Blootstelling aan nanodeeltjes kan slapend virus in de longen wekken


HELMHOLTZ ZENTRUM MÜNCHEN - GERMAN RESEARCH CENTER FOR ENVIRONMENTAL HEALTH

Nanodeeltjes uit verbrandingsmotoren kunnen latent aanwezige virussen in cellen van longweefsel activeren. Dit blijkt uit een studie van onderzoekers van het Helmholtz Centrum te München, partner in het Duitse Centrum voor Longonderzoek (DZL). De studie is verschenen in het tijdschrift Particle and Fibre Toxicology.

Om het immuunsysteem te omzeilen verbergen sommige virussen zich in cellen van hun gastheer en overleven daar. In medische termen wordt dit een staat van latente infectie genoemd. Als het immuunsysteem verzwakt raakt, of als bepaalde omstandigheden veranderen, worden de virussen weer actief, beginnen zich te verspreiden en vernietigen de gastheer-cel. Een onderzoeksteam onder leiding van dr. Tobias Stöger van het Instituut voor Longbiologie en prof. dr. Heiko Adler, adjunct hoofd van de onderzoeksgroep Lung Repair and Regeneration aan het Helmholz Zentrum München, meldt nu dat nanodeeltjes dit proces ook op gang kunnen brengen.

“Uit eerdere modelstudies wisten we al dat door het inademen van nanodeeltjes een ontstekingsreactie op gang gebracht wordt en het immuunsysteem een verandering ondergaat,” zegt onderzoeksleider Stöger. Samen met zijn collega’s Heiko Adler en prof. dr. Philippe Schmitt-Kopplin, toonde hij aan dat “blootstelling aan nanodeeltjes een latente herpesinfectie in de longen kan heractiveren.”

De wetenschappers testten met name de invloed van nanodeeltjes die gewoonlijk vrijkomen door fossiele brandstofverbranding, in een experimenteel model voor een bepaald soort herpesvirusinfectie. Zij ontdekten dat er een significante toename in virale eiwitten optrad, eiwitten die alleen worden geproduceerd bij een snelle toename van een actief virus. “Analyses van de stofwisseling en de genexpressie onthulden ook patronen vergelijkbaar met een acute infectie,” aldus Philippe Schmitt-Kopplin, hoofd van de onderzoeksgroep Analytical BioGeoChemistry (BGC). Bovendien bleek uit nadere proeven met menselijke cellen dat ook Epstein-Barr-virussen ‘wakker worden’ als ze in contact komen met de nanodeeltjes.

Potentiële behandeling bij longziektes
Het onderzoeksteam zou graag in een volgend onderzoek willen kijken of de resultaten ook blijven gelden bij mensen. “Veel mensen dragen een herpesvirus met zich mee, en dat geldt vooral voor patiënten met idiopathische longfibrose,” zegt Heiko Adler. “Als de resultaten bij mensen worden bevestigd, is het van belang om de moleculaire processen te onderzoeken die optreden bij het heractiveren van een latent herpesvirus door het inademen van nanodeeltjes. Dan zouden we kunnen proberen invloed uit te oefenen op deze route met een therapie.”

Met speciale modellen van celculturen zal daarom het exacte mechanisme van virus-heractivering door nanodeeltjes kunnen worden verhelderd. “Bovendien,” zegt Stöger, “zouden we in langetermijnonderzoek graag willen kijken tot op welke hoogte herhaalde blootstelling aan nanodeeltjes met een daaropvolgende virus-heractivering leidt tot chronische ontstekingen en tot omvormingsprocessen in de longen.”

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media