Voetmassage tegen angst en slechte slaapkwaliteit bij postmenopauze

De therapeutische voordelen van massage zijn al lang erkend. Een nieuwe studie suggereert dat met name voetmassage een aantal veel voorkomende symptomen van de menopauze kan helpen minimaliseren, waaronder slaapverstoring, waardoor de slaapduur effectief met gemiddeld een uur per dag wordt verlengd. Studieresultaten worden vandaag online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Tijdens de overgang van de menopauze kan tekort aan oestrogeen leiden tot een aantal lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder slapeloosheid, opvliegers, vaginale droogheid, hoofdpijn en angst. Hoewel opvliegers en negatieve stemmingen die vaak worden gezien tijdens de overgang van de menopauze vaak verbeteren, hebben aandoeningen zoals slaapklachten en vaginale droogheid de neiging om na verloop van tijd aan te houden of te verergeren.

Vermoeidheid treedt vaak op als gevolg van opvliegers en verminderde slaapkwaliteit. Vermoeidheid behoort zelfs vaak tot de top drie van overgangsklachten en komt voor bij meer dan een derde van de vrouwen ouder dan 45 jaar. Hoewel hormoontherapie wordt erkend als een effectieve behandelingsoptie, waaronder opvliegers, zijn niet alle vrouwen in staat of bereid om hormonen te nemen. Er is dus behoefte aan het identificeren van andere benaderingen, waaronder complementaire en alternatieve behandelingen, om de verschillende fysieke en mentale gezondheidssymptomen te verlichten die vaak gepaard gaan met de overgang van de menopauze.

Van reflexologie, een specifiek type massagetherapie, is aangetoond dat het helpt om de ontspanning te verbeteren. Met name voetmassage helpt individuen naar verluidt om te ontspannen, stress te verminderen en het evenwicht van het lichaam te herstellen door de zenuwcellen in de benen te stimuleren. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat voetreflexologie een effectieve interventie is bij het verminderen van stress en vermoeidheid bij vrouwen in menopauze. Er zijn echter geen eerdere onderzoeken gevonden die de effecten van voetmassage op angst, vermoeidheid en slaap tegelijkertijd evalueerden.

In deze nieuwe, kleinschalige studie probeerden de onderzoekers specifiek de effecten van voetmassage op angst, vermoeidheid en slaap bij vrouwen in menopauze te evalueren. Onderzoeksresultaten wezen uit dat voetmassage toegepast tijdens de menopauze de gemiddelde dagelijkse slaapduur verlengt – tot wel een uur per dag – en de vermoeidheid en angstniveaus van de vrouwen vermindert.

Onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het artikel “The impact of foot massage given to postmenopausal women on anxiety, fatigue, and sleep: a randomized-controlled trial.”

“Slaapstoornissen, vermoeidheid en angstsymptomen komen vaak voor tijdens de menopauze. Deze kleine studie bij Turkse vrouwen laat zien hoe een eenvoudige, goedkope ingreep zoals voetmassage deze vervelende symptomen kan verbeteren.

Hoewel aanvullend onderzoek nodig is om deze bevindingen bij andere populaties te bevestigen, is er weinig nadeel aan het aanbevelen van voetmassage als een niet-hormonale optie om de symptomen te verlichten”, zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS.

Vertaling Andre Teirlinck