Triglyceriden regelen neuronen in het beloningscircuit

Energierijk voedsel, obesitas en dwangmatige voedselinname grenzend aan verslaving, de wetenschappelijke literatuur wijst al jaren op verbanden tussen deze. Wetenschappers van de CNRS en de Université de Paris hebben nu voor het eerst aangetoond hoe vettige voedingsstoffen op de hersenen werken in het beloningscircuit. Deze resultaten, gepubliceerd in Cell Metabolism op 5 maart 2020, werpen een nieuw licht op het verband tussen voedsel- en eetstoornissen.

Dit recente werk, geregisseerd door wetenschappers van de Unité de biologie fonctionnelle et adaptative (CNRS / Université de Paris) 12, laat zien dat triglyceriden, de voedingsstoffen die dierlijke vetten, plantaardige oliën en zuivelproducten vormen, interageren met bepaalde neuronen in het beloningscircuit en verminderen hun prikkelbaarheid bij muizen, zowel in vitro als in vivo.

Deze neuronen dragen een specifiek type dopamine-receptor en hun activiteit versterkt beloningszoekgedrag. De wetenschappers merkten ook op dat de manipulatie van triglycerideniveaus in de hersenen van muizen veel gedrag verandert dat geassocieerd wordt met dopamine, zoals plezier en motivatie om voedsel te verzamelen.

De studie wordt voltooid met observaties van hersenactiviteit bij mensen in reactie op een voedselgeur vergeleken met hun bloedtriglycerideniveau na een maaltijd. Het onderzoeksteam heeft aangetoond dat activiteit in de prefrontale cortex, een van de regio’s van het beloningscircuit dat verbindingen maakt tussen de geur, de smaak en het plezier dat het veroorzaakt, rechtstreeks verband houdt met de hoeveelheid triglyceriden die in het bloed circuleren.

Hoe hoger het is, hoe lager de reactie van de prefrontale cortex op een voedselgeur. Dit suggereert dat de activiteit van belangrijke hersenstructuren in het beloningssysteem direct kan worden gewijzigd door een lipide voedingsstof.

Meestal circuleren triglyceriden alleen na een maaltijd in het bloed. De uitzondering zijn zwaarlijvige patiënten, voor wie artsen vaak de hele dag abnormaal hoge triglycerideniveaus waarnemen. In deze context biedt deze studie een nieuw raamwerk om mogelijk uit te leggen waarom een ​​steeds bredere toegang tot rijk voedsel kan bijdragen aan het vaststellen van dwangmatige voedingsproblemen en het verhogen van obesitas.

Studie: Circulating triglycerides gate dopamine-associated behaviours through dopamine receptor type 2 (DRD2)-expressing neurons. Chloé Berland, Enrica Montalban, Elodie Perrin, Mathieu Di Miceli, Yuko Nakamura, Maud Martinat, Mary Sullivan, Xue S. Davis, Mohammad Ali Shenasa, Claire Martin, Stefania Tolu, Fabio Marti, Stephanie Caille, Julien Castel, Sylvie Perez, Casper Gravesen Salinas, Chloé Morel, Jacob Hecksher-Sørensen, Martine Cador, Xavier Fioramonti, Matthias H. Tschöp, Sophie Layé, Laurent Venance, Philippe Faure, Thomas S. Hnasko, Dana M. Small, Giuseppe Gangarossa et Serge Luquet. Cell Metabolism, 5 March 2020.