Kinderen met goede controle van astma worden minder gepest

Kinderen van wie de astma relatief goed onder controle is, worden vanwege hun aandoening minder snel gepest of gepest door hun leeftijdsgenoten, suggereert een studie die online is gepubliceerd in de Archives of DISease in Childhood. Maar kinderen die pesten of plagen vanwege hun astma melden, hebben meer kans om slechtere controle te melden, evenals beperkingen op dagelijkse activiteiten, blijkt uit de bevindingen.

Veel kinderen en jongeren worden gepest, maar vooral mensen met langdurige aandoeningen zijn kwetsbaar, stellen de onderzoekers. Uit cijfers van de overheid blijkt dat 17% van de 10-15-jarigen in het VK wordt gepest en dat bijna 1 op de 10 jongeren astma heeft. Een beoordeling door de onderzoekers van het gepubliceerde bewijsmateriaal bracht een consistent verband aan het licht tussen astma en slachtofferschap van pesten, maar er waren weinig verklaringen waarom zo’n verband bestaat, en de meeste gegevens waren uitsluitend afkomstig van ouderrapporten.

De onderzoekers maakten daarom gebruik van gegevens uit de Room to Breathe-enquête om te onderzoeken of astmacontrole geassocieerd was met pestrisico, en in hoeverre de zorgen van ouders over het astma van hun kind hiermee verband hielden. In totaal werden bijna 950 8- tot 15-jarigen en hun ouders/verzorgers uit zes landen geïnterviewd voor de Room to Breathe-vragenlijst, die betrekking had op het gedrag en de overtuigingen van ouders en kinderen van gezinnen met een kind met astma.

De kinderen werd gevraagd of ze ooit voor de gek waren gehouden of gepest vanwege hun astma. Het niveau van astmacontrole werd gescoord (GINA) van 0-4 op de vraag of het kind in de voorgaande maand meer dan tweemaal per week astmasymptomen overdag had gehad; was ‘s nachts wakker geworden van astma; meer dan twee keer per week een inhalator voor verlichting van de symptomen had moeten gebruiken; hun activiteiten hadden beperkt vanwege astma.

En het werd ook berekend volgens de Childhood-Athma Control Test (C-ACT), waarbij een score van 19 of minder wijst op slecht gecontroleerd astma en een score van 20 of hoger op goed gecontroleerd astma. Kinderen werd gevraagd om hun eigen astma te beoordelen door te kiezen uit: Ik krijg het maar af en toe; niet slecht; best slecht; of heel slecht. Evenzo werd ouders gevraagd om het astma van hun kind te beschrijven, waarbij ze konden kiezen uit de descriptoren of intermitterend, mild, matig of ernstig.

Ouders werd ook gevraagd om hun bezorgdheid over de gezondheid van hun kind op verschillende tijdstippen en in verschillende situaties te beschrijven. Astma was goed onder controle bij 358 van de 930 (38,5%) kinderen (GINA-score) en bij 312 van de 714 (44%) kinderen (C-ACT-score).

Een op de 10 kinderen (93) zei dat ze werden gepest/geplaagd als gevolg van hun astma, en dit was duidelijk in alle leeftijden en in alle zes landen. Ongeveer een derde (34;37%) was tussen 8 en 10 jaar oud; 27 (29%) waren tussen 11 en 13 jaar oud; en 32 (34%) waren 14-15 jaar oud. De astmacontrole was slechter onder degenen die zeiden dat ze vanwege hun aandoening waren gepest of geplaagd.

Kinderen met astmasymptomen die goed onder controle waren (GINA) hadden bijna de helft (49%) meer kans om te rapporteren dat ze het slachtoffer waren van astma-gerelateerd pesten/plagen als degenen van wie de symptomen slecht onder controle waren. En een C-ACT-score van 20 of meer, wat wijst op een goede symptoomcontrole, was geassocieerd met een 54% lager risico op pesten.

Kinderen die aangaven gepest/geplaagd te worden vanwege hun astma, hadden ook 74% meer kans om activiteitsbeperking te melden.

Astmagerelateerd pesten/plagen kwam drie keer zo vaak voor bij degenen die hun astma als ‘redelijk’ of ‘zeer slecht’ beschreven.

Ouderlijke zorgen over de gezondheid van hun kind waren significant geassocieerd met het feit dat het kind pesten rapporteerde, maar ouderlijke beoordeling van de astmacontrole van hun kind was niet significant geassocieerd met een verhoogd risico op pesten/plagen.

“De cross-sectionele aard van deze studie en de uitsluiting van kinderen zonder astma sluiten causale conclusies uit”, waarschuwen de onderzoekers.

Maar ze wijzen erop: „Pesten is een erkende maar ondergewaardeerde complicatie van astma. Het heeft belangrijke, meetbare gevolgen op de lange termijn en toch wordt kinderen door gezondheidswerkers zelden naar relaties met leeftijdsgenoten gevraagd. “Om het risico van pesten en pesten te identificeren, moeten clinici specifieke vragen over astmacontrole en pesten/plagen zelf aan kinderen stellen.”

www.bmj.com

Why are children with asthma bullied? A risk factor analysis  doi: 10.1136/archdischild-2021-321641