Goede slaap voor een goed immuunsysteem

Volwassenen die gedurende zes weken minder sliepen vertoonden verhoogde markers van ontsteking.

Volgens een kleine door de National Institutes of Health ondersteunde studie op mensen en muizen ondersteunt een consistent goede nachtrust de normale productie en programmering van hematopoëtische stamcellen, bouwstenen van het aangeboren immuunsysteem van het lichaam. Slaap wordt al lang in verband gebracht met de immuunfunctie, maar onderzoekers ontdekten dat het verwerven van voldoende monocyten – een soort witte bloedcellen – de immuunfunctie ondersteunt. Dit proces, hematopoëse, vindt plaats in het beenmerg.  De studie werd gepubliceerd in Journal of Experimental Medicine.

“We leerden dat slaap de productie moduleert van cellen die de hoofdrolspelers zijn – de belangrijkste actoren – van ontstekingen”, zegt Filip K. Swirski, Ph.D., senior studie auteur en directeur van het Cardiovascular Research Institute in Icahn School of Medicine aan Mount Sinaï, New York City. “Goede slaap van goede kwaliteit vermindert die ontstekingslast.”

Om deze mechanismen te beoordelen, bestudeerden de onderzoekers associaties tussen slaap en de productie van monocyten bij mensen en muizen, die voortbouwden op bevindingen uit eerdere wiskundige modellen. Ze analyseerden hoe slaapverstoringen de circulerende niveaus van deze immuuncellen verhoogden en de omgeving in het beenmerg veranderden

In een gezamenlijke studie onder leiding van Marie-Pierre St-Onge, Ph.D., aan de Columbia University, New York City, namen 14 volwassenen deel aan de klinische studie. Ze namen elk deel aan een onderzoeksgroep van zes weken waarin werd geëmuleerd om voldoende slaap te krijgen (ongeveer 7,5 uur per nacht) of die slaaptekort veroorzaakte. Om slaapbeperking te modelleren, verminderden volwassenen hun nachtrust met 1,5 uur – ongeveer 6 uur slaap per nacht. Slaapomstandigheden werden gescheiden door een “wash-out” -periode van zes weken, waarin de deelnemers terugkeerden naar hun normaal slaappatroon.

Bloedmonsters in de ochtend en op de middag werden verzameld tijdens de vijfde en zesde week voor elke slaaptoestand. Onderzoekers ontdekten dat wanneer volwassenen niet genoeg sliepen ze ‘s middags hogere niveaus van circulerende monocyten hadden. Ze hadden ook hogere aantallen immuunstamcellen in het bloed en bewijs van immuunactivatie.

“De stamcellen zijn ingeprent, of genetisch veranderd, onder invloed van slaapbeperking,” zei Swirski. “De verandering is niet permanent, maar ze blijven zichzelf wekenlang in een hoger tempo repliceren.”

Een hogere productie van immuuncellen zorgt voor een homogenere immuunomgeving, die klonale hematopoëse kan versnellen, een leeftijdsgebonden aandoening die is gekoppeld aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Eerdere studies hebben genetische mutaties geïdentificeerd die de proliferatie van hematopoëtische stamcellen stimuleren. Uit deze studie bleek echter dat het onder druk zetten van het hematopoëtische systeem, in dit geval door slaapbeperking, vergelijkbare resultaten opleverde zonder de driver-mutaties.

“Slaap heeft invloed op het optimaal functioneren van bijna elke cel en elk orgaan in het lichaam”, zegt Marishka K. Brown, Ph.D., directeur van het National Center on Sleep Disorders Research, gevestigd in het National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). ). “Het mechanistische inzicht van deze studie ondersteunt bevindingen van grotere populatie studies, die hebben aangetoond dat slaap een beschermend effect kan hebben tegen een verscheidenheid van aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, kanker en dementie.”

De auteurs van het onderzoek zeiden dat hun bevindingen ook het belang onderstreepten van het vaststellen van goede slaappatronen op jonge leeftijd, wat de ernst van andere ontstekingsaandoeningen zoals sepsis kan verminderen. De meeste volwassenen zouden elke nacht 7-8 uur ononderbroken moeten slapen. Oudere volwassenen hebben ongeveer 7-9 uur nodig, terwijl kinderen van 11-17 jaar ongeveer 8-10 uur nodig hebben.

De studie werd gedeeltelijk gefinancierd door NHLBI en het National Center for Advancing Translational Sciences.

Vertaling Andre Teirlinck