Nieuws nanodeeltjes gezondheid


balk2.jpg (42734 bytes)


Nanodeeltjes in vaccins - het verhaal van Stefano Montanari

Geen enkele Italiaanse krant heeft ook maar een regeltje gewijd aan wat er op 9 juni in Rome gebeurde. Misschien is het allemaal wel heel normaal. 16 jaar geleden begonnen we met behulp van een elektronenmicroscoop, via een methode die was gebaseerd op twee Europese onderzoeksprojecten, vaccins te analyseren. Tot nu toe hebben we 35 verschillende soorten van deze medicijnen onderzocht, waarvan er nu 10 verplicht zijn in ItaliŽ. De resultaten zijn bekend: alle monsters bleken te zijn vervuild met micro- en nanodeeltjes en met geen enkele daarvan kan het menselijke lichaam omgaan.

Lees verder


Blootstelling aan nanodeeltjes kan slapend virus in de longen wekken

Nanodeeltjes uit verbrandingsmotoren kunnen latent aanwezige virussen in cellen van longweefsel activeren. Dit blijkt uit een studie van onderzoekers van het Helmholtz Centrum te MŁnchen, partner in het Duitse Centrum voor Longonderzoek (DZL). De studie is verschenen in het tijdschrift Particle and Fibre Toxicology.

Lees verder


Vervuiling door zilveren nanodeeltjes uit antizweet sportkleding


Zilver in de wasmachine - Nano-coatings verliezen bijna geen nano-deeltjes

Omdat het 'nano' bevat lekt het geen 'nano': dat geldt tenminste voor zilver coated textiel volgens Bernd Nowack van de Technology en Society divisie van EMPA. Tijdens elke wasbeurt komt een bepaalde hoeveelheid van de zilvercoating vrij uit de textiel en eindigt in het afvalwater. EMPA analyseerde dit water en vond dat nano technisch textiel vrijwel geen nanodeeltjes loslaat. Dat is precies het tegenovergestelde van gewone coatings waarbij verschillende zilveren deeltjes werden gevonden in het afvalwater. Nano-coated zilver textiel verliest over 't algemeen minder zilver tijdens het wassen. Dit komt omdat aanzienlijk minder zilver wordt opgenomen in weefsels met nano-coating en aldus minder kan worden vrijgegeven voor de antibacteriŽle werking dan bij gewone coatings.

Lees verder


Nanodeeltjes uit voedingssupplement drankjes komen waarschijnlijk in het milieu terecht, zeggen wetenschappers

Nanodeeltjes zijn alomtegenwoordig in de verpakking van voedsel en producten voor persoonlijke verzorging en worden zelfs rechtstreeks toegevoegd aan voedsel. Maar de gezondheids- en milieueffecten van deze kleine toevoegingen zijn grotendeels onbekend gebleven. Een nieuwe studie suggereert nu dat nanomaterialen in eten en drinken kunnen interfereren met de spijsverteringscellen en leiden tot de vrijlating van de potentieel schadelijke stoffen in het milieu. Het verslag over voedingssupplement drankjes met nanodeeltjes werd gepubliceerd in het tijdschrift ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

Lees verder


Nanodeeltjes onderzoek voor het ontrafelen van het probleem van onvruchtbaarheid

Een manier om nanodeeltjes te gebruiken om de onderliggende mechanismen van de 'mysterie" gevallen van onvruchtbaarheid te ontrafelen is ontwikkeld door wetenschappers aan de Universiteit van Oxford. De techniek gepubliceerd in 'Nanomedicine : Nanothechnology, Biology and Medicine' kan onderzoekers uiteindelijk helpen om de oorzaken achter de gevallen van onverklaarde onvruchtbaarheid te ontdekken en behandelingen voor getroffen koppels te ontwikkelen. De methode bestaat uit het laden van poreuze silica nanodeeltjes 'enveloppen' met verbindingen om de oorzaken van onvruchtbaarheid te identificeren, te diagnosticeren en te behandelen.

Lees verder


Publiek wil etiketten voor nanotech voedsel - en ze zijn bereid om ervoor te betalen

Nieuw onderzoek van de North Carolina State University en de University of Minnesota wijst uit dat mensen in de Verenigde Staten etiketten willen op voedingsmiddelen die nanotechnologie gebruiken Ė maakt niet uit of de nanotechnologie in de voedingsmiddelen wordt gebruikt of in de verpakking van levensmiddelen. Het onderzoek toont ook aan dat veel mensen bereid zijn om meer te betalen voor de etikettering.

"We wilden weten of mensen willen dat nanotechnologie in voeding moet worden geŽtiketteerd, en de overgrote meerderheid van de deelnemers aan onze studie willen dat," zegt Dr Jennifer Kuzma, senior auteur van een paper over het onderzoek en Goodnight-Glaxo Wellcome Distinguished Professor Bestuurskunde aan de NC State. "Onze studie is het eerste onderzoek in de VS waarbij een diepgaand focusgroep benadering is gebruikt om de publieke perceptie te begrijpen over nanotechnologie in voeding."

Lees verder


Toxische nanodeeltjes kunnen in menselijk voedsel geraken

Wetenschappers ontwikkelen nieuwe manier om bedreigende nanodeeltjes op te sporen in levensmiddelen.

In de afgelopen jaren is het gebruik van nanomaterialen voor waterbehandeling , in voedselverpakkingen, pesticiden, cosmetica en andere produkten toegenomen. Zo gebruiken boeren zilveren nanodeeltjes als pesticide vanwege hun vermogen om de groei van schadelijke organismen te onderdrukken . Zorgwekkend is echter dat deze deeltjes een potentieel gezondheidsrisico voor de mens en het milieu betekenen. In een nieuwe studie hebben onderzoekers aan de Universiteit van Missouri een betrouwbare methode op punt gesteld voor het opsporen van zilveren nanodeeltjes in verse produkten en andere voedingsmiddelen.

Lees verder


Trinity College Dublin wetenschappers constateren link tussen
autoimmuunziekten zoals ReumatoÔde Artritis en nanodeeltjes

Nieuw baanbrekend onderzoek door wetenschappers aan het Trinity College in Dublin heeft geconstateerd dat de blootstelling aan Nano-deeltjes ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid, in relatie tot reumatoÔde artritis en de ontwikkeling van andere ernstige auto-immuunziekten.

Lees verder


Zinc and titanium oxide nanoparticles cause DNA damage and oxidative stress

Our data demonstrates that ZnO NPs even at low concentrations possess a genotoxic potential in human epidermal cells which may be mediated through lipid peroxidation and oxidative stress. A similar response was also observed with TiO2 NPs [Toxicology Letters, 185(3):211-218; 2009]. The article featured in the European Commission document "Science for Environment Policy - Nanomaterials, Issue 12, page 4, April2009"

Download PDF


Fullerenes are genotoxic at low concentrations

New Fullerene derivatives obtained by chemical modification are being made and the chemistry of the new C60 and C60 derivatives are being explored in many different fields including organic photovoltaics. At IITR, the study with stable aqueous suspensions of colloidal C60 fullerenes free of toxic organic solvents (ethanol nC60 and aqueous nC60 suspensions) in human lymphocytes revealed a genotoxic potential even at low concentrations [Environmental Science and Technology, 40(23):7394-7401; 2006].
One of top 20 most accessed article of the journal from Oct - Dec 2006.


Silver nanoparticles cause more DNA damage than gold nanoparticles

A systematic cytotoxic and genotoxic evaluation of glycolipid-conjugated silver and gold nanoparticles is carried out. These glycolipid nanoparticle conjugates are obtained by exploiting the reductive capability of a class of glycolipids called sophorolipids that play the role of capping agent as well. Further, when tested for their cytotoxicity and genotoxicity on HepG2 cells, these nanoparticles are found to be cytocompatible up to 100 ĶM metal concentrations. Of the two metallic systems investigated, gold nanoparticles are found to be more cytocompatible than the same concentrations of silver nanoparticles. Similarly, it is also demonstrated that at 100 ĶM, silver nanoparticles cause more DNA damage compared to gold nanoparticles of similar concentrations [New Journal of Chemistry, 34: 294-301, 2010].
One of the top ten most accessed article of the journal for February 2010.


TV - Onsterfelijk door nanotechnologie

De Nieuwe Mens komt eraan. Wereldwijd vinden er experimenten plaats om met behulp van nanotechnologie een nieuw soort medicijn te ontwikkelen, die de menselijke levensduur en levenskwaliteit kan verbeteren. De vraag is echter: wat zijn de gevolgen van deze medische nanorevolutie? En zijn er risico's? In de nanotechnologie worden ultrakleine bouwstenen van de materie bewerkt en gemanipuleerd. Door te schuiven met atomen en moleculen zorgen wetenschappers ervoor dat materiaaleigenschappen intelligent worden verbeterd. Er zitten al nanodeeltjes in tal van producten, zoals fietsframes, zonnebrandcrŤme, autoruiten, middelen tegen zweetvoeten en vitaminepreparaten. Op medisch gebied deed de Universiteit van Maastricht een belangrijke stap door een nierdialyse uit te voeren met behulp van nanodeeltjes. De Belgische transhumanist Philippe Van Nedervelde voorspelt een medische revolutie met zogeheten 'nanorobots' die, indien nodig, elke cel van het menselijk lichaam kunnen herstellen. Van Nedervelde: "Zodra die techniek praktijk geworden is, hoeft de mens niet meer te sterven aan welke ziekte dan ook." Maar wat zijn de risico's? De vakbond FNV eist een opschorting van het maken van producten met kunstmatige nanodeeltjes zolang de gezondheidsrisico's niet kunnen worden overzien. Aanleiding is een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat bepaalde kunstmatig gefabriceerde nanodeeltjes, net zoals asbestdeeltjes, kanker kunnen veroorzaken. Beleidsmedewerker Wim van Velen van de FNV: "De FNV zal nooit accepteren dat er gezondheidsrisico's worden genomen ten bate van een nieuwe technologie. We zitten niet te wachten op een herhaling van de asbestramp, als gevolg waarvan in Nederland jaarlijks nog 400 tot 500 mensen sterven. In Labyrint: Wegen de risico's van nanotechnologie op tegen de voordelen die ermee te behalen zijn?

Link


De Nano-tech-opmars in de medische wereld..

Arts Ellorene Westerhout schreef hier op de site al eens de prachtige beschouwing over geneeskunde  en geneeskunst. In het onderstaande artikel, dat ze speciaal voor WantToKnow.nl/.be maakte, komen de ontwikkelingen binnen de nano-technologie aan de orde. We weten niet wat de volledige impact is van nan0-technologische ontwikkelingen op het gebied van cosmetica, huishoudelijke artikelen en ga zo nog maar even door.. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ontwikkeling van nan0-medicijnen..

Lees verder

Geert


De nVWA gaat mogelijke gezondheidseffecten van nanosilicadeeltjes onderzoeken

In levensmiddelen waaraan silica (E551) is toegevoegd blijkt dat tot 33% van dit silica zulke kleine afmetingen heeft dat er sprake is van nanodeeltjes. Over mogelijke gezondheidseffecten van inname van dergelijke deeltjes is nog weinig bekend. Daarom laat het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hiernaar verder onderzoek doen.

Silica (E551), ook kiezelzuur of siliciumdioxide genoemd, wordt gewonnen uit zand. Als antiklontermiddel wordt het fijn verdeeld aan vele droge producten toegevoegd zoals instantmaaltijden, -soepen, sausmixen en koffiemelkpoeder. Het BuRO heeft RIVM, RIKILT en MiPlaza laten uitzoeken of de toegevoegde silica ook in de vorm van nanodeeltjes voorkomt in levensmiddelen. Daaruit blijkt dat een deel van de silica in levensmiddelen (tot 33%) zulke kleine afmetingen heeft dat er sprake is van nanosilicadeeltjes. Via voedsel zouden mensen daardoor maximaal 124 mg per dag aan silica in nanovorm binnen kunnen krijgen. EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, stelde in 2009 vast dat het gebruik van silica tot 1500 mg per dag geen gezondheidsrisico oplevert. EFSA heeft geen aparte risicobeoordeling voor nanosilica uitgevoerd.

Het is nog niet bekend of nanosilicadeeltjes oplossen in de mond of maag, of als intacte nanodeeltjes worden opgenomen door het lichaam en wat de effecten zijn. Als de nanodeeltjes oplossen in de mond of maag dan worden ze geabsorbeerd als opgeloste silica en is de beoordeling van EFSA van toepassing. Als nanosilicadeeltjes intact worden opgenomen, dan is het gewenst na te gaan of silica in die vorm andere effecten heeft dan we tot nu toe weten. Dit zal in vervolgonderzoek in 2011 verder worden nagegaan.


Duidelijkheid over nano-deeltjes

De Consumentenbond wil snel duidelijkheid over de eventuele risico`s van nano-deeltjes in voeding.

Lees verder


Nanotechnologie: lab-on-a-chip uit Twente

We maken een nanopil met nanodraadjes, die je kan inslikken. De nanopil stuurt een signaal als de draadjes bijvoorbeeld kanker vinden. Het zendertje stuurt het ergens heen (je telefoon bijvoorbeeld).


Het lot van Silver Nanodeeltje Afval

Zilver in onze cosmetica en kleding kunnen eindigen als zilversulfide nanodeeltjes in riool slib.

Lees verder

Eric van Staalduinen


Welkom als 'Nanometer'!

Het Grote Nano-Onderzoek is benieuwd naar uw mening over nanotechnologie. Olierampen, energietekort, ongeneeslijke ziektes: voor alles heeft deze nieuwe technologie wel een toepassing. Maar kernenergie was in het begin ook razend populair. Zitten er geen addertjes onder het gras? Moeten we heel voorzichtig voorwaarts? Of moet de regering de nanotechnologie juist bevorderen? Geef u op als Nanometer en denk mee!

Lees verder

Lucas


Radio - Laat je cosmetica testen op nanodeeltjes

Laat je lipstick testen op nanodeeltjes. De Stichting Natuur en Milieu roept consumenten op om producten aan te melden voor nanocontrole. Want er is nog te weinig bekend over de aanwezigheid en veiligheid van nanodeeltjes in producten.

Download MP3


Nanodeeltjes in cosmetica zijn gevaarlijk

De nanodeeltjes die in verschillende cosmetische producten, waaronder zonnecrťmes, voorkomen zijn niet zonder gevaar.

Link

Maaike

--

Kijken of de industrievriendelijke KWF dit probleem eens oppakt.....

Ron


Nanotechnologie, een verrijking voor onze voeding?

Het Europees parlement uitte bezwaren tegen nanotechnologie als techniek om nieuwe voedingsmiddelen te ontwikkelen. "Bij het grote publiek is nanotechnologie niet gekend", zegt Hilde De Geeter.

Link


"Mind Control" wetenschappers hebben ontdekt hoe je nanodeeltjes kan gebruiken om op afstand gedrag te beinvloeden

Clusters van verwarmde, magnetische nanodeeltjes die worden gericht op cel membranen kunnen op afstand ionenkanalen, neuronen en zelfs dierlijkgedrag controleren, volgens een artikel gepubliceerd door fysici van de University in Buffaloin Nature Nanotechnology.

Link

Constans Kootstra


Met magnetische nanodeeltjes controleren wetenschappers op afstand neuronen en dierlijk gedrag

Clusters van verwarmde magnetische nanodeeltjes gericht op cel membranen kunnen op afstand ionenkanalen, neuronen en zelfs dierlijkgedrag beinvloeden, volgens een artikel gepubliceerd door fysici van de Universiteit in Buffaloin Nature Nanotechnology. Het onderzoek zou een ruimetoepassing kunnen hebben, mogelijk resulterend in innovatieve behandelingen voor kanker door op afstand geselecteerde eiwitten of cellen in specifieke weefsels te manipuleren ofverbeterde therapieŽn die bij diabetes de pancreas cellen op afstand stimuleren om insuline aan te maken.

http://www.buffalo.edu/news/11518

Constans Kootstra


Hoe toxines, inclusief Nanotech producten, ons leven beÔnvloeden

Elizabeth Grossman, journalist en auteur van 'Chasing Molecules': Giftige Producten, Menselijke Gezondheid en de Belofte van Groene Chemie, praat over de alledaagse toxines waar we aan blootgesteld worden, inclusief nanotech producten, en de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden op gebieden van cosmetica, electronica, de farmaceutische industrie en de textiel industrie. Ook geeft ze tips over wat we op dit moment kunnen doen om toxines te vermijden.


Nanofood voorlopig niet op EU-markt

Nano-voedingsmiddelen zullen voorlopig niet op de EU-lijst voor nieuwe voedingsmiddelen worden geplaatst.

Link

Maaike


Aantal consumentenproducten met nanodeeltjes lijkt stabiel

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in 2009 inventariserend onderzoek gedaan naar de Nederlandse markt van consumentenproducten met nanodeeltjes. Dit gebeurde op verzoek van het ministerie van VWS die de gegevens gebruikt voor beleidsontwikkeling.

Consumentenproducten met een nanoclaim
Een uitgebreide zoektocht via internet en databases, en in winkels leverde 119 consumententenproducten op waarin mogelijk nanodeeltjes zijn verwerkt. Gezocht werd naar producten met een nanoclaim op de verpakking of website, of met een ingrediŽnt dat duidt op de aanwezigheid van nanodeeltjes. Het RIVM telde na een internetonderzoek in 2007 ongeveer 100 vergelijkbare consumentenproducten. Vergeleken met 2007 lijkt het aantal producten met nanodeeltjes op de Nederlandse markt stabiel.

De VWA beperkte zich tot consumentenproducten binnen haar toezichtdomein, te weten cosmetica, onderhouds- en reinigingsmiddelen, textiel en levensmiddelenverpakkingen. Het meest werd cosmetica met mogelijk nanodeeltjes gevonden: 70 keer, gevolgd door onderhouds- en reinigingsmiddelen: 45 keer. Cosmetische producten zijn met name anti-zonnebrandmiddelen, gezichtscrŤme en tandpasta. De onderhouds- en reinigingsmiddelen betreffen vooral autoglas- en autolakreinigers, autolakcoatings en leer- en schoenimpregneermiddelen. Verder werden sokken en een lunchbox aangetroffen.

Voor consumenten is het soms niet mogelijk om producten met nanodeeltjes te herkennen omdat er nog geen verplichting is om nanotoepassing op producten te vermelden. Binnen de Europese Unie wordt momenteel gewerkt aan een meldingsplicht voor cosmetische producten. Voor nanomaterialen in levensmiddelen en materialen voor contact met levensmiddelen is een toelating vereist.

Dossiercontrole
Bij 14 bedrijven waarvan verwacht werd dat zij producten met een nanoclaim importeren of distribueren, is in de dossiers gekeken hoe zij de veiligheid van deze producten beoordelen. Op dit moment is er voor nanoproducten geen specifieke wetgeving die eisen stelt aan de uitvoering van een veiligheidsbeoordeling. De dossiercontrole diende daarom enkel als inventarisatie. Uit de dossiercontrole blijkt dat minder dan de helft van de bezochte bedrijven een veiligheidsbeoordeling kon tonen.


Nano niet vrij van risico

Onderbroeken en sportsokken bevatten nanozilver tegen bacteriegroei; titaandioxide maakt zonnebrandcrŤme beter smeerbaar; autobumpers zijn gemaakt van superlichte en ultrasterke koolstofnanobuisjes. Ondanks de vele voordelen staan mensen soms huiverig ten opzichte van nanotechnologie. Is het wel veilig?

Link

Geert


Nanodeeltjes beschadigen DNA zonder het aan te raken

Een onderzoek uit Engeland heeft recent zichtbaar gemaakt dat er nog een andere manier is waarop nanodeeltjes schade toebrengen: ze muteren DNA in een cel zonder de celwand zelf te passeren.

Link

Ellen


Nanodeeltjes, volmacht voor staatsgeheim van rasveredeling

Griep is het voorwendsel om jaarlijks te kunnen vaccineren. Met deze pandemie echter, worden de adjuvantia getest en daarin spelen de nanodeeltjes een grote rol.

Link

Fernand Haesbrouck (apotheker)


Nivea Babyzonnemelk bevat ook Titanium dioxide nanodeeltjes

De Babyzonnemelk SPF50+ van NIVEA SUN bevat nanodeeltjes van Titanium dioxide en Zinc Oxide die zeer effectief zijn als UV Filters en de werking van het product versterken.

Link

Uit een nieuwe studie blijkt dat deze "veilige" deeltjes bij muizen voor genetische schade en ontstekingen zorgen die beide het risico op kanker vergroten. Huidkanker neemt steeds meer toe, terwijl we steeds meer smeren met zonnebrandcreme's die nanodeeltjes bevatten. Is de zon wel de echte boosdoener?

Ron

De studie:

Titaniumdioxide nanodeeltjes veroorzaken genetische schade bij muizen

Titaniumdioxide nanodeeltjes, die overal te vinden zijn in cosmetica en zonnebrand en van verf tot vitaminen, veroorzaken systemische genetische schade bij muizen, volgens een uitgebreide studie geleidt door onderzoekers aan het 'UCLA Jonsson Comprehensive' Kanker Centrum. Titanium Dioxide (TiO2) leidde tot breuken bij enkele en dubbele DNA strengen en veroor-zaakte schade aan chromosomen maar ook ontstekingen, wat alles bij elkaar het risico op kanker vergroot. De studie aan het UCLA is de eerste die aantoont dat nanodeeltjes een dergelijk effect hebben, aldus senior onderzoeksauteur Robert Schiestl. Schiestl is professor in pathologie, stralingsoncologie en milieu gezondheidswetenschappen aan het UCLA en tevens wetenschapper aan het Jonsson Kanker Centrum. Eenmaal in het lichaam stapelen de TiO2 nanodeeltjes zich op in verschillende organen omdat het lichaam ze niet kan elimineren. En omdat ze zo klein zijn kunnen ze overal in het lichaam binnendringen, zelfs in cellen, en kunnen zodoende sub-cellulaire mechanismen beÔnvloeden. De studie verschijnt deze week in het Kanker Onderzoeks Journaal. In het verleden werden deze TiO2 nanodeeltjes als non-toxisch beschouwd omdat ze geen chemische reactie teweeg brengen. Het zijn echter de interacties die deze nanodeeltjes hebben met hun omgeving - in dit geval in een muis - die de genetische schade veroorzaken, zegt Schiestl. Ze dwalen door het hele lichaam en veroorzaken oxidatieve stress, wat tot celdood kan leiden.

Het is een nieuw toxisch mechanisme, een fysiochemische reactie die deze deeltjes veroor-zaken, in vergelijking met reguliere chemische toxines die normaal gesproken onderwerp zijn van toxicologisch onderzoek, aldus Schiestl. "Het nieuwe principe is dat titanium op zichzelf chemisch inert is. Echter, wanneer de deeltjes aanzienlijk kleiner worden, wordt als gevolg hun oppervlak aanzienlijk groter en in de interactie van dit oppervlak met de omgeving ontstaat oxidatieve stress," zegt Schiestl. "Dit is de eerste uitgebreide studie van door titaniumdioxide nanodeeltjes veroorzaakte oxidatieve stress.

Gezien het groeiende gebruik van deze nano-deeltjes geven de bevindingen van het onderzoek aanleiding tot zorg over potentiŽle gezond-heids gevaren bij blootstelling." Het fabriceren van TiO2 nanodeeltjes omvat een enorme industrie, aldus Schiestl, de productie bedraagt ongeveer 2 miljoen ton per jaar. Behalve in verf, cosmetica, zonnebrand en vitaminen kunnen nanodeeltjes ook gevonden worden in tandpasta, kleurstoffen in voeding, voedingssuplementen en honderden andere verzorgingsproducten. Het zou kunnen dat een bepaald deel van spontane kankers het gevolg zijn van blootstelling hieraan." En sommige mensen kunnen gevoeliger zijn dan anderen voor blootstelling," zo zegt Schiestl. "Ik geloof dat de toxiciteit van deze nanodeeltjes niet genoeg bestudeert is."

Schiestl zegt dat nanodeeltjes niet door de huid kunnen gaan en dus doet hij de aanbeveling een zonnebrand te gebruiken. Zonnebrand met een verstuiver kan mogelijk geinhaleerd worden waardoor nanodeeltjes vast kunnen gaan zitten in de longen. In de studie werden muizen blootgesteld aan de TiO2 nanodeeltjes via hun drinkwater wat op de vijfde dag resulteerde in aantoonbare genetische schade. Het menselijke equivalent is ongeveer 1,6 jaar blootstelling aan de nanodeeltjes binnen een productie omgeving. Het is echter niet duidelijk of gewone alledaagse blootstelling exponentieel toeneemt wanneer er sprake is van continue blootstelling aan nanodeeltjes over een langere periode. "Deze data suggereren dat we ons zorgen moeten maken over een mogelijk risico op kanker of genetische schade, in het bijzonder mensen die beroepsmatig aan hoge concentraties Titaniumdioxide nanodeeltjes worden blootgesteld, en dat het verstandig is hun inname van voedseladditieven (kleurstoffen etc.) te beperken". Vervolgens zullen Schiestl en zijn team de blootstelling aan nanodeeltjes bij muizen die niet in staat zijn DNA te repareren bestuderen. Zo willen ze een manier vinden om te voorspellen welke mensen er in het bijzonder gevoelig voor zijn. De studie werd gesubsidiŽerd door het 'National Institute of Health.'

Vertaling: Onno Weggelaar

Bron


Zilveren nanodeeltjes zorgen voor schade aan embryos vissen

Opnieuw is er een studie verschenen die aantoont dat we met nanodeeltjes een paard van troje hebben binnengehaald. Er worden steeds meer zilveren nanodeeltjes gebruikt in consumenten produkten zoals wasmachines, sokken, koelkasten, kleding etc etc. Een deel daarvan komt weer in het afvalwater terecht. De waterzuiveringsinstallaties zijn niet in staat deze deeltjes te verwijderen zodat zij in rivieren en meren terecht komen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze deeltjes bij vissen voor (dodelijke) schade aan de embryos kunnen zorgen.

Link


Nanodeeltjes in cosmetica, zonnebrandcreme, supplementen veroorzaken genetische schade bij muizen

Titanium dioxide (TiO2) nanodeeltjes die oa in zonnebrandcreme, cosmetica, verf, en vitamine supplementen zitten blijken in een nieuwe Amerikaanse studie genetische schade te veroorzaken bij muizen. De TiO2 nanodeeltjes veroorzaken DNA breuken, chromosoom schade en ontstekingen die weer kanker kunnen veroorzaken.

Link

--

Weet je gelijk wat de echte aanjager van huidkanker is maar daar horen we het KWF niet over. Toxines veroorzaken DNA schade en ontstekingen die kanker kunnen veroorzaken. De zon zorgt voor aanmaak van vitamine D3 en voorkomt dat je cellen teveel cholesterol opnemen. Dus oudere mensen die minder in de zon komen hebben dus ook meer kans op adverkalking door verhoogde cholesterol.

Ron


Nano particles Used in H1N1 Vaccine Cause Harmful, Irreparable Damage

Nanoparticles, promoted in the mass media as the new wonder revolution of science, are particles that have been produced vastly smaller than deadly asbestos particles which caused severe lung damage and death before being outlawed. Particles at a nano size, (nm = 0,000000001 Meter) fuse together with the membranes of our body cell membranes and, according to recent studies in China and Japan, continuously destroy cells once introduced into the body. Once they interact with the bodys cellular structure, they cannot be removed. Modern medicine euphemistically terms the phenomenon, a continuing infectious reaction.

Since the asbestos scandal, it has been established that particles in size a millionth of a meter, because of their enormous attractive force, penetrate all cells, destroying all those they come into contact with. Nanoparticles are far smaller than asbestos fibers.

Beijing Tests confirm deadly effects on humans

The fact that WHO, the European Medicines Evaluation Agency, the German Robert Koch Institute and other health bodies today would permit the population to be injected with largely untested novel vaccines containing nanoparticles says more about the powerful pharma lobby in Euiropean politics than it does about the sanity or moral integrity of the civil servants responsible for health of the general public.

The September 2009 issue of the respected European Respiratory Journal, made public on 19 August, and available since 21 August online, contains a peer-reviewed article with the title, Exposure to nanoparticles is related to pleural effusion, pulmonary fibrosis and granuloma.


Stealthy Nanoparticles Attack Cancer Cells

By Emily Singer - Wednesday, November 04, 2009 Jeff Hrkach and Greg Troiano of BIND Biosciences explain how they make drug-delivering nanoparticles.


Over mindcontrol en populatiecontrole

Zal VanRanst (*) in Koppen uitleggen waarom hij deelnam in 2004 in Polen aan een congres met sponsorgeld van het Armed forces institute of pathology, Washington. en Astra Zeneca ?

Waarom hij samen met de universiteiten van Lausanne, Parijs en Kopenhagen een
groot onderzoek heeft gedaan naar nanodeeltjes?

Waarom hij een paar weken geleden op het TV journaal rechtstreeks werd geÔnterviewd vanuit Nederland, terwijl hij op een bijeenkomst aanwezig was ingericht door the Dutch National Coordinator for Counterterrorism (NCTB) en TIAS-NIMBAS Business School en Faculty of Economics and Business Administration.

Waarom burgers worden ingeschakeld in testopstellingen met militaire of
antiterroristische proefnemingen? Bestaan daarover internationale verdragen? En
welke rol speelt WHO bij internationale militaire proeven?

Waarom die nanopartikels dienen in de adjuvantia bij het H1N1-vaccin, die nu in 2009
er zo nodig bij moesten, terwijl het nieuwe griep-H1N1-patroon al in 2007 en in 2008 in
de griepvaccins van toen erbij zaten?

Link

Fernand Haesbrouck

(*) Marc Van Ranst (Bornem, 20 juni 1965) is een Belgische hoogleraar virologie en epidemiologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij studeerde geneeskunde aan diezelfde universiteit, om nadien te gaan werken en studeren aan het Albert Einstein College of Medicin in New York. In 1994 behaalde hij het doctoraat in de virologie en in 1998 in de klinische biologie. Sinds 1 mei 2007 werd hij door de regering benoemd tot Interministerieel Commissaris om BelgiŽ voor te bereiden op een volgende grieppandemie. Sinds april 2009 verscheen Van Ranst uitgebreid in de media in artikelen met betrekking tot de Mexicaanse griep.


Nanodeeltjes in de nieuwe vaccins, vormen gevaar tijdens zwangerschap

Hoe is het mogelijk dat zwangere vrouwen worden opgeroepen zich te vaccineren, als vroedvrouwen en kraamzorg niet eens in staat zijn de volledige informatie te verstrekken, waar zwangere vrouwen gewoon recht op hebben!? Teuni Kuiper schreef een belangrijk manuscript over vaccinaties. Het onderstaande artikel is volledig gewijd aan de invloed van de nano-deeltjes die in vaccinaties worden gestopt om ze "beter en efficienter werkzaam te maken". Het toont aan dat vaccins met nano-deeltjes uitermate risicovol zijn voor de foetus van zwangere vrouwen.

Link


Nanodeeltjes in verf kunnen dodelijk zijn

Uit Chinees onderzoek blijkt dat 7 vrouwen die in een verffabriek werkte met nanodeeltjes een longziekte ontwikkelden. Twee van de vrouwen zijn intussen overleden. Experts zeggen dat dit het eerste harde bewijs is dat bewijst dat nanodeeltjes gevaarlijk voor de gezondheid zijn. Deze stofjes worden onder meer gebruikt in zonnebrandcreme, supplementen, verven, medicijnen en antizweet sokken.

Link

Leendert


Radar - Nanotechnologie

Wetenschappers kunnen werken met deeltjes die 10.000 keer kleiner zijn dan een mensenhaar: zogenaamde nanodeeltjes. Vaak zonder dat u het weet is dergelijke nanotechnologie al toegepast in uiteenlopende producten. Hoeveel weten we eigenlijk van de technologie af? Wat is het precies en wat zijn de risico’s? Antwoord op deze vragen, maandagavond, in Radar.

Link


 

 

 


View My Stats