Allergie verlaagt risico op infectie met COVID-19

Mensen met allergische aandoeningen zoals hooikoorts, rhinitis en atopisch eczeem, hebben mogelijk een lager risico op een COVID-19-infectie, vooral als ze ook astma hebben, vindt een grote, populatiegebaseerde studie van Britse volwassenen, online gepubliceerd in de luchtwegen tijdschrift Thorax.

En in tegenstelling tot de bevindingen van recente studies, zijn oudere leeftijd, mannelijk geslacht en andere onderliggende aandoeningen niet gekoppeld aan een verhoogd risico op infectie, blijkt uit het onderzoek.

Maar Aziatische etniciteit, zwaarlijvigheid, overbevolking in het huishouden, binnen socializen met andere huishoudens en het vervullen van een andere rol dan in de gezondheidszorg en sociale zorg, worden allemaal onafhankelijk geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van COVID-19, zo blijkt uit de bevindingen.

Een groeiend aantal bewijzen suggereert dat op zijn minst sommige risicofactoren voor het ontwikkelen van COVID-19 kunnen verschillen van die welke vatbaar zijn voor ernstige ziekten en de noodzaak van intensieve zorg, zeggen de onderzoekers.

Om dit verder te onderzoeken en te achterhalen welke bijdrage demografische, sociaaleconomische, levensstijl, voeding, medische behandeling en onderliggende aandoeningen kunnen leveren aan het risico op het ontwikkelen van COVID-19, hebben de onderzoekers gedetailleerde informatie verzameld over mogelijke risicofactoren voor de infectie bij volwassenen in het VK tussen mei 2020 en februari 2021.

Alle deelnemers werd gevraagd om informatie te verstrekken over hun leeftijd, huishoudelijke omstandigheden, werk, levensstijl, gewicht, lengte, langdurige medische aandoeningen, medicatiegebruik, vaccinatiestatus, dieet en inname van supplementen toen ze deelnamen aan het onderzoek en vervolgens opnieuw in de daaropvolgende maanden.

Van de 16.081 in aanmerking komende mensen vulden 15.227 ten minste één volgende maandelijkse follow-upvragenlijst 30 dagen of meer na deelname aan het onderzoek in; en 14.348 hebben de laatste vragenlijst op of vóór 5 februari 2021 ingevuld.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 59; 70% was vrouw; en 95% identificeerde hun etnische afkomst als blank.

In totaal hadden 446 deelnemers (bijna 3%) ten minste één episode van bevestigde COVID-19-infectie, zoals bepaald door een uitstrijkje (PCR of laterale flow) test tijdens de onderzoeksperiode, en 32 werden opgenomen in het ziekenhuis.

De onderzoekers hielden rekening met een reeks mogelijk invloedrijke factoren: leeftijd: geslacht: duur van deelname aan het onderzoek: etniciteit: testfrequentie: etniciteit; opleiding; ontbering; huishoudelijk inkomen; woningtype; aantal personen per slaapkamer; schoolkinderen thuis; eigendom van een hond; afscherming; socializen met andere huishoudens; bezoeken aan winkels en andere overdekte openbare plaatsen; reizen naar werk of studie; status van eerstelijnswerker; fysieke activiteit; alcoholgebruik; gewicht (BMI); astma; allergieën; gebruik van immuunonderdrukkende medicijnen, inhalatiecorticosteroïden en luchtwegverwijders; BCG-vaccinatiestatus; fruit-, groente- en salade-inname; en gebruik van voedingssupplementen.

Bepaalde factoren kwamen bijgevolg naar voren als onafhankelijk geassocieerd met een verhoogde kans op het ontwikkelen van COVID-19.

Mensen van Aziatische/Aziatische Britse etniciteit hadden meer dan twee keer zoveel kans om besmet te raken als hun blanke tegenhangers.

Evenzo overbevolking in huishoudens; socializen met andere huishoudens in de voorafgaande week; aantal bezoeken aan overdekte openbare plaatsen; een mensgerichte rol anders dan in de gezondheids- en sociale zorg; en overgewicht/obesitas waren allemaal geassocieerd met een verhoogd risico.

En hoe groter het aantal mensen dat een huishouden deelt en hoe meer bezoeken aan openbare binnenruimten, hoe groter de kans om besmet te raken, zo bleek uit de bevindingen.

Maar atopische (veroorzaakt door allergenen) ziekte, waaronder eczeem/dermatitis en hooikoorts/allergische rhinitis, was onafhankelijk geassocieerd met 23% lagere kans om de infectie te ontwikkelen dan bij mensen zonder atopische ziekte of astma.

En bij degenen met atopische ziekte en astma was het risico zelfs nog lager: 38%. Deze associatie bleef waar, zelfs nadat rekening was gehouden met het gebruik van steroïde-inhalatoren.

Het nemen van medicijnen om de reactie van het immuunsysteem te dempen (immunosuppressiva) werd ook geassocieerd met 53% lagere kans op COVID-19-infectie, hoewel dit een grotere afscherming tegen infectie door deze patiënten kan weerspiegelen, aldus de onderzoekers.

Maar leeftijd, geslacht, andere medische aandoeningen, dieet en gebruik van supplementen waren niet geassocieerd met infectierisico.

Dit is een observationele studie en kan als zodanig geen oorzaak vaststellen. En de onderzoekers erkennen enkele beperkingen aan hun studie.

Deze omvatten geen toezicht op het testen van uitstrijkjes en het vertrouwen op de resultaten van routinetests die meestal zijn veroorzaakt door symptomen, waardoor mogelijk degenen met een symptoomloze infectie worden gemist.

De deelnemers meldden zich ook vrijwillig aan, dus sommige etnische minderheden, met name mensen van zwarte, Afrikaanse en Caribische etniciteiten, waren ondervertegenwoordigd in het onderzoek.

Desalniettemin concluderen de onderzoekers: “Deze grote, op populatie gebaseerde prospectieve studie toont aan dat er een beperkte overlap is tussen risicofactoren voor het ontwikkelen van COVID-19 versus die voor opname op de intensive care en overlijden, zoals gerapporteerd in gehospitaliseerde cohorten.”

www.bmj.com

https://thorax.bmj.com/lookup/doi/10.1136//thoraxjnl-2021-217487