syndroom: een genetische basis voor een overmaat aan cortisol

Onderzoekers van een internationaal team onder leiding van een endocrinoloog aan de Ludwig-Maximilians-Universitšt (LMU) in MŁnchen heeft genetische mutaties geÔdentificeerd die leiden tot ongecontroleerde synthese en aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Lees verder


Stress eters kunnen compenseren door minder te eten in goede tijden

Wanneer we geconfronteerd worden met stress, lijken sommige mensen hun eetlust te verliezen, terwijl anderen grijpen naar de dichtstbijzijnde zoete, zoute, of vette snack. Conventionele wijsheid houdt ons voor dat de stress eters degenen zijn die moeten leren om hun slechte gewoonten te reguleren, maar nieuw onderzoek suggereert dat stress eters een dynamisch patroon van eetgedrag vertonen dat voordelen zou kunnen hebben in niet-stressvolle situaties. 

Lees verder


Griekse crisis heeft biologische effecten op de gezondheid

Jongvolwassenen in Griekenland hebben meer last van stress en psychische problemen en zijn minder optimistisch over de toekomst dan Zweden van dezelfde leeftijd. De ernstige financiŽle problemen hebben in Griekenland een sociale crisis teweeg gebracht die waarschijnlijk de gezondheid van de mensen heeft beÔnvloed, volgens een studie van de Universiteit van LinkŲping .

Lees verder


Fatale stress verstoort de manier waarop de genen worden getransporteerd

In het FASEB journaal wordt gesuggereerd da genetische verwerking vaak leid tot chronische ziekten als men gevoelig is voor stress. Bethesda MD. Als je denkt dat stress je vermoord dan heb je gelijk. Maar wat je niet weet is dat stress reeds in je hersenen al schade heeft aangericht nog voor dat je bent geboren. In een nieuw rapport van augustus 2013 was dit een kernpunt van het FASEB journaal. Harvard onderzoekers vonden genetische aanwijzingen in de hersenen die associeerden met chronische ziektes in het latere leven, waarmee ze geboren waren. Mogelijk dat deze afwijkingen reeds ingekapseld waren.

Lees verder


Dagelijkse stress eist zijn tol op de geestelijke gezondheid op lange termijn, blijkt uit UCI-geleide studie

Negatieve emotionele reacties op alledaagse ergernissen hebben cumulatief effect.

Irvine, CaliforniŽ - Onze emotionele reacties op de stress van het dagelijkse leven kan onze geestelijke gezondheid voorspellen op lange termijn, volgens een nieuwe studie onder leiding van een UC Irvine psycholoog. Uit het onderzoek, dat online verschijnt in het tijdschrift Psychological Science, blijkt dat het behoud van emotioneel evenwicht cruciaal is voor het vermijden van ernstige psychische problemen in de toekomst. Susan Charles, UC Irvine professor in de psychologie en sociaal gedrag, en haar collega's leidden het onderzoek om een langdurige vraag te beantwoorden: Stapelen alledaagse irritaties zich op tot de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen, of maken ze ons sterker en beschermen ons tegen latere beproevingen?

Lees verder


Cortisone kan het risico verhogen van acute pancreatitis

PatiŽnten die behandeld worden met cortisone moet worden geadviseerd zich te onthouden van alcohol en roken. Een nieuwe studie van het Karolinska Institutet in Zweden toont aan dat cortisone - een hormoon gebruikt in bepaalde medicijnen - het risico verhoogt op acute pancreatitis. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine. De onderzoekers suggereren dat patiŽnten die werden behandeld met cortisone, in bepaalde vormen, moeten worden geÔnformeerd over de risico's en geadviseerd zich te onthouden van alcohol en roken. Acute pancreatitis is de meest voorkomende ziekte van de pancreas en wordt veroorzaakt door een plotselinge ontsteking van de pancreas. De meeste patiŽnten herstellen zonder complicaties. Maar in 15 tot 20 procent van de patiŽnten ontwikkelt de ziekte zich tot een levensbedreigende aandoening. De meest voorkomende oorzaken van de ziekte zijn galstenen en een hoge alcoholconsumptie, maar bij een kwart van de patiŽnten zijn de oorzaken onbekend.

Lees verder


Eenzaamheid net zoals chronische stress, belast het immuunsysteem

COLUMBUS, Ohio - Nieuw onderzoek koppelt eenzaamheid aan een aantal disfunctionele immuunresponsen en suggereert dat eenzaamheid het potentieel in zich heeft om de algehele gezondheid te schaden. Onderzoekers ontdekten dat mensen die eenzaam zijn tekenen vertonen van verhoogde latente herpes virus reactivatie en meer ontsteking-gerelateerde eiwitten produceren als reactie op acute stress dan degenen die zich meer sociaal verbonden voelen. Dit eiwittensignaal, wat wijst op de aanwezigheid van ontsteking en chronische ontsteking, is gekoppeld aan tal van aandoeningen zoals coronaire hartziekte, type 2 diabetes, artritis en de ziekte van Alzheimer, en de kwetsbaarheid en functionele achteruitgang die gepaard gaan met veroudering. Van reactivatie van een latente herpes virus is bekend dat het samengaat met stress, wat suggereert dat eenzaamheid functioneert als een chronische stressor die een slecht gecontroleerde immuunrespons teweegbrengt.

Lees verder


Stress op jonge leeftijd kan de hersenen van meisjes gevoelig maken voor angstgevoelens op latere leeftijd

MADISON - Nieuwe resultaten uit van een langlopende bevolkingsonderzoek door wetenschappers van de University of Wisconsin-Madison wijzen uit dat hoge niveaus van stress, binnen het gezin, tijdens de kindertijd gelinkt zijn aan verschillen in het dagelijks functioneren van de hersenen en angst bij tienermeisjes. De studie benadrukt het bewijs van een ontwikkelingsstoornis traject waardoor stress op jonge leeftijd een aanleiding kan zijn voor deze veranderingen. Babyís die opgroeien met een gestreste moeder hadden meer kans om op kleuterleeftijd hogere niveaus van cortisol te ontwikkelen, cortisol is een stress hormoon. Bovendien toonden deze meisjes met een hogere cortisol 14 jaar later ook minder communicatie tussen hersengebieden die geassocieerd worden met de regulatie van emoties. Als laatste voorspelden de hoge cortisol en de verschillen in hersenactiviteit beiden hogere niveaus van puberale angst op de leeftijd van 18 jaar.

Lees verder


Reacties op dagelijkse stresssituaties bepalen je gezondheid in de toekomst

In tegenstelling met wat beweerd wordt, veroorzaken stresssituaties rechtstreeks geen gezondheidsproblemen ... het zijn de reacties van de mensen op de stress die bepalen of er invloed zal zijn op de gezondheid, volgens onderzoekers van Penn State. "Ons onderzoek toont aan dat de manier waarop je reageert op situaties van vandaag zijn invloed heeft op uw gezondheid binnen 10 jaar onafhankelijk van je huidige gezondheidstoestand en de toekomstige stressituaties" zegt David Almeida, professor in de menselijke ontwikkeling en familie studies. "Bijvoorbeeld wanneer je chagrijnig bent omdat je vandaag een hele hoop werk te verrichten hebt dan hebt u meer kans op gezondheidsproblemen binnen 10 jaar dan iemand die zich hierover niet lastig maakt".

Lees verder


Blootstelling aan geweld heeft op lange termijn stress effecten onder jongeren

Kinderen die zijn blootgesteld aan geweld vertonen nog steeds een fysieke reactie op stress tot een jaar na de blootstelling, wat suggereert dat blootstelling aan geweld op lange termijn negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben, volgens onderzoekers van Penn State en het University College Londen. " We weten dat de blootstelling aan geweld verband houdt met agressie, depressie, post-traumatische stress-symptomen en academische en cognitieve problemen op de korte termijn, maar er is weinig bekend over de lange termijn effecten van een dergelijke blootstelling", aldus Elizabeth Susman, Jean Phillips Shibley hoogleraar biobehavior Gezondheid , Penn State."Onze gegevens tonen aan dat de stress reactie op blootstelling aan geweld niet slechts onmiddellijk is. Er is een doorgaand effect"

Lees verder


Nieuwe studie verklaart hoe stress het immuunsysteem kan stimuleren

Een studie onder leiding van de Stanford Universiteit School van Wetenschappelijke Medicijnen heeft gekeken naar de werking van belangrijke afweercellen als reactie op kortdurende stress en zeer gedetailleerd gekeken hoe hormonen veroorzaakt door een dergelijke belasting immuunsysteemparaatheid verbeteren. De studie, uitgevoerd bij ratten, geeft nieuw bewijs hoe de immuunreactiviteit wordt versterkt, in plaats van onderdrukt zoals veel geloven, door de zogenaamd vecht- of-vlucht" reactie. De bevindingen van het onderzoek geven een goed overzicht van hoe een drietal stresshormonen invloed hebben op de grootste cel subpopulaties van het immuunsysteem.

Lees verder


Radio - Veel mensen lijden onder hun hectische leven

,,De westerse samenleving is oppervlakkig en materialistisch geworden. Het gaat vooral om hebben en heel weinig om zijn. Heel veel mensen hebben daar last van. Ze lijden onder de kouwe drukte, de hectiek en de oppervlakkigheid.'' Dat is volgens predikant en meditatiedeskundige Kick Bras waarom steeds meer mensen behoefte hebben aan spiritualiteit, zei hij in Dit is de Zondag. Sinds hij dertig jaar geleden ging mediteren ervaart Kick Bras meer rust en balans in zijn leven. ,,Als ik 's ochtends heb gemediteerd heb ik minder last van stress. Ik vertrouw meer op God, waardoor ik ontspannen mijn werk kan doen. Het geeft me een gevoel van verbondenheid met mijn Schepper.'' Over mediteren bestaan veel misverstanden, aanvankelijk ook bij Kick Bras zelf. ,,Ik dacht dat je per se in lotushouding moest zitten, maar daar werd ik ontzettend stijf van. Dus heb ik zeker een half jaar mezelf onnodig gepijnigd, voordat ik in een klooster ontdekte dat je ook zittend op een krukje kunt mediteren. Als je maar rechtop zit, zodat je goed kunt ademhalen.'' De meeste mensen associeren mediteren met oosterse godsdiensten, maar volgens Kick Bras is het wel degelijk ook onderdeel van de christelijke traditie. ,,Daarin is het een vorm van biddend bijbellezen. Voor mij is meditatie een manier van leven waardoor je Gods aanwezigheid in de alledaagse dingen kunt opmerken.''

Link


Stress nog steeds taboe op werk

Stress is nog altijd een taboe op het werk. Eťn op de vijf werknemers is ziek omdat ze de stress op het werk niet aan kunnen. Maar bijna iedereen is bang om toe te geven waarom ze met ziekteverlof zijn. Dat stellen onderzoekers.

Lees verder

Annemarieke (Healthylives)


Stress and Cortisol: Cortisol Levels in Hair Linked to Heart Attacks

The levels of cortisol found in hair samples are linked to heart attacks according to this research.


U of M onderzoekers identificeren de mogelijke sleutel tot de behandeling van en het inzicht in post-traumatische stress-stoornis

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota Medical School en Minneapolis Veteranen Affair Medical Center hebben ontdekt dat er een correlatie is tussen de toename van circuit activiteit in de rechterkant van de hersenen en de slopende, onvrijwillige flashbacks veroorzaakt door post-traumatische stress-stoornis (PTSD). Het vermogen om een objectieve PTSD diagnose te stellen door middel van concrete aanwijzingen van neurale activiteit is de eerste stap op weg naar het effectief helpen van mensen die last hebben van deze ernstige angststoornis. PTSD komt vaak voort uit de oorlog, maar kan ook het gevolg zijn van blootstelling aan elke psychologisch traumatische gebeurtenis. De aandoening kan zich uiten in flashbacks, terugkerende nachtmerries, woede of hyper-waakzaamheid.

Lees verder

Eric van Staalduinen


Cortisol and Weight Gain

Recent studies have revealed that cutting calories to lose weight raises cortisol, a hormone known to interfere with thyroid hormones and insulin, cause leptin resistance, and more. High-protein, low-carbohydrate diets are also thought to consistently raise cortisol levels as well. All of this contributes to weight gain long-term, regardless of short-term apparent success. Diets make you fat.


Radio - Marian JoŽls, neurobioloog over 'stress'

De Publieksdag van de Hersenstichting heeft vandaag 'stress' als thema. Neurobioloog Marian JoŽls legt uit wat de relatie is tussen hersenen en stress. Wat is stress eigenlijk en is het erg?

Lees


Walnoten helpen tegen stress en hoge bloeddruk

Een dieet rijk aan walnoten en walnootolie helpt tegen stress en een hoge bloeddruk. Volgens de onderzoekers van de Penn State University helpen walnoten bij het verminderen van negatieve effecten van stress.

Lees verder

Annemarieke


De invloed van stress op tumorgroei

Van stress is duidelijk geworden dat het een tumorstimulerende factor is. Zowel klinische als laboratorium onderzoeken hebben laten zien dat chronische stress geassocieerd wordt met tumorgroei bij verschillende typen kanker. De Corticotropin Releasing Factor (CRF) is de belangrijkste regelaar  van stress in de hypothalamus, maar wordt ook gevonden in perifeer weefsel. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat perifeer CRF de woekering en spontane verspreiding van borstkankercellen beÔnvloed. Het huidige onderzoek had tot doel om het belang te bepalen van perifeer CRF op tumorgroei als een regelaar van de stressreactie in vivo. Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat perifeer CRF, of voor een deel, de tumorstimulerende effecten van stress regelt en het CRF mee laat wegen bij de uiting van SMAD2 en beta-catenin.

Link

Wouter


Verhoogd cortisol bij het spelen wordt bij kinderen met autisme geassocieerd met leeftijd en sociale interactie

Het meest sprekende kenmerk van autisme is de verstoorde reactie bij sociale interactie. Terwijl kinderen sociale interactie stressverlagend vinden, zullen kinderen met autisme sociale interactie stressverhogend kunnen vinden. Het huidige onderzoek was ontworpen om stressreactie te onderzoeken met cortisolmetingen door kinderen met autisme te vergelijken met neurotypische gelijken tijdens een 20 minuten durende, ecologische verantwoordde standaard speeltijd. Gemiddeld legde kinderen met autisme minder sociale contacten aan en namen minder tijd voor interacties dan gelijk ontwikkelde typen tijdens het spelen. Het vergelijkingsonderzoek van dit speelmodel leidde tot een duidelijk hoger cortisolniveau bij kinderen met autisme. Onmiskenbare patronen werden kenbaar binnen de autismegroep gebaseerd de patronen van leeftijdsontwikkeling, biologisch (cortisol aangrijppunt) en gedrag (perifere groep interactie). De versterkte cortisol reactie werd waargenomen bij kinderen die vrijwillig een interactie aangingen; dit steunt dus niet het denkbeeld van een reactie op een sociale dreiging. Echter het lijkt te wijzen op aanwezige metabolische paraatheid en verhoogde stimulatie door het aangaan van sociale contacten. De meetgegevens suggereren dat veel kinderen met autisme hypothalamus-hypofyse-adrenaline reacties activeren bij relatief vriendelijke sociale situaties, wat samenhangt met leeftijd en het niveau van sociale interactie. De resultaten ondersteunen de behoefte om bij jongeren met autisme coping strategieŽn te onderwijzen naast de basis sociale vaardigheden.

Link

Wouter


Buried Alive: 20 min 'death' heals stress

One group in Russia has come up with an unusual method to fight stress and beat depression by burying people alive -- only temporarily, though. The organizers of this extreme treatment claim twenty minutes in a fresh grave might change your mind on many things in life.


Radio - Kan humor op het werk stress voorkomen?

Psycholoog Sibe Doosje onderzocht het effect van humor op onze gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat humor stress vermindert, maar is dat niet een hele grote open deur?

Link


Stress en genen

Vervuilende stoffen, rook, bacteriŽle toxinen e.d. kunnen van invloed zijn op de expressie van onze genen en daarmee op een normale cellulaire ontwikkeling.

Lees verder

Jan Slemmer


Cortisol kalmeert brein na stress

Cortisol onderdrukt de gevoeligheid voor stress juist meer dan dat het bijdraagt aan een stressreactie. Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lees verder


Eiwitshake in plaats van brood verlaagt cortisolspiegel

Nu weten we het zeker. Het leukste voedingsonderzoek in Nederland komt uit Maastricht. Volgens een humane studie uit de koker van Margriet Westerterp vermindert een maaltijd met uitsluitend eiwit, zoals een eiwitshake, de concentratie cortisol in je bloed. Maaltijden met uitsluitend koolhydraten verhogen de cortisolspiegel juist.

Link


PTSS ook bij agenten

Post Traumatische Stress Stoornis is vooral bekend van militairen die terugkeren uit oorlogsgebieden. Maar ook politiemensen hebben last van PTSS.

Lees verder


Hormonen met cortisol in het middelpunt

Chronische moeheid, somberheid, weinig zin in seks, enzovoort verklaard !?

Lees verder

Leo Bakker

Web: www.avoratio.nl


Mate van stress af te lezen aan haar

Haren van mensen blijken een dagboek als het om stress gaat, zo is gebleken uit onderzoek. Er valt niet alleen van af te lezen hoeveel van het stresshormoon cortisol een persoon bij zich draagt, maar zelfs of dat op termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Lees verder

Amber Kesseler


Mediteren: weg met stress

Het wordt al vaak genoeg gezegd: mediteren helpt om van je stress af te komen. Vooral in deze tijd is het goed om af en toe je rust te pakken en alle regeltjes die wij onszelf opleggen te laten voor wat ze zijn.

Lees verder

Annemarieke


Primeur: therapie tegen ziekte van Cushing

Hormoondeskundigen van het Erasmus MC hebben een behandeling ontwikkeld tegen de ziekte van Cushing. Bij deze aandoening produceert het lichaam veel te veel cortisol, een bijnierschorshormoon.

Lees verder


Suiker helpt stress onderdrukken ?

Wie een erg stressvolle activiteit voor de boeg heeft, kan best een gesuikerd drankje drinken. Uit een Australisch onderzoek blijkt namelijk dat suikers in stresssituaties ons kalmer en minder agressief maken.

Link

--

Gewoon eerder denken aan suppletie dan aan suiker. Kies bijv voor magnesium citraat, B12 methylcobalamine en goede visolie.

Ron


Afgifte stresshormoon moet juiste ritme volgen

Het hormoon cortisol helpt stessvolle situaties het hoofd te bieden. Ongeveer ieder uur geven de bijnieren een dosis van dit stresshormoon af. De hoeveelheid cortisol in het bloed varieert daardoor sterk. Maar juist dit ritmische patroon is erg belangrijk, ontdekte Angela Sarabdjitsingh. Vandaag promoveert zij op haar onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Als het normale, piekvormige patroon van cortisolafgifte verandert komt dat de stressreactie niet ten goede. Dat ligt aan het eiwit waarop cortisol aangrijpt, de glucocortico?d receptor, ontdekte Angela Sarabdjitsingh. Door een afgevlakte hoeveelheid cortisol treden er veranderingen op in de gevoeligheid van deze receptor. De receptor komt onder meer voor in de hersenen, waardoor veranderingen in psyche en gedrag het gevolg kunnen zijn.

Een aantal eerdere ontdekkingen is in lijn met dit onderzoek. Zo is bij depressieve patiŽnten aangetoond dat het normale piekenpatroon van cortisolafgifte is aangetast. Gedacht wordt dat sommige medicijnen tegen depressiviteit werken doordat ze de ritmische afgifte van cortisol helpen versterken. Andere behandelingen met medicijnen die ingrijpen op de hormonen zouden ook zo veel mogelijk de natuurlijke afgifte moeten volgen, denkt Sarabdjitsingh. “Bij veel therapieŽn, zoals voor groeistoornissen, wordt dat al gedaan. Maar waarschijnlijk is het bij alle hormonen belangrijk om een ritmisch karakter na te bootsen voor een optimaal therapeutisch effect met zo min mogelijk bijwerkingen. Behandelingen met chemische varianten van cortisol, glucocortico?den, worden onder andere toegepast bij ziekten als reuma en astma, omdat cortisol het immuunsysteem remt. Ook bij psychische aandoeningen worden ze vaak voorschreven.

Sarabdjitsingh deed haar onderzoek bij ratten, die een iets ander stresshormoon hebben, corticosteron. “Maar het stesssysteem van knaagdieren lijkt verder heel sterk op dat van mensen”, aldus de promovenda. Angela Sarabdjitsingh promoveert op donderdag 1 juli op haar proefschrift Glucocorticoid pulsatility – implications for brain functioning bij prof. dr. E.R. de Kloet (LUMC) en prof. dr. S.L. Lightman (University of Bristol, UK).


Stresstactiek voorspelt slagen afkickpoging

Verslaafden die proberen af te kicken, maar niet goed met stress kunnen omgaan, vallen vaker terug in hun verslaving. Aldus gedragsonderzoekers van Texas Tech University.

Link


Adrenal Stress: The HPA Axis is the Key


Vriendschap beschermt kind tegen stress

Ouders doen er goed aan hun kinderen aan te moedigen vriendschappen aan te gaan. Contact met andere kinderen verkleint de kans op stress.

Link


Piekeren is karaktertrek

Sommige mensen piekeren onophoudelijk. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben nu vastgesteld dat het piekeren geen symptoom van angst is, maar een karaktertrek.

Link


Minder stress en minder moe met planten

Last van stress en vermoeidheid? Verbeter je gezondheid en koop planten. Planten laten de hoeveelheid gezonde zuurstof in huis of op je werk stijgen. Maar niet alleen is de zuiverende werking van planten goed voor onze gezondheid. Alleen al de aanblik van planten is gunstig voor ons lichaam: het zorgt voor een vermindering van stress.

Link

Annemarieke Vergunst


TV - Stella's oorlog

Stella's gelukkige leven verandert in een hel als haar man Jur en haar broer Twan voor een vredesmissie naar Afghanistan vertrekken.

Link


Ongeveer ťťn tiende van de soldaten die van Irak terugkeren, zouden last hebben van mentale problemen

Tussen de 8,5 en 14 % van de soldaten die uit Irak terugkomen, klagen van ernstige functionele beperkingen tengevolge van ofwel post-traumatische stress, ofwel van depressie. Dit meldt een rapport van het juninummer ‘Archives of General Psychiatry’, ťťn van de JAMA/Archief-magazines (professioneel- medische tijdschriften in de VSA – nvdv)

Link

Nelly Busschots


Pubermeisjes stressgevoeliger dan jongens

Meisjes kunnen minder goed tegen stress dan jongens: na stressvolle
gebeurtenissen hebben meisjes vaker last van depressieve gevoelens. Ook
reageren meisjes van wie de ouders ooit depressieve klachten hebben gehad
anders op stress dan jongens. Dat ontdekte onderzoekster Esther Bouma van
het Universitair Medisch Centrum Groningen. Op 2 juni 2010 promoveert ze op
dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens de puberteit neemt het aantal depressieve klachten toe, vooral bij meisjes.
Een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van depressies is sociale
stress, al wordt niet iedereen depressief van stress. Esther Bouma ging na welke
factoren bepalen waarom sommige jongeren depressief worden na het meemaken van
psychosociale stress en andere niet.

Stressmeting

Om te onderzoeken hoe jongens en meisjes lichamelijk reageren op stress liet Bouma
een groep van 715 zestienjarigen een stresstaak uitvoeren. De jongeren kregen de
opdracht om in zeven minuten een korte presentatie voor te bereiden over hun leven.
Deze presentatie werd vervolgens vastgelegd op film en de deelnemers kregen
voorgespiegeld dat hun verhaal, houding en presentatiewijze beoordeeld zouden
worden door leeftijdsgenoten. Ook werd de jongeren gevraagd om onder tijdsdruk
hardop moeilijke rekensommen uit te voeren. Voor, tijdens en na beide taken werd het
stresshormoon cortisol in het speeksel gemeten.

Minder stresshormonen bij meisjes

Bouma ontdekte dat meisjes anders op stress reageren dan jongens. Zo bevatte het
speeksel van de meisjes een minder hoge cortisolconcentratie dan dat van de
jongens. Bij de meisjes bleken verschillen te bestaan tussen meisjes die niet aan de pil
waren en pilgebruiksters. Bij de pilgebruiksters werd zelfs helemaal geen
cortisolreactie gemeten. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de hormonen in de pil
de activatie van het stress-systeem beÔnvloeden. Ondanks de lichamelijke
reactieverschillen bestond er geen verschil in de hoeveelheid stress die de jongens en
meisjes zelf aangaven te ervaren.

Reactie op stress genetisch bepaald

Verschillen in hormoonhuishouding tussen jongens en meisjes kunnen mogelijk ook een
ander opvallend verschil tussen de seksen verklaren: genetische risicofactoren voor
depressie komen in de puberteit namelijk sterker naar voren bij meisjes dan bij
jongens. Zo hadden meisjes van wie de ouders ooit depressieve klachten hebben
gehad een lagere cortisolreactie tijdens de stresstaak dan meisjes van wie de ouders
geen klachten hadden. Hoe we reageren op stress lijkt dus deels erfelijk bepaald.

Het TRAILS-onderzoek

Bouma verrichtte haar onderzoek in het kader van TRAILS (TRacking Adolescents’
Individual Lives Survey), een groot, langlopend onderzoek naar de geestelijke,
lichamelijke en sociale ontwikkeling van ongeveer 2.500 jongeren in Noord-Nederland.
De jongeren zijn inmiddels zo’n 18 jaar oud en hebben tussen hun tiende en
negentiende jaar vier keer meegewerkt aan verschillende metingen. Bouma’s
onderzoek naar het verband tussen stress, geslacht, genetisch profiel en depressie is
gebaseerd op de derde meting, uitgevoerd rond 2007.


Wat doet adrenaline etc. ook alweer?

Nou dit, kijk eens hoe snel hij beslist in honderden van een seconde en voor actie daarop onderneemd!

Link

Gerrit


Bijnieruitputting: de luidruchtige, stille epidemie

Alles is hormonaal. Je gezondheid maar ook je stemmingen en je complete persoonlijkheid worden bepaald door hormonen, de biochemische boodschappers van het lichaam. In dit uitgebreide stuk behandel ik twee hoofdspelers in het hormonale orkest, de bijnieren en de schildklier, omdat ze zo'n belangrijke invloed uitoefenen op het geheel. Speciale aandacht verdienen vooral de bijnieren vanwege een stille, maar alsmaar luidruchtigere epidemie van bijnieruitputting. Om het geheel begrijpelijk te houden, versimpel ik de hormonale werking van de bijnieren tot twee hoofdhormonen, adrenaline en cortisol (met vooral aandacht voor cortisol) en laat ik andere bijnierhormonen als bijvoorbeeld noradrenaline en aldosteron buiten beschouwing.

Lees verder (PDF - 34 paginas)

Mike Donkers


Biological link between stress, anxiety and depression
identified for the first time

Scientists at The University of Western Ontario have discovered the biological link between stress, anxiety and depression. By identifying the connecting mechanism in the brain, this high impact research led by Stephen Ferguson of Robarts Research Institute shows exactly how stress and anxiety could lead to depression. The study also reveals a small molecule inhibitor developed by Ferguson, which may provide a new and better way to treat anxiety, depression and other related disorders. The findings are published online in the journal Nature Neuroscience.


All in the Mind: Radio Interview with Dr. Tom Boyce


Cortisol: The American Drug of Choice

The stress hormone with many wasteful and damaging side effects. This hormone in high levels for a long period of time can have serious impact on your immune system as well opening you up to a myriad of disease causing time off and used sick days, as well as some cancers (your immune system has cells to find and kill cancer cells)


Hersenschade door stresshormoon lijkt onomkeerbaar

De ziekte van Cushing gaat gepaard met een overmaat van het stresshormoon cortisol in het bloed. Na genezing blijven mensen cognitief minder goed functioneren, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism publiceert. PatiŽnten met de ziekte van Cushing produceren te veel cortisol. Dit stresshormoon veroorzaakt symptomen als spierkrachtverlies, een veranderde vetverdeling en psychische stoornissen. De ziekte is te behandelen, maar patiŽnten houden vaak cognitieve klachten over, zag prof. dr. Hans Romijn, endocrinoloog in het LUMC.

CorticosteroÔden
Om dit te onderzoeken werden mensen die al zo'n tien jaar genezen waren van de ziekte psychologisch getest. Hieruit bleek dat hun geheugenfunctie en besluitvaardigheden slechter waren in vergelijking met die van gezonde personen van dezelfde leeftijd, geslacht en opleiding. De onderzoekers denken dat dit een gevolg is van het teveel aan cortisol waarmee ze te kampen hebben gehad, aangezien andere hormonen niet verstoord zijn bij de ziekte van Cushing. Cortisol brengt hersencellen blijkbaar onherstelbare schade toe. Romijn: "Dit heeft belangrijke implicaties, omdat chemische varianten van cortisol, corticosteroÔden, veel gebruikt worden bij ziekten als astma en kanker. Het gebruik hiervan moet niet gestaakt worden, maar voor- en nadelen moet wel goed afgewogen worden, vindt hij.

Ziekte van Cushing
PatiŽnten met de ziekte van Cushing hebben een tumor in de hypofyse, een kleine hormoonklier in het hoofd, die te veel ACTH produceert. Dit hormoon zet de bijnieren aan tot overmatige afgifte van cortisol. Slechts ongeveer 1 op de honderdduizend mensen heeft deze ziekte. De tumor kan via de neus verwijderd worden. Soms is aanvullend bestraling nodig.


Boek - Stop Stress

Stress, spanningen, nervositeit en slapeloosheid: miljoenen mensen gaan er onder gebukt. Velen nemen hun toevlucht tot kalmerende middelen of medicijnen tegen depressiviteit en raken er aan verslaafd. Onderzoekers noemen stress zelfs de belangrijkste bedreiging voor de gezondheid.

Dr. Marcel Verheyen legt in zijn boek, "Stop Stress", op heldere wijze uit wat er allemaal in ons lichaam gebeurt bij aanhoudende spanningen. Daarnaast geeft hij honderden tips om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Wist je bijvoorbeeld dat ons zenuwstelsel alleen goed kan functioneren als we voldoende water drinken? Dat een elektrische wekker naast je bed stress kan bevorderen? En dat een kleine aanpassing in de voedingsgewoonten soms al wonderen kan verrichten? Of dan zeer drukke (ADHD-) kinderen vaak zonder medicijnen geholpen kunnen worden?

Dit unieke boek helpt je af te rekenen met stress. Het boek bevat een handig trefwoordenregister voor snelle raadpleging. GeÔnteresseerd in dit leerzame boek? Bestel het dan vandaag nog via onze website.

Link

Inhoud

Hfst. 1 - OVER SPANNING EN ONTSPANNING.
A. Wat is stress eigenlijk?
B. Wat is nervositeit?

Hfst. 2 - STRESS: EEN SLUIPMOORDENAAR.
A. Een triest bewijs.
B. Wanneer wordt stress gevaarlijk?
C. Hoe komt het dat stress gevaarlijk kan zijn?

Hfst. 3 - STRESS KAN JOUW LEVEN REDDEN…
A. Hoe stress je leven redt.
B. Is je verdedigingssysteem te verbeteren, te trainen of te verzorgen?
C. Hoever mag je stress laten komen?

Hfst. 4 - OORZAKEN VAN ZIEKMAKENDE STRESS.
A. Vijftien boosdoeners op een rij…
B. Waarom ben je nerveus?

Hfst. 5 - WAT GEBEURT ER IN JE LICHAAM ALS JE ONDER DRUK STAAT?
A. De effecten van de neuro-endocriene stress-prikkels op de
verschillende organen.
1 - Directe effecten van stress.
2 - Effecten van stress op langere termijn.
3 - Extra nadelige gevolgen van chronische stress.
B.Hoe komt het dat de symptomen en de gevolgen van stress zo verschillen van mens tot mens?
C. Verschil in reactie op stress tussen sympathicotonici en vagotonici.
D. Ben je een vagotonicus of een sympathicotonicus?

Hfst. 6 - VIJF ALARMSIGNALEN OM DODELIJKE STRESS TE HERKENNEN.
A. Hoe weet je dat je het kalmer aan moet doen?
B. Wat is het nu? Ben je gťspannen of ůver-spannen?

Hfst. 7 - HOE JE LICHAAM REAGEERT OP STRESS - 10 SYMPTOMEN.

Hfst. 8 - WELK ORGAAN LIJDT HET MEEST ONDER STRESS?

Hfst. 9 - DOODLOPENDE WEGEN…
A. Alcohol: een ‘vriend’ die je stress vergroot.
1. Tien nadelen van alcoholgebruik en -misbruik bij stress.
2. Hulp indien alcohol een probleem is of dreigt te worden.
B. Zenuwpilletjes en slaapmiddelen, hoe je er eindelijk van afkomt.

Hfst. 10 - TWAALF SUPERMIDDELEN TEGEN STRESS.
A. Behandelde plantaardige middelen.
1. Melissa officinalis.
2.Angelica archangelica.
3. Valeriana officinalis.
4. Piper methysticum.
5. Lavandula officinalis.
6. Chamomilla recutita.
7. Panax ginseng.
8. Passiflora incarnata.
9. Humulus lupulus.
10. Avena sativa.
11. Asperula odorata.
12. Eleutherococcus senticosus.
B. Vergelijkend schema.

Hfst. 11 - EEN SPECIALE SELECTIE: 15 HOMEOPATHISCHE MIDDELEN TEGEN STRESS.
A. Wat is homeopathie?
B. Hoe moet u homeopathische middelen toepassen?
C. Behandelde homeopathische middelen:
1. Arsenicum album.
2. Jodium.
3. Nux vomica.
4. Ignatia.
5. Pulsatilla.
6. Phosphorus.
7. Mercurius solubilis of Mercurius.
8. Acidum picrinicum of Picrinicum acidum.
9. Kalium phosphoricum.
10. Phosphoricum acidum of Acidum phosphoricum.
11. Lachesis.
12. Magnesium carbonicum.
13. Thuya.
14. Iris versicolor.
15. Sepia.
D. Kies het homeopathisch middel dat bij u past.
E. Overzichtelijke hulpschema’s.

Hfdst. 12 - EET JE STRESS WEG…
A. Vijf grote diŽetfouten in tijden van spanning en stress.
B. Fundamentele voedingsregels om stress de baas te blijven.

Hfst. 13 - JE GEEST: H…T GEHEIME WAPEN TEGEN STRESS.
A. Leren relativeren.
B. Leren plannen.
C. Leren hiŽrarchiŽren.
D. Leren ontspannen.
E. Van standpunt veranderen.

Hfst. 14 - EEN KUNST DIE JE TOT EEN STRESS-BESTENDIG MENS MAAKT.
A. Verbeter je communicatie.
B. Pas jezelf aan.
C. Praat over je probleem.
D. Leer omgaan met emoties van anderen.

Hfst. 15 - BEHEERS JE STRESS IN VIJF MINUTEN.
A. Korte ontspanningsoefeningen.
B. Ademhaling controleren en verbeteren; zuurstof tanken.
C. Een korte break inlassen; de 45-minuten-regel.
D. Ordenen en prioriteiten stellen.
E. Enkele snelwerkende middelen.

Hfst. 16 - ALS DE BATTERIJEN LEEG ZIJN…
A. Waarom ben je vermoeid?
B. Vijf mogelijkheden om de batterijen op te laden.

Hfst. 17 - VIJF EXTRA TIPS OM OPTIMAAL TE WERKEN MET STRESS.
A.Lichaamsbeweging: een natuurlijke drainage.
B. Het nut van afwisseling.
C. Verzorg je lichaam extra.
D. De kracht van humor.
E. De juiste ontspanning.

Hfst. 18 - LICHAMELIJKE STRESS-KWAALTJES BEHANDELEN.

Hfst. 19 - PLANKENKOORTS KUN JE OVERWINNEN.
A. Vijf bijzondere hulpmiddelen om stress op het podium te verminderen en te beheersen.
B. Examens en tentamens voorbereiden en afleggen zonder distress.

Hfst. 20 - MILJOENEN HUISVROUWEN IN NOOD.
A.Mogelijke oorzaken van stress bij de huisvrouw.
B. Tien pareltjes voor de huisvrouw.

Hfst. 21 - STRESS EN NERVOSITEIT BEHEERSEN IN JE AUTO.

Hfst. 22 - STAAN MIJN KINDEREN ONDER STRESS?
A. Tien veel voorkomende oorzaken van stress en nervositeit bij kinderen.
B. Enkele mogelijke symptomen van kinderen die lijden onder stress.
C. Tien hulpmiddelen voor kinderen om hun stress te verminderen.

Hfst. 23 - HET BURNOUTSYNDROOM: EEN BEETJE STERVEN…
A. Wie speciaal zijn vatbaar voor het burnoutsyndroom?
B. Wat bevordert het burnoutsyndroom?
C. Enkele tekenen dat burnout op komst is…
D. Wat kan er persoonlijk gedaan worden om te voorkomen ‘dat je een beetje sterft’?

Hfst. 24 - ‘MET PENSIOEN’ EN TOCH MET STRESS…
A. Mogelijke oorzaken van stress op oudere leeftijd.
B. Wat kan er gedaan worden om stress op de oude dag te overwinnen?

Hfst. 25 – VAN 24 UUR KUN JE GEEN 25 MAKEN.

Hfst. 26 – VRIENDSCHAP: EEN SPECIAAL MEDICIJN TEGEN STRESS.

Hfst. 27 – ADHD BEHANDELEN ZONDER MEDICIJNEN.

Hfst. 28 – VEEL WATER DRINKEN: EEN MUST VOOR ONS ZENUWSTELSEL.

Hfst. 29 – EEN ELEKTRISCHE WEKKER ALS OORZAAK VAN STRESS.

Hfst. 30 – ONZE OREN ZIJN OOK GEVOELIG VOOR STRESS.

Hfst. 31 – ACHTTIEN INSTRUMENTEN TEGEN STRESS.

Hfst. 32 – ADRESSEN EN PRAKTISCHE GEGEVENS.

Hfst. 33 – INDEX


Stress And Cortisol, What Is The Connection?


Stresshormonen, depressie aanleiding tot zwaarlijvigheid bij jonge vrouwen

Depressie verhoogt de stresshormoonspiegel bij pubers, zowel mannelijk als vrouwelijk, maar leidt alleen bij jonge vrouwen tot zwaarlijvigheid volgens de onderzoekers. Een vroegtijdige behandeling van de depressie kan de stress verminderen en de zwaarlijvigheid binnen de perken houden - een belangrijke gezondheidszorg kwestie.

"Het is voor het eerst dat de reactie van Cortisol (bijnierhormoon) wordt geÔdentificeerd als een bemiddelaar tussen depressieve stemmingen en zwaarlijvigheid bij jonge vrouwen" zegt Elizabeth J. Susman, de Jean Phillips Shibley professor of biobehavioral health (gedragswetenschap in de gezondheid) bij de Pennsylvania State University. "Deze connectie hebben we niet eerder gezien bij kinderen, maar het vertelt ons dat er biologische risicofactoren zijn, die zowel gelden voor zwaarlijvigheid als voor depressie."
Cortisol, een hormoon, reguleert verschillende stofwisselingsfuncties in het lichaam en komt vrij als reactie op stress. Onderzoekers weten al lang dat depressie en cortisol gerelateerd zijn aan zwaarlijvigheid, maar hebben nog niet uitgevonden hoe het biologische mechanisme precies werkt.

Ofschoon het nog niet duidelijk is waarom hoge cortisol reacties zich vertalen in zwaarlijvigheid bij alleen jonge vrouwen, geloven wetenschappers dat het komt door verschillen in gedrag en psychologie --het vrijkomen van oestrogenen en stressgerelateert eten van vrouwen -- op deze manier gaan de twee seksen om met hun zorgen.

"De gevolgtrekkingen zijn om vroegtijdig te starten met behandeling van de depressie omdat we weten dat een depressie, cortisol en zwaarlijvigheid gerelateerd zijn bij volwassen" zegt Susman. Als een depressie vroegtijdig wordt behandeld, merkt ze op, dan kan het niveau van cortisol worden verminderd en kan het eveneens de zwaarlijvigheid helpen verminderen.

"We weten dat stress een kritieke factor is voor vele geestelijke en fysieke gezondheidsproblemen," zegt Susman. "We zijn de stressfactoren, emoties en de klinische verwarring aan het samenvoegen om deze publieke gezondheidsproblemen beter te begrijpen."

Susman en haar collega's Lorah D. Dorn, professor voor kindergeneeskunde, Cincinnati Children's Hospital Medical Center (kinderziekenhuis), en Samantha Dockray, een doctoraal student, University College London, gebruikte een gedragslijst voor kinderen om 111 jongens en meisjes te testen op stress symptomen. Vervolgens maten ze de zwaarlijvigheid van deze kinderen en hun niveau van cortisol in hun speeksel zowel voor als na verschillende stresstesten.

"De kinderen moesten ons een verhaal vertellen, een verhaal verzinnen en moesten een hoofdrekentoets doen," zei Susman. "De kinderen werd ook verteld dat rechters hun testen zouden vergelijken met die van andere kinderen."

Statistische analyses van deze gegevens suggereert dat depressie is geassocieerd met pieken in de cortisone niveaus voor jongens en meisjes na de stresstest, maar hogere cortisol reacties bij stress zijn geassocieerd met zwaarlijvigheid voor alleen de meisjes. Het team rapporteerde de bevindingen in een recente uitgave van de Journal of Adolescent Health( Gezondheid van de adolescent). "In deze kinderen, was het voornamelijk de piek in cortisol die werd gerelateerd aan zwaarlijvigheid," legde Susman uit. "Het was hoe ze reageerden op een onmiddellijke stress."

Het Nationale Instituut voor Gezondheid ondersteunt dit werk.
Penn State

Vertaald door Pauline Laumans


Dr. Gabor Matť: When the Body Says No: Understanding the Stress-Disease Connection

The Vancouver-based Dr. Gabor Matť argues that too many doctors seem to have forgotten what was once a commonplace assumptionthat emotions are deeply implicated in both the development of illness and in the restoration of health. Based on medical studies and his own experience with chronically ill patients at the Palliative Care Unit at Vancouver Hospital, where he was the Medical Coordinator for seven years, Dr. Gabor Mate makes the case that there are important links between the mind and the immune system. He found that stress and individual emotional makeup play critical roles in an array of diseases.


Scars of War: Soldier abandoned in battle with post-traumatic stress


Frankrijk: de regering actief tegen 'stress' op de werkvloer

Een lijst met bedrijven die actie hebben ondernomen is gepubliceerd. De bedrijven die nog geen actie hebben ondernomen, worden niet (meer) getoond. Na de zelfmoorden bij o.a. France Telecom is het taboe min of meer opgeheven. Wordt vervolgd. Nu de kleine bedrijven nog, de uitzendbureaus, de werving en selectiebureaus........enzo enzo.....overigens geldt dit voor elk land...!

Link

Dvh

ps: tsja......werken vanuit een lagere laag (manager genoemd ) voor aandeelhouders....heeft zo zijn nadelen....voor iedereen....... maar ja, zolang de politiek waar dan ook ter wereld de traders 'beloond' en dus 'fout gedrag in zijn totaal ondersteund, gaat het fout; zie ook het 'gevallen kabinet' in Nederland, waarin tevele zakkenvullers rond hebben gelummeld de laatste 10 jaar, ZONDER enig respect voor de 'mens' ! Geld, geld, geld, meer, meer, meer: = Balkenende 1-4 en hopelijk geen 5. Dat zou een wet moeten verbieden.


High Cortisol Levels, Does A Modern Lifestyle Contribute?

Dr. Daenell describes how a modern woman's lifestyle contributes to higher cortisol levels and shares ways to prevent this and avoid chronic fatigue syndrome (CFS).


Partner speelt belangrijke rol bij signaleren burn-out

Arbeidsongeschiktheid is voor de kleine ondernemer vaak een 'ver van mijn bed-show'. Een op de twee ondernemers is hiervoor niet verzekerd. Het duurt vaak te lang voordat zij zelf constateren dat het hen te veel wordt. Hun partner kan hierbij veel betekenen. Want juist in de privťsfeer kunnen signalen van overspannenheid of een dreigende burn-out, sneller zichtbaar worden. Als de partner tenminste weet waarop hij of zij moet letten. Daarom introduceert Centraal Beheer Achmea een speciale internetsite: www.mijnpartnerisondernemer.nl. Naast een test (welke risico's loopt mijn partner), kunnen bezoekers hier terecht voor adviezen.


Ontgiften met bitterzout

Zeer interesant stuk over gebruik van bitterzout (magnesium sulfaat) tegen stress/ontgiften etc.

Link

GdJ


Stress kan hartproblemen veroorzaken

Prof. Avijit Lahiri, een cardioloog, zegt: "Deze studie toont aan dat er een glasheldere relatie is tussen stress en problemen van de kransslagaders. Dit is het eerste echte bewijs".

Link

Vertaling: Mies Kloos


Stress veroorzaakt kanker

Dagelijkse emotionele stress kan tumoren doen groeien, dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers. Onderzoekers ontdekten dat elk soort trauma, emotioneel of lichamelijk, ervoor kan zorgen dat er zich een 'weg' vormt tussen kankermutaties.

Link

Dr Ryke Hamer zegt dit al tientallen jaren en wordt nog altijd als kwakzalver afgeschilderd [Link]

Volgens de KWF kan dit niet [Link]

Dan nog speciaal voor de "experts" bij de KWF

Wetenschappers uit Israel zien echter wel relaties tussen trauma's en kanker:

Childhood stress is most damaging. “There's very good evidence that childhood adversity is associated with a higher level of inflammation in adulthood and that may persist over time,” she says, “Kids who been traumatized in a variety of ways--like long term physical or sexual abuse-- appear to have higher level of inflammation. That could be very a reasonable mechanism that could contribute to increased risk of cancer here.”  [Link]

En in 2008

Women exposed to negative life events at greater risk of breast cancer

Happiness and optimism may play a role against breast cancer while adverse life events can increase the risk of developing the disease, according to a study by Professor Ronit Peled, at Ben-Gurion University of the Negev in Israel. An article on the study titled "Breast Cancer, Psychological Distress and Life Events among Young Women," was just published in the British journal BMC Cancer (8:245, August 2008). In the study, researchers questioned women about their life experiences and evaluated their levels of happiness, optimism, anxiety, and depression prior to diagnosis. Researchers used this information to examine the relationship between life events, psychological distress and breast cancer among young women. A total of 622 women between the ages of 25 and 45 were interviewed: 255 breast cancer patients and 367 healthy women. "The results showed a clear link between outlook and risk of breast cancer, with optimists 25 percent less likely to have developed the disease. Conversely, women who suffered two or more traumatic events had a 62 percent greater risk," Peled said. "Young women who have been exposed to a number of negative life events should be considered an 'at-risk' group for breast cancer and should be treated accordingly." The researchers indicate that women were interviewed after their diagnosis, which may color their recall of their past emotional state somewhat negatively. However, according to Peled, "We can carefully say that experiencing more than one severe and/or mild to moderate life event is a risk factor for breast cancer among young women. On the other hand, a general feeling of happiness and optimism can play a protective role." "The mechanism in which the central nervous, hormonal and immune systems interact and how behaviour and external events modulate these three systems is not fully understood," Peled states. "The relationship between happiness and health should be examined in future studies and relevant preventative initiatives should be developed."


Interview met Diana Schwarzbein

Interessant interview of de rol van vetten / hormonen bij je gezondheid en de hormonale relatie tussen insuline, cortisol/adrenaline en schildklierhormoon.

Link

Dit moeten de mensen die lowcarb doen maar eens bekijken....

Mike Donkers


Drie op de honderd mensen overlijden door lawaai

Geluid en lawaai kunnen niet alleen je gehoor om zeep helpen, het kan op lange termijn ook invloed hebben op hart en bloedvaten en andere lichaamsfuncties. 'Geluidsoverlast ondermijnt de gezondheid op alle vlakken', waarschuwt audioloog Bart Vinck. Dat een opstijgend vliegtuig of een te luide mp3-speler blijvende gehoorschade kan aanrichten, wisten we al langer. Maar weinig mensen weten dat lawaai ook hartfalen, een hoge bloeddruk en hersenbloedingen kan veroorzaken. 'Geluidsoverlast pleegt een aanslag op het hele lichaam', zegt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent. 'Alle geluiden zijn trillingen die op het lichaam terechtkomen. Bij luide muziek trillen ook de organen mee. Bij heel luide muziek, als je bovenop een luidspreker gaat zitten, vibreert zelfs het hele lichaam.'

Link

Geert


Video - Early Stress & Brain Development - How Does Foster Care Affect the Process?
Jordan Greenbaum, M.D., discusses the effects of removal to foster care on infant brain development at the Emory Law School's Georgia Child Welfare Legal Academy.


Video - Train Smart With Adrenal Fatigue

Most people have adrenal fatigue yet dont even know it over-training and stress are big causes ! We overdo everything in life that way we keep using up cortisol which is a stress hormone. Our bodies can only take so much until it shuts down and we get all sorts of problems. We need to learn to listen to our bodies if you are stressed and tired dont train, take time out But if you have to train then train smart. Feed your anerobic system by doing intervals no longer than 15 minutes, anything after 20/30 minutes will start using cortisol which is what you dont want!

Link


High Cortisol Levels, What Female Symptoms Indicate This?

Dr. Legato shares what female symptoms indicate high cortisol hormone levels.

Link


Overmaat stress versnelt veroudering

De strijd tegen veroudering en de strijd tegen rimpels kunnen we goed aanpakken door de grote hoeveelheden stress en werkstress in ons leven flink te verminderen.

Link


Is Stress Making You FAT?

Stress can be packing the pounds on you! Adrenal Fatigue can significantly reduce your quality of life. Common symptoms are:
* Fat around midsection
* Belly fat
* Poor memory
* Loss of bone
* Hypothyroid
* Mentrual irregularities
* Frequent infections
* Poor blood sugar regulation
Unfortunately, most medical practitioners and insurance companies do not recognize Adrenal Fatigue as a legitimate medical condition. However, you can't live without your adrenals! Stage 3 AF (very common) is a ticket to chronic degenerative disease.
Get your adrenals back in shape!


College Speaker - Student Stress Help, Maria Pascucci

According to the American College Health Association, stress is the biggest life issue that students say affects their studies. Join Maria Pascucci, award-winning author, speaker and the college student's stress-less life coach, as she dispels the myths that cause students to stress and sacrifice their health and happiness. Message: authentic leadership and success start with self-love.


XTC verachtvoudigd stresshormoon cortisol

Stappers die geregeld een avondje gaan stuiteren met XTC verzieken hun hormoon spiegel. De combinatie van dansen en stuiterpillen zorgt voor een achtvoudige verhoging van de aanmaak van het spierballenslopende cortisol

Link


Your Brain and Stress


Fragant Flowers in plaats van chemische kalmeringsmiddelen

Garden therapy or Baug therapy is similar to aromatherapy in that a person connects with the aroma or essence of a flower. Many essences have calming effects, making a person think more clearly or helping them relax.

Link

Om In Contact te Blijven met de Natuurlijke Wereld van Vandaag; JustEsential.eu


Stressgevoeligheid aanjager psychose

Stressgevoeligheid is een belangrijk mechanisme voor het ontstaan van een psychose. Onderzoekster Tineke Lataster hoopt woensdag op deze stelling te promoveren aan de Universiteit Maastricht, meldt het Research Magazine van de universiteit.

Link


Authors@Google: Dr. John Medina

How do we learn? What exactly do sleep and stress do to our brains? Why is multi-tasking a myth? Why is it so easy to forget--and so important to repeat new information? Is it true that men and women have different brains? In Brain Rules, molecular biologist Dr. John Medina shares his lifelong interest in how the brain sciences might influence the way we teach our children and the way we work. In each chapter, he describes a brain rule--what scientists know for sure about how our brains work--and then offers transformative ideas for our daily lives. For more information go to http://www.brainrules.net/


Post Traumatic Stress Syndrome - The Trauma Industry

Deel 1
Deel 2
Deel 3


Stress, Cortisol & Health - NICABM


Reduce Stress, Reduce Your Waistline - Alvarado Hospital

With recessionary woes, more people are under enormous stress. Stress is known to increase cortisol levels (stress hormone levels) and, as a result, promotes weight gain. Dr. Larry Emdur of Alvarado Hospital talks about how to reduce your stress levels and shrink your waistline.


Stress en afvallen


Stress? Na de training explodeert je cortisolspiegel

Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat het lichaam zoveel mogelijk energie steekt in de energievoorziening, ten koste van de spieropbouw en het immuunsysteem. Vandaar dat sporters vaker ziek worden of blessures krijgen als ze onder stress staan of overtraind zijn. Bij de sporters met weinig stress verlaagde de trainingssessie de cortisolspiegel. Bij de sporters met veel life stress gebeurde precies het tegenovergestelde.

Lees verder


De rol van stress, sport, suikerspiegel bij buikvet

Buikvet is eigenlijk stressvet. Ik heb gekeken wanneer cortisol hormoon op zijn hoogst staat want deze jaagt namelijk ook je suikerspiegel op. De piek zit tussen 6 en 10 uur en dan daalt hij. Om 1/2 4 smiddags is hij erg laag. Door juist  koolhydraten te eten wanneer cortisol laag is voorkom je dus vetopslag bij mensen die fysiek de suikers niet meteen gebruiken voor beweging. Ook savonds na 8 uur is je cortisol laag.  Doe er je voordeel mee. Ik eet voor 12 uur dus geen suikers (granen, rijst, banaan) meer,  alleen appel, bessen, komkommer, kokosolie en eiwit (gekookt ei, kip, kalkoen of vis) etc. En roken verhoogt ook je cortisol en dus je suikerspiegel, daarom worden rokers die al een hogere suikerspiegel hebben juist wel dik van roken en mensen met een lage suikerspiegel niet.

Op termijn veroorzaakt dit opjagen van je suikerspiegel prediabetes dat zorgt voor de bekende schade aan je bloedvaten waardoor menig roker (en zeker vrouwen) hun pensioen niet zal halen. De combinatie van roken en diabetes is helemaal fataal. Zeker als je weet dat een rokende vrouw gemiddeld 16 jaar eerder een hartaanval krijgt (64 ipv 80 jaar) dan een niet rokende vrouw.  Sport is voor stressgevoelige mensen niet ontspannend en jaagt cortisol alleen nog meer omhoog, gestresste mensen worden dus door cardiofitness nog gestressder. Daarom had ik ook altijd giga honger na de sport, want suikerspiegel was opgejaagd, suikers op en dan giga dip in suikerspiegel door aanmaak van insuline. Iemand die gestresst is kan dus beter kiezen voor wandelen, yoga, sauna etc. Hoog stresshormoon (cortisol) betekent namelijk een hogere suikerspiegel en dus meer kans op vetopslag op de buik.

Ook nuttig om te weten, wat je smorgens doet met je suikerspiegel werkt 10 uur door in de loop van de dag. Kun je dus je suikerspiegel met eiwit, vet, groente en fruit mooi stabiel houden in de morgen dan hebt je daar de rest van de dag voordeel van. En zorg voor ontspanning, stress is de ergste toxine op deze planeet......en we maken hem zelf....

Ron


Lab mice that exercise control may be more normal

Purdue University scientists found that mice raised in cages may relieve stress with behaviors associated with mice in the wild. And for researchers using lab mice, this may mean that by allowing mice to express these behaviors they can conduct research with animals that act and respond more naturally, hopefully making research data more reliable.

Lees verder


Stress may leave your mouth a mess

A literature review published in the August issue of the Journal of Periodontology saw a strong relationship between stress and periodontal diseases: 57 percent of the studies included in the review showed a positive relationship between periodontal diseases and psychological factors such as stress, distress, anxiety, depression and loneliness.

Lees verder


Reward-stress link points to new targets for treating addiction

Rewarding and stressful signals don't seem to have much in common. But researchers studying diseases ranging from drug addiction to anxiety disorders are finding that the brain's reward and stress signaling circuits are intertwined in complex ways. Vanderbilt University Medical Center investigators have now discovered a functional link between reward and stress. They found that dopamine – the brain's chief reward signal – works through corticotrophin-releasing factor (CRF) – the brain's main stress signal – to increase the activity of a brain region involved in addiction relapse. The findings, reported Dec. 17 in The Journal of Neuroscience, point to new potential targets for treating alcohol and drug abuse – particularly the problem of relapse. It is widely accepted that stress is a key signal in prompting alcohol and drug abuse relapse. "Even after long periods of abstinence, an individual is at risk for relapse, and stress is what's most frequently cited as initiating that relapse," said Danny Winder, Ph.D., associate professor of Molecular Physiology & Biophysics and an investigator in the Center for Molecular Neuroscience and the Vanderbilt Kennedy Center. Studies in animal models had suggested that a brain region called the extended amygdala – an area that extends anatomically between reward and stress centers – and CRF within this region were involved in stress-induced reinstatement (relapse) behavior. It was also known that alcohol and drugs of abuse increase dopamine levels, not just in the "classical" reward circuitry in the brain, but also in the extended amygdala. It was not clear, however, what dopamine did in this region.

Lees verder


Yale Team Identifies Key Factor in Stress Effects on the Brain

Acute and chronic stress can have devastating effects on the brain, and Yale School of Medicine researchers have pinpointed one receptor that plays a key role in that harmful cycle, it was reported this week in the Proceedings of the National Academy of Sciences.“This could provide new targets for the development of antidepressant medications,” said Ronald Duman, professor of psychiatry and pharmacology and senior author of the study.Duman said uncontrollable stress is a major contributing factor for neuropsychiatric disorders such as major depression and post-traumatic stress disorders, which have been linked to cellular changes in the hippocampus. The hippocampus is a part of the brain that is particularly susceptible to stress.

Lees verder


Vulnerability to post-traumatic stress disorder runs in families, study shows

Earthquakes have aftershocks — not just the geological kind but the mental kind as well. Just like veterans of war, earthquake survivors can experience post-traumatic stress disorder, depression and anxiety. In 1988, a massive earthquake in Armenia killed 17,000 people and destroyed nearly half the town of Gumri. Now, in the first multigenerational study of its kind, UCLA researchers studying survivors of that catastrophe have discovered that vulnerability to PTSD, anxiety and depression runs in families. Armen Goenjian, a research psychiatrist in the UCLA Department of Psychiatry and Biobehavioral Sciences, and colleagues studied 200 participants from 12 multigenerational families exposed to the earthquake. Participants suffered from varying degrees of the disorders. The researchers found that 41 percent of the variation of PTSD symptoms was due to genetic factors and that 61 percent of the variation of depressive symptoms and 66 percent of anxiety symptoms were attributable to genetics. Further, they found that a large proportion of the genetic liabilities for the disorders were shared.

Lees verder


New research shows how chronic stress worsens neurodegenerative disease course

The evidence is accumulating on how bad stress is for health. Chronic stress can intensify inflammation and increase a person's risk for developing central nervous system infections, neurodegenerative diseases, like multiple sclerosis, and other inflammatory diseases, say researchers presenting at the 115th Annual Convention of the American Psychological Association.

Lees verder


Chronic stress can cause or exacerbate MS

Researchers have demonstrated for the first time that inflammation brought on by stress leads to the worsening of the mouse equivalent of MS.

Lees verder


Chronic stress increases nervous system inflammation

the evidence is accumulating on how bad stress is for health. Chronic stress can intensify inflammation and increase a person’s risk for developing central nervous system infections, neurodegenerative diseases, like multiple sclerosis (MS), and other inflammatory diseases, say researchers presenting at the 115th Annual Convention of the American Psychological Association (APA).

Lees verder


New Alzheimer's findings

High stress levels may contribute to memory loss among people at risk for developing Alzheimer's disease. The Ś4 variant of the apolipoprotein E (APOE) gene contributes to the risk for memory loss related to Alzheimer's disease.

Lees verder


Mothers’ baby cradling habits are indicator of stress, suggests new research

Mothers who cradle their baby to their right hand side are displaying signs of extreme stress, a new study suggests. Although most mums feel stressed in the early stages of their baby’s life, the study by Durham University researchers suggests their baby cradling habits are a key indicator of whether this stress could become overwhelming and lead to depression. Previous research has already shown that the majority of mothers prefer to cradle their baby to their left regardless of whether they are left or right handed. As at least one in ten women develop post-natal depression, studying non-verbal cues such as baby cradling could potentially help doctors and health visitors identify which mothers are in need of extra professional support before it gets too late.

Lees verder


Children stressed 6 months before starting school

The first few days at school can be an anxious time as children face the challenge of a new environment and making new friends but according to new research funded by the Economic and Social Research Council, children show signs of stress three to six months before term even starts.

Lees verder


Burning out? Try logging off

Electronic tethers like E-mail and cell phones have no place on vacations, says a Tel Aviv University researcher.

Lees verder


U of S scientists find plant gene that affects stress resistance

A University of Saskatchewan team of scientists funded by the Canadian Institutes of Health Research has isolated a gene that has never before been identified in helping plants to resist stress. The study -- published this month in the top-ranked plant journal The Plant Cell -- could pave the way for development of agricultural and forestry crops that are more tolerant to environmental stresses such as ultraviolet light and other types of radiation.

Lees verder


Fighting With Your Spouse Is Good For Your Health

Turns out a good fight with your husband or wife may also be good for your health, a new study finds. Preliminary results from a University of Michigan study found couples that suppress anger die earlier than couples in which one or both partners express their anger and resolve the conflict.

Lees verder


How stress alleviates pain

One way to alleviate the pain of banging your shin while on a hike is to encounter a grizzly bear -- a well-known phenomenon called stress-induced analgesia. Now, researchers have elucidated a key mechanism by which the stress hormone noradrenaline -- which floods the bloodstream during grizzly encounters and other stressful events -- affects the brain's pain-processing pathway to produce such analgesia. Pankaj Sah and colleagues published their findings in the Dec. 6, 2007, issue of the journal Neuron, published by Cell Press.

Lees verder


Walk away menopausal anxiety, stress and depression

With more menopausal women seeking natural therapies to ease symptoms, a new study has found that simply adding a brisk walking routine can reduce a variety of psychological symptoms such as anxiety, stress and depression.

Lees verder


Mini 'stress tests' could help condition heart to survive major attack

People who experience brief periods of blocked blood flow may be better conditioned to survive a full-blown heart attack later, according to new research from the University of Cincinnati.

Lees verder


Understanding the have-knots - The role of stress in just about everything

A study now reveals that stress causes deterioration in everything from your gums to your heart and can make you more susceptible to everything from the common cold to cancer. Thanks to new research crossing the disciplines of psychology, medicine, neuroscience, and genetics, the mechanisms underlying the connection are rapidly becoming understood.

Lees verder


Stress-related disorders affect brain's processing of memory

Researchers using functional MRI (fMRI) have determined that the circuitry in the area of the brain responsible for suppressing memory is dysfunctional in patients suffering from stress-related psychiatric disorders. Results of the study will be presented today at the annual meeting of the Radiological Society of North America (RSNA). "For patients with major depression and other stress-related disorders, traumatic memories are a source of anxiety," said Nivedita Agarwal, M.D., radiology resident at the University of Udine in Italy, where the study is being conducted, and research fellow at the Brain Imaging Center of McLean Hospital, Department of Psychiatry at Harvard Medical School in Boston. "Because traumatic memories are not adequately suppressed by the brain, they continue to interfere with the patient's life." Dr. Agarwal and colleagues used brain fMRI to explore alterations in the neural circuitry that links the prefrontal cortex to the hippocampus, while study participants performed a memory task. Participants included 11 patients with major depression, 13 with generalized anxiety disorder, nine with panic attack disorders, five with borderline personality disorder and 21 healthy individuals. All patients reported suffering varying degrees of stressful traumatic events, such as sexual or physical abuse, difficult relationships or "mobbing" – a type of bullying or harassment – at some point in their lives.

Lees verder


Is boss bullying you? Hunt for a new job

Beware employees! If it is the top boss who is bullying, the best course is to start looking for another job to avoid health hazards, suggests a new study.

Lees verder


 

 

 


View My Stats