Fijnstof stimuleert ontstekingen van je slagaders

Kleine deeltjes luchtverontreiniging – fijnstof genoemd – kunnen een reeks effecten hebben op de gezondheid en blootstelling aan hoge niveaus is een bekende risicofactor voor hart- en vaatziekten. Nieuw onderzoek onder leiding van onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH) onthult dat fijne deeltjes een nadelige invloed hebben op de cardiovasculaire gezondheid door de productie van ontstekingscellen in het beenmerg te activeren, wat uiteindelijk leidt tot ontsteking van de slagaders. De bevindingen zijn gepubliceerd in het European Heart Journal.

De retrospectieve studie omvatte 503 patiënten zonder hart- en vaatziekten of kanker die om verschillende medische redenen beeldvormende tests bij MGH hadden ondergaan. De wetenschappers schatten de jaarlijkse gemiddelde fijnstofniveaus van de deelnemers aan de hand van gegevens die zijn verkregen van de luchtkwaliteitsmonitors van de U.S. Environment Protection Agency die zich het dichtst bij het woonadres van elke deelnemer bevinden.

Gedurende een mediane follow-up van 4,1 jaar hebben 40 personen ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen meegemaakt, zoals hartaanvallen en beroertes, met het hoogste risico bij deelnemers met meer fijnstof op hun thuisadres. Hun risico was verhoogd, zelfs nadat rekening werd gehouden met cardiovasculaire risicofactoren, sociaaleconomische factoren en andere belangrijke verstorende factoren. Beeldvormende tests die de toestand van interne organen en weefsels beoordeelden, toonden aan dat deze deelnemers ook een hogere beenmergactiviteit hadden, wat wijst op een verhoogde productie van ontstekingscellen (een proces dat leukopoëse wordt genoemd) en een verhoogde ontsteking van de slagaders. Aanvullende analyses lieten zien dat leukopoëse als reactie op blootstelling aan luchtverontreiniging een trigger is die arteriële ontsteking veroorzaakt.

“Het pad dat de blootstelling aan luchtverontreiniging koppelt aan cardiovasculaire gebeurtenissen via een hogere beenmergactiviteit en arteriële ontsteking, was verantwoordelijk voor 29% van de relatie tussen luchtvervuiling en cardiovasculaire ziektes”, zegt co-eerste auteur Shady Abohashem, MD, een cardiovasculaire beeldvormende fellow bij MGH. . “Deze bevindingen impliceren blootstelling aan luchtverontreiniging als een ondergewaardeerde risicofactor voor hart- en vaatziekten en suggereren therapeutische doelen die verder gaan dan het verminderen van vervuiling om de cardiovasculaire impact van blootstelling aan luchtverontreiniging te verminderen.”

Mede-eerste auteur Michael Osborne, MD, cardioloog bij MGH, legt uit dat therapieën die gericht zijn op verhoogde ontstekingen na blootstelling aan fijne stofdeeltjes gunstig kunnen zijn voor patiënten die luchtvervuiling niet kunnen vermijden. “Belangrijk is dat de meeste van de bestudeerde bevolking blootstellingen aan luchtverontreiniging hadden die ver onder de ongezonde drempels van de Wereldgezondheidsorganisatie lagen, wat suggereert dat geen enkel niveau van luchtvervuiling echt als veilig kan worden beschouwd”, zegt hij.

Links

http://www.mgh.harvard.edu/

https://www.massgeneral.org/research/about/overview-of-the-research-institute