Verband tussen voedingskeuzes en de gezondheid van de hersenen

Het nieuwste onderzoek gepubliceerd in Nature onderstreept het significante verband tussen voedingskeuzes en de gezondheid van de hersenen. De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Warwick, verdiepte zich in de impact van voeding op de gezondheid van de hersenen, de cognitieve functie en het algehele welzijn.

Door gegevens van 181.990 deelnemers aan de UK Biobank te analyseren, onderzochten onderzoekers verschillende aspecten, waaronder de cognitieve functie, bloedmetabolische biomarkers, beeldvorming van de hersenen en genetica. Met behulp van machine learning categoriseerden ze de voedselvoorkeuren van de deelnemers in tien groepen, zoals alcohol, fruit en vlees.

Uit de resultaten bleek dat een uitgebalanceerd dieet correleerde met een betere geestelijke gezondheid, een verbeterde cognitieve functie en een toename van de grijze massa in de hersenen, geassocieerd met intelligentie. De studie benadrukte ook het belang van geleidelijke veranderingen in het voedingspatroon, vooral voor degenen die gewend zijn aan minder voedzaam voedsel, wat suggereert dat het langzaam verminderen van de suiker- en vetinname op termijn tot gezondere keuzes zou kunnen leiden.

Er werd ook vastgesteld dat genetische factoren een rol spelen in het verband tussen voeding en de gezondheid van de hersenen, wat aangeeft hoe genetica en levensstijlkeuzes op elkaar inwerken om het welzijn te beïnvloeden.

Hoofdauteur professor Jianfeng Feng benadrukte het belang van het aanleren van gezonde eetgewoonten op jonge leeftijd, en pleitte ervoor dat gezinnen en scholen gevarieerde, voedzame maaltijden aanbieden ter ondersteuning van de fysieke en mentale gezondheid.

In termen van bredere implicaties benadrukte professor Feng de noodzaak van overheidsbeleid dat betaalbare en toegankelijke gezonde eetopties bevordert, met name om potentiële sociaal-economische barrières aan te pakken.

Co-auteur Wei Cheng van de Fudan Universiteit benadrukte het belang van het vergroten van het voedingsbewustzijn en het bevorderen van gezondere eetgewoonten bij diverse bevolkingsgroepen.

Dr. Richard Pemberton, een gecertificeerde levensstijlarts en huisarts bij Hexagon Health, die niet betrokken was bij het onderzoek, benadrukte de cruciale impact van voeding op zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Hij onderstreepte de noodzaak van overheidsactie om de gezondheid van kinderen te optimaliseren en individuen te motiveren gezondere levensstijlkeuzes te maken om het risico op chronische ziekten te verminderen.

Bron: University of Warwick