E-sigaretten verdubbelen kans op erectiestoornissen

Roken wordt al lang in verband gebracht met erectiestoornissen (ED) en hart- en vaatziekten. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de vraag of er een soortgelijk verband bestaat tussen mannen die elektronische nicotineafgiftesystemen (ENDS) gebruiken, gewoonlijk e-sigaretten genoemd. In de eerste populatie-gebaseerde studie in zijn soort, hebben onderzoekers van de NYU Grossman School of Medicine en de Johns Hopkins University School of Medicine vandaag online een studie gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine waarin wordt gesuggereerd dat mannen tussen 20 en 65 jaar oud zijn zonder voorafgaande voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten maar die ENDS dagelijks gebruiken, hebben meer dan twee keer (2,4 keer) zoveel kans als mannen die nooit ENDS hebben gebruikt om erectiestoornissen te melden.

Volgens de onderzoekers, aangezien het gebruik van ENDS geassocieerd lijkt te zijn met ED, onafhankelijk van leeftijd, hart- en vaatziekten en andere veelvoorkomende ED-risicofactoren, moeten ENDS-gebruikers worden geïnformeerd over het mogelijke verband tussen het gebruik van ENDS en het ervaren van ED – wat van invloed is op 1 op de 5 mannen ouder dan 20 jaar in de Verenigde Staten.

“Aangezien veel mensen e-sigaretten gebruiken als een vorm van beperking van de schade door roken of om hen te helpen stoppen met roken, moeten we de relatie tussen dampproducten en erectiestoornissen volledig onderzoeken, en zo de mogelijke implicaties voor de seksuele gezondheid van mannen beter begrijpen. Onze bevindingen onderstrepen de noodzaak om patronen van het gebruik van e-sigaretten te bestuderen die relatief veiliger zijn dan roken”, zegt Omar El Shalawy, MD, PhD, MPH, assistent-professor in het Department of Population Health van NYU Langone en hoofdauteur van de studie. “Onze analyses hielden rekening met de geschiedenis van het roken van sigaretten van deelnemers, inclusief degenen die nooit sigarettenrokers waren om mee te beginnen, dus het is mogelijk dat het dagelijks vapen van e-sigaretten wordt geassocieerd met een grotere kans op erectiestoornissen, ongeacht iemands rookgeschiedenis.”

Hoe de studie werd uitgevoerd
Het onderzoeksteam gebruikte gegevens van de Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) Study, een landelijk representatieve studie van 45.971 Amerikaanse volwassenen van 18 jaar en ouder die verschillende soorten tabaksgebruik en gezondheidsresultaten onderzoekt.

Deze studie was beperkt tot 13.711 mannen, 20 jaar en ouder, die reageerden op een vraag over ED. Tanmik Shah, BDS, MPH, de hoofdstatisticus en co-auteur van het onderzoek, onderzocht de associatie tussen ENDS en ED in de volledige steekproef, evenals in een beperkte steekproef van 11.207 volwassen mannen van 20 tot 65 jaar zonder eerdere diagnose van hart- en vaatziekten , terwijl gecorrigeerd wordt voor meerdere risicofactoren. Respondenten werden geclassificeerd als nooit, voormalige en huidige (incidentele of dagelijkse) gebruikers. Bijna de helft van de deelnemers waren voormalige sigarettenrokers, 21 procent was huidige sigarettenroker en 14 procent gebruikte andere tabaksproducten.

Vergeleken met degenen die nooit ENDS hebben gebruikt, hadden dagelijkse gebruikers meer dan twee keer meer kans om te rapporteren dat ze ED hadden (2,2 keer in de volledige steekproef en 2,4 keer in de beperkte steekproef). Er was een significant verband tussen het gebruik van ENDS en ED bij respondenten van 20 tot 65 jaar met een normale body mass index en zonder hart- en vaatziekten, wat wijst op een verband tussen ED en het gebruik van ENDS bij een relatief gezonde populatie.