Emulgatoren in levensmiddelen kunnen risico op diabetes type 2 verhogen

Emulgatoren behoren tot de additieven die het meest worden gebruikt door de voedingsindustrie en helpen de textuur van voedingsproducten te verbeteren en hun houdbaarheid te verlengen.

Onderzoekers van Inserm, INRAE, Université Sorbonne Paris Nord, Université Paris Cité en Cnam, als onderdeel van het Nutritional Epidemiology Research Team (CRESS-EREN), bestudeerden de mogelijke verbanden tussen de inname van emulgatoren met voedingsadditieven via de voeding en het ontstaan van diabetes type 2 tussen 2009 en 2023.

Ze analyseerden de voedings- en gezondheidsgegevens van 104.139 volwassenen die deelnamen aan de Franse NutriNet-Santé-cohortstudie, waarbij ze specifiek hun consumptie van dit soort voedseladditieven evalueerden met behulp van voedingsonderzoeken die elke zes maanden werden gehouden. De bevindingen suggereren een verband tussen de chronische consumptie van bepaalde emulgatoradditieven en een hoger risico op diabetes. De studie is gepubliceerd in Lancet Diabetes & Endocrinology.

In Europa en Noord-Amerika is 30 tot 60% van de energie-inname via de voeding bij volwassenen afkomstig van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Een toenemend aantal epidemiologische onderzoeken suggereert een verband tussen hogere consumptieniveaus van ultrabewerkte voedingsmiddelen met een hoger risico op diabetes en andere stofwisselingsstoornissen.

Emulgatoren behoren tot de meest gebruikte additieven. Ze worden vaak toegevoegd aan bewerkte en verpakte voedingsmiddelen, zoals bepaalde industriële taarten, koekjes en desserts, maar ook aan yoghurt, ijs, chocoladerepen, industriële broden, margarines en kant-en-klare of kant-en-klare maaltijden, om om hun uiterlijk, smaak en textuur te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Tot deze emulgatoren behoren bijvoorbeeld mono- en diglyceriden van vetzuren, carragenen, gemodificeerde zetmelen, lecithinen, fosfaten, cellulosen, gommen en pectines.

Zoals bij alle voedseladditieven is de veiligheid van emulgatoren eerder geëvalueerd door voedselveiligheids- en gezondheidsinstanties op basis van het wetenschappelijke bewijsmateriaal dat beschikbaar was op het moment van hun evaluatie.
Sommige recente onderzoeken suggereren echter dat emulgatoren de darmmicrobiota kunnen verstoren en het risico op ontstekingen en metabolische verstoringen kunnen vergroten, wat mogelijk kan leiden tot insulineresistentie en de ontwikkeling van diabetes.

Voor meer informatie: lees het rapport van Inserm over diabetes type 2
https://www.inserm.fr/dossier/diabete-type-2/

Voor het eerst wereldwijd heeft een team van onderzoekers in Frankrijk de relaties bestudeerd tussen de inname van emulgatoren via de voeding, beoordeeld over een follow-upperiode van maximaal 14 jaar, en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 in een groot onderzoek in het algemeen. bevolking.

De resultaten zijn gebaseerd op de analyse van gegevens van 104.139 volwassenen in Frankrijk (gemiddelde leeftijd 43 jaar; 79% vrouwen) die tussen 2009 en 2023 deelnamen aan het NutriNet-Santé webcohortonderzoek (zie kader hieronder).

De deelnemers vulden ten minste twee dagen de voedingsgegevens in, waarbij gedetailleerde informatie werd verzameld over alle geconsumeerde voedingsmiddelen en dranken en hun commerciële merken (in het geval van industriële producten). Deze voedingsgegevens werden veertien jaar lang elke zes maanden herhaald en vergeleken met databases om de aanwezigheid en hoeveelheid voedseladditieven (inclusief emulgatoren) in de geconsumeerde producten te identificeren. Er werden ook laboratoriumtests uitgevoerd om kwantitatieve gegevens te verkrijgen. Hierdoor kon de chronische blootstelling aan deze emulgatoren in de loop van de tijd worden gemeten.

Tijdens de follow-up rapporteerden de deelnemers de ontwikkeling van diabetes (1056 gediagnosticeerde gevallen), en de rapporten werden gevalideerd met behulp van een strategie met meerdere bronnen (inclusief gegevens over het gebruik van diabetesmedicijnen). Verschillende bekende risicofactoren voor diabetes, waaronder leeftijd, geslacht, gewicht (BMI), opleidingsniveau, familiegeschiedenis, roken, alcohol en lichamelijke activiteit, evenals de algehele voedingskwaliteit van het dieet (inclusief suikerinname) werden onderzocht. meegenomen in de analyse.

Na een gemiddelde follow-up van zeven jaar constateerden de onderzoekers dat chronische blootstelling – beoordeeld op basis van herhaalde gegevens – aan de volgende emulgatoren geassocieerd was met een verhoogd risico op diabetes type 2:

carrageen (totaal carrageen en E407; 3% verhoogd risico per dosis van 100 mg per dag)
trikaliumfosfaat (E340; 15% verhoogd risico per dosis van 500 mg per dag)
mono- en diacetylwijnsteenzuuresters van mono- en diglyceriden van vetzuren (E472e; 4% verhoogd risico per dosis van 100 mg per dag)
natriumcitraat (E331; 4% verhoogd risico per dosis van 500 mg per dag)
guargom (E412; 11% verhoogd risico per dosis van 500 mg per dag)
Arabische gom (E414; 3% verhoogd risico per dosis van 1000 mg per dag)
xanthaangom (E415; 8% verhoogd risico per dosis van 500 mg per dag)

Deze studie vormt een eerste verkenning van deze relaties, en verder onderzoek is nu nodig om causale verbanden vast te stellen. De onderzoekers noemden verschillende beperkingen van hun onderzoek, zoals de overheersing van vrouwen in de steekproef, een hoger opleidingsniveau dan de algemene bevolking, en over het algemeen meer gezondheidsbevorderend gedrag onder de deelnemers aan het NutriNet-Santé-onderzoek. Daarom is voorzichtigheid geboden bij het extrapoleren van de conclusies.