Nieuwe stof uit gezegende distel bevordert functionele zenuwregeneratie

Gezegende distel (Cnicus benedictus) is een plant uit de familie Asteraceae en groeit ook in ons klimaat. Eeuwenlang wordt het als geneeskrachtig kruid gebruikt als extract of thee, b.v. om het spijsverteringsstelsel te helpen. Onderzoekers van het Centrum voor Farmacologie van het Universitair Ziekenhuis Keulen en van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Keulen hebben nu een volledig nieuw gebruik voor Cnicin gevonden onder leiding van Dr. Philipp Gobrecht en Professor Dr. Dietmar Fischer. Zowel diermodellen als menselijke cellen hebben aangetoond dat Cnicin de groei van axonen (zenuwvezels) aanzienlijk versnelt. De studie ‘Cnicin bevordert functionele zenuwregeneratie’ is gepubliceerd in Phytomedicine.

Snelle hulp voor zenuwen

De regeneratieroutes van gewonde zenuwen bij mensen en dieren met lange axonen zijn dienovereenkomstig lang. Dit maakt het genezingsproces vaak langdurig en zelfs vaak onomkeerbaar omdat de axonen hun bestemming niet op tijd kunnen bereiken. Een versnelde regeneratiegroei kan hier dus een groot verschil maken, waardoor de vezels op tijd hun oorspronkelijke bestemming bereiken voordat er onherstelbare functionele tekorten kunnen ontstaan. De onderzoekers demonstreerden axonregeneratie in diermodellen en menselijke cellen uit door patiënten gedoneerde netvliescellen. Het toedienen van een dagelijkse dosis Cnicin aan muizen of ratten hielp de verlamming en neuropathie veel sneller te verbeteren.

Vergeleken met andere verbindingen heeft Cnicin één cruciaal voordeel: het kan oraal (via de mond) in de bloedbaan worden ingebracht. Het hoeft niet per injectie te worden toegediend. “De juiste dosis is hierbij erg belangrijk, omdat Cnicin alleen binnen een specifiek therapeutisch venster werkt. Doseringen die te laag of te hoog zijn, zijn niet effectief. Daarom zijn verdere klinische onderzoeken bij mensen van cruciaal belang”, aldus Fischer. De onderzoekers van de Universiteit van Keulen plannen momenteel relevante onderzoeken. Het Centrum voor Farmacologie onderzoekt en ontwikkelt medicijnen om het beschadigde zenuwstelsel te herstellen.
De huidige studie ontving een financiering van ongeveer 1.200.000 euro van het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek in het kader van het project PARREGERON.

Bron: Universiteit van Keulen