Nieuw apparaat verbetert de aanmaak van stamcellen

Onderzoekers in Zweden hebben een techniek verbeterd om gewone huidcellen om te zetten in neurale stamcellen, wat de weg opent naar meer toegankelijke, gepersonaliseerde celtherapieën voor Alzheimer en Parkinson.

Met een speciaal microfluïdisch apparaat hebben ze een snellere methode ontwikkeld om menselijke huidcellen om te zetten in geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC’s) en deze verder te differentiëren tot neurale stamcellen. Het onderzoek, gerapporteerd in Advanced Science, toont aan dat microfluïdica voor het eerst wordt gebruikt om iPSC’s om te zetten in neurale stamcellen.

Deze verbetering in de techniek maakt het mogelijk om cellen op een eerder punt te betrekken bij hun neurale ontwikkeling, wat kostenbesparingen en mogelijkheden voor gepersonaliseerde therapieën biedt. De microfluïdische chip, gemaakt van polydimethylsiloxaan (PDMS), kan gemakkelijk worden aangepast voor differentiatie naar andere celtypen en geautomatiseerd worden voor consistente productie van homogene celpopulaties.

Deze vooruitgang markeert een stap richting toegankelijkheid van gepersonaliseerde celtherapieën voor neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

Bron: KTH The Royal Institute of Technology