Verband tussen omgevingstemperatuur en lichaamsgewicht patiënten met hartfalen

Een landelijke studie in Frankrijk heeft gemeld dat hoge temperaturen tijdens de hittegolf van 2019 nauw verband hielden met gewichtsverlies bij patiënten met hartfalen, wat wijst op een verslechtering van hun toestand. De studie is vandaag gepubliceerd in ESC Heart Failure, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC).

“Deze studie is de eerste die een strikt verband aantoont tussen de omgevingstemperatuur en het lichaamsgewicht bij patiënten met hartfalen”, zei studieauteur professor François Roubille van het Universitair Ziekenhuis van Montpellier, Frankrijk. “De bevinding komt op het juiste moment, gezien de hittegolven dit jaar opnieuw. Het gewichtsverlies dat we hebben waargenomen bij mensen met hartfalen kan leiden tot lage bloeddruk, vooral bij het opstaan, en nierfalen, en is mogelijk levensbedreigend. Met stijgende temperaturen die voor de toekomst worden voorspeld, moeten clinici en patiënten klaar zijn om de dosis diuretica te verminderen wanneer gewichtsverlies optreedt.

Bij patiënten met hartfalen pompt het hart het bloed niet zo goed door het lichaam als zou moeten. Afvalproducten hopen zich op en veroorzaken kortademigheid en vochtophoping in de longen, benen en buik. Gewicht is de hoeksteen van monitoring omdat gewichtstoename verband houdt met congestie, de belangrijkste reden voor ziekenhuisopname. Diuretica, ook wel waterpillen genoemd, worden gebruikt om de urineproductie te verhogen en kortademigheid en zwelling te verminderen. ESC-richtlijnen raden aan om patiënten voor te lichten om hun dosis diuretica te verhogen of hun zorgteam te waarschuwen als ze een toename van kortademigheid of zwelling of een plotselinge onverwachte gewichtstoename van meer dan 2 kg in drie dagen ervaren.2 Gewichtsverlies heeft minder aandacht gekregen.

De auteurs van de huidige studie veronderstelden dat het lichaamsgewicht van patiënten met hartfalen tijdens een hittegolf zou kunnen veranderen. Professor Roubille legt uit: “Als gezonde mensen meer drinken bij warm weer, regelt het lichaam automatisch de urineproductie. Dit geldt niet voor patiënten met hartfalen omdat ze diuretica gebruiken.”

De studie onderzocht de relatie tussen lichaamsgewicht en luchttemperatuur tussen 1 juni en 20 september 2019, die de twee hittegolven eind juni en eind juli omvatte. De analyse omvatte 1420 patiënten met chronisch hartfalen. De mediane leeftijd was 73 jaar, 28% was vrouw en het gemiddelde gewicht was 78 kg. Voor het op afstand verkrijgen van informatie over gewicht en symptomen is gebruik gemaakt van een landelijk telemonitoringsysteem. Patiënten wogen zichzelf elke dag met behulp van een aangesloten weegschaal die automatisch metingen naar de kliniek stuurde. Patiënten meldden dagelijkse symptomen zoals oedeem, vermoeidheid, kortademigheid en hoesten door vragen te beantwoorden op een persoonlijk apparaat (bijv. smartphone, tablet), waarbij de antwoorden automatisch naar de kliniek werden gestuurd. Dagelijkse temperaturen (‘s middags) werden verkregen met behulp van gegevens van het dichtstbijzijnde weerstation bij het huis van elke patiënt.

De onderzoekers analyseerden het verband tussen het gewicht van de patiënt, de omgevingstemperatuur op dezelfde dag en de temperatuur twee dagen voorafgaand aan de gewichtsmeting. De relatie tussen temperatuur en gewicht was erg sterk, waarbij het gewicht daalde naarmate de temperatuur steeg. De sterkste relatie werd gevonden met temperaturen twee dagen voorafgaand aan de gewichtsmeting.

Professor Roubille zei: “Het gewichtsverlies dat we tijdens de hittegolf zagen, was klinisch relevant. Patiënten met een gewicht van 78 kg verloren in korte tijd 1,5 kg. We waren verrast om te zien dat het gewicht daalde bij hoge temperaturen, omdat we het tegenovergestelde hadden verwacht. Om deze reden is het telemonitoringsysteem geprogrammeerd om clinici te waarschuwen wanneer patiënten aankomen.”

Hij concludeerde: “Gezien de verwachting van meer hittegolven, moeten telemonitoringsystemen clinici ook waarschuwen voor gewichtsverlies bij patiënten met hartfalen. Bovendien kunnen systemen patiënten die afvallen, erop wijzen dat dit door de hitte kan komen en dat ze contact moeten opnemen met hun zorgverlener over het verlagen van de dosis diuretica. Voor patiënten met hartfalen die niet op afstand worden gecontroleerd, is een goede vuistregel om contact op te nemen met een zorgverlener als het gewicht tijdens een hittegolf met 2 kg is gedaald voor advies over het aanpassen van diuretica. Vroeg reageren moet ons helpen complicaties te voorkomen.”