Waardoor slecht slapen het risico op hartproblemen bij vrouwen kan verhogen

Vrouwen die slecht slapen hebben de neiging om slecht en te veel te eten. Dit blijkt uit een recente studie door onderzoekers van het Irving Medical Center van de Columbia University. Deze studie biedt nieuwe inzichten in het verband tussen slecht slapen en het risico op obesitas en hartaandoeningen.

Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen die minder slapen, meer kans hebben op obesitas, diabetes type 2 en hartaandoeningen. Dit verband kan voor een deel worden verklaard door de aard van de eetgewoonten. Deze studies waren vooral beperkt tot specifiek voedsel of specifieke voedingsstoffen (zoals vis, snoep of verzadigd vet) en slaapduur, dus niet de slaapkwaliteit.

Deze studie was ontworpen om bij vrouwen de verbanden te onderzoeken tussen de algehele kwaliteit van de voeding en diverse aspecten van slaapkwaliteit.

“Vrouwen zijn hun gehele leven gevoelig voor slaapstoornissen. Ze dragen meestal de verantwoordelijkheid voor de zorg van de kinderen en de familie. Later in de menopauze kunnen hormonen voor slaapstoornissen zorgen”, zegt Brooke Aggarwal, EdD, universitair docent medische wetenschappen aan de Universiteit van Columbia.

De onderzoekers analyseerden de slaap- en eetgewoonten van een etnisch diverse groep van 495 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 76. De studie bekeek de tijd die het kostte om in slaap te vallen en de mate van slapeloosheid. De vrouwen rapporteerden ook over hun typische voedingspatronen gedurende het jaar.

De studie bracht aan het licht dat vrouwen die slechter sliepen meer toegevoegde suikers consumeerden. Er is een verband tussen de hoeveelheid toegevoegde suikers en het ontstaan van obesitas en diabetes.

Vrouwen die meer tijd nodig hadden om in slaap te vallen, aten relatief meer en kregen meer calorieën binnen. Vrouwen met ernstige symptomen van slapeloosheid consumeerden meer voedsel en minder onverzadigde vetten dan vrouwen met een mildere vorm van slapeloosheid.

Aggarwal: “Onze interpretatie is dat vrouwen die slecht slapen meer en ongezonder eten tijdens de daaropvolgende maaltijden”.

Wat is het verband tussen slecht slapen en slecht eten?

“Slechte slaapkwaliteit kan leiden tot overmatige voedsel- en calorie-inname door hongersignalen te stimuleren of signalen van volheid te onderdrukken,” zegt Faris Zuraikat (PhD), een postdoctoraal fellow aan de Universiteit van Columbia en hoofdauteur van de studie.

Zuraikat: “In hoeverre je je vol voelt hangt grotendeels af van het gewicht en het volume van het geconsumeerde voedsel. Het kan zijn dat vrouwen met slapeloosheid een grotere hoeveelheid voedsel consumeren in een poging zich vol te voelen. Het is echter ook mogelijk dat een slechte voeding een negatieve invloed heeft op de slaapkwaliteit van vrouwen. Meer eten kan ook ongemak in de maag en darmen veroorzaken, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen of in slaap te blijven.”

Aggarwal: “Gezien het feit dat slecht en te veel eten kan leiden tot obesitas – een algemeen erkende risicofactor voor hartaandoeningen – moeten toekomstige studies testen of therapieën die de slaapkwaliteit verbeteren ook de gezondheid van de spijsvertering en het hart kunnen bevorderen”.

Vertaling: Dick Schrauwen [1]

Voor het oorspronkelijke Engelse persbericht, zie: https://tinyurl.com/wasrfzc

Publicatie
Faris M. Zuraikat, Nour Makarem, Ming Liao, Marie‐Pierre St‐Onge, Brooke Aggarwal. Measures of Poor Sleep Quality Are Associated With Higher Energy Intake and Poor Diet Quality in a Diverse Sample of Women From the Go Red for Women Strategically Focused Research Network. Journal of the American Heart Association, 2020; 9 (4) DOI: 10.1161/JAHA.119.014587
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.014587