PFAS stoffen kunnen risico diabetes en coeliakie bij kinderen vergroten

Tuulia Hyötyläinen en Matej Orešič, beide onderzoekers in de biogeneeskunde, hebben twee studies gepubliceerd over het verband tussen sterk gefluoreerde chemicaliën – per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS’s) – en twee ziekten bij kinderen: diabetes type 1 en coeliakie . Beide zijn auto-immuunziekten, die ontstaan ​​door een abnormale immuunrespons op de gezonde cellen of weefsels van het lichaam.

De onderzoeken zijn gebaseerd op een combinatie van uitgebreide metabolomics (analyse van kleine moleculen, d.w.z. metabolieten, in een lichaam), analyse van PFAS en de biologische benadering van het systeem om complexe gegevens die in het onderzoek zijn verkregen te integreren. De gegevens zijn afkomstig van een groep aanstaande moeders en kinderen.

Diabetes type 1 is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen en jongeren in de Scandinavische landen. Het aantal gevallen is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. De incidentiecurve is de afgelopen jaren echter afgevlakt. Sommige kinderen zijn genetisch vatbaar voor diabetes type 1, maar slechts een fractie van hen, ongeveer een tiende, ontwikkelt de ziekte.

Het is duidelijk dat er een omgevingsreactie nodig is om de progressie naar deze auto-immuunziekte op gang te brengen. Zo wordt vermoed dat virale infecties en voeding invloed hebben.

Tuulia Hyötyläinen en Matej Orešič laten in deze studie, gepubliceerd in Environment International, zien hoe PFAS het lipidenmetabolisme en het risico op diabetes type 1 bij pasgeboren kinderen beïnvloedt. De studie omvat aanstaande moeders die op verschillende niveaus aan deze schadelijke stoffen zijn blootgesteld, die vervolgens worden overgedragen van de aanstaande moeder op de foetus.

Binnen dezelfde studie werden deze bevindingen verder bevestigd in een andere prospectieve klinische studie met kinderen die risico lopen op diabetes type 1, en in twee studies bij muizen (experimentele modellen van diabetes type 1).

“We laten zien dat kinderen die tijdens de prenatale fase aan de hoge niveaus van PFAS worden blootgesteld, een bepaald lipidenprofiel hebben. We hebben eerder vastgesteld dat dit profiel verband houdt met een verhoogd risico op diabetes type 1 en de ontwikkeling van de ziekte bij kinderen ”, legt Matej Orešič uit.

In een andere studie, gepubliceerd in Environment Research, laten Tuulia Hyötyläinen en Matej Orešič een verband zien tussen PFAS en coeliakie. “Deze resultaten tonen aan dat een hoge blootstelling aan PFAS in de baarmoeder en in de eerste levensjaren de ontwikkeling van coeliakie bij kinderen kan versnellen”, zegt Tuulia Hyötyläinen.

PFAS bestaat uit zo’n 5.000 door de mens gemaakte chemische stoffen die op grote schaal in de samenleving worden gebruikt. Ze worden gebruikt in een breed scala aan producten, zoals coatings in kleding, meubels, lijmen en voedselverpakkingen, maar ook in blusschuim.
“Blootstelling aan schadelijke chemicaliën in het vroege leven, inclusief prenataal, kan een verklaring bieden voor de veranderende incidentie van deze auto-immuunziekten in ontwikkelde landen en kan in verband worden gebracht met andere gezondheidsrisico’s”, zegt Matej Orešič.
De toename van diabetes type 1 is in veel geïndustrialiseerde landen afgevlakt, vooral in de Scandinavische landen.

Een mogelijke verklaring is de strengere PFAS-regelgeving.

Persbericht Örebro Universitet