Door schooltuinen gaan kinderen ook meer groenten eten

Kinderen hun groenten laten eten kan een onoverkomelijke taak lijken, maar voedingsonderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin hebben één manier gevonden: schooltuinen en lessen over het gebruik van wat erin wordt verbouwd.

Onderzoekers werkten samen met 16 basisscholen in Centraal-Texas om moestuinen aan te leggen en lessen te geven aan studenten en ouders over voeding en koken. In een recentelijk gepubliceerde studie in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity beschrijft het team zich specifiek gericht op scholen met een hoog percentage leerlingen in het gratis lunchprogramma tegen gereduceerde prijzen om te begrijpen hoe voedingsprogramma’s van invloed zijn op groepen met een laag inkomen. Elke school werd een academiejaar bestudeerd.

Uit de studie bleek dat studenten die deelnamen aan de tuin-, voedings- en kooklessen gemiddeld de helft aten van meer groenten per dag dan vóór het programma.

“Veel gezinnen in deze scholen leven met voedselonzekerheid. Ze leven in voedselwoestijnen en lopen een hoger risico op obesitas bij kinderen en aanverwante gezondheidsproblemen”, zegt Jaimie Davis, universitair hoofddocent voedingswetenschappen aan de UT Austin en de hoofdauteur van de krant. “Kinderen leren waar hun voedsel vandaan komt, hoe ze het moeten verbouwen, hoe ze het moeten bereiden – dat is de sleutel tot het veranderen van eetgedrag op de lange termijn.”

Naast het bijhouden van wat de kinderen aten, werd er gekeken naar gewicht, body mass index en bloeddruk. Tijdens de negen maanden van de studie waren er geen statistisch significante veranderingen in die gezondheidsmaatregelen. Bij het onderzoek waren meer dan 3.000 studenten in het derde tot en met vijfde leerjaar betrokken.

Hoewel een halve portie toename van de groenteconsumptie per dag een kleine verandering lijkt, is het buitengewoon bemoedigend voor Davis en haar collega’s. “Gedragsveranderingen kunnen moeilijk te bereiken zijn, vooral op de lange termijn”, zei Davis. “Veranderingen in gezondheidsparameters zoals bloeddruk kunnen langer duren om zich te manifesteren. Door kinderen meer groenten te laten eten, kunnen ze mogelijk op de lange termijn succes boeken.”

Eerdere studies hebben aangetoond dat een verhoogde consumptie van fruit en groenten de gezondheid kan bevorderen en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker kan verlagen. Meer groenten en fruit kunnen een rol spelen bij het verminderen van obesitas bij volwassenen, maar de effecten zijn niet goed bestudeerd bij kinderen.

“We hebben kinderen kennis kunnen laten maken met een grote verscheidenheid aan groenten waar ze nooit toegang toe hebben gehad,” zei Davis. ‘Ouders met wie ik praat, vragen:’ Hoe heb je mijn kind boerenkool laten eten? ‘ Maar als ze de boerenkool uit zaad verbouwen en leren hoe ze het in olijfolie kunnen bereiden en tot boerenkoolfrites kunnen bakken, vinden ze het heerlijk. “