Thee en koffie verlagen risico overlijden bij overlevers beroerte en hartaanvallen

Overlevers van beroertes en hartaanvallen kunnen meervoudige overlijdensoorzaken verminderen en verdere cardiovasculaire aandoeningen voorkomen door het drinken van groene thee, volgens nieuw onderzoek dat vandaag gepubliceerd werd in Stroke, een uitgave van de American Stroke Association, een afdeling van de American Heart Association. Het onderzoek toonde ook aan dat dagelijkse koffieconsumptie overlevers van hartaanvallen helpt bij het verminderen van hun risico op overlijden na een hartaanval, en hartaanvallen of beroertes kan voorkomen bij gezonde individuen.

In eerder onderzoek werden de voordelen onderzocht van groene thee en koffie voor hartgezondheid bij mensen zonder een geschiedenis van cardiovasculaire aandoeningen of kanker. Onderzoekers van de studie ‘Green tea and coffee consumption and all-cause mortality among persons with and without stroke or myocardial infarction’ (‘Groene thee en koffieconsumptie en sterfterisico in het algemeen bij personen met en zonder beroerte of myocardinfarct’ – EL) zochten naar het effect van groene thee en koffiegebruik na het overleven van een beroerte of hartaanval.

‘Er is een sterke behoefte aan wetenschappelijk bewijs over de levensstijl van overlevers van beroertes en hartaanvallen, gezien de snelle veroudering en de behoefte aan het verbeteren van de levensverwachting na deze cardiovasculaire gebeurtenissen,’ zegt Hiroyasu Iso, MD, professor in de volksgezondheid aan de Osaka Universiteit in Suita, Japen, en corresponderend auteur van de studie.

Onderzoekers analyseerden gegevens van meer dan 46.000 deelnemers (leeftijd 40-79, 60% vrouw) van het Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk (JACC onderzoek), een onderzoek dat gedaan werd in 45 gemeenschappen door heel Japan. Deelnemers werd gevraagd om vragenlijsten in te vullen met informatie over demografie, levensstijl, medische geschiedenis en dieet. Daarna werden ze verdeeld in drie groepen: geschiedenis van beroerte, geschiedenis van myocardinfarct (MI), en geen geschiedenis van beroerte of MI. Daarna analyseerden de onderzoekers de hoeveelheid en frekwentie van groene thee en koffieconsumptie. De onderzoekers zagen dat een typische kop groene thee ca. 100 ml vocht bevat, en een typische kop koffie ca. 150 ml.

De resultaten:

Vergeleken met deelnemers die zelden groene thee dronken, verlaagden overlevers van beroertes die dagelijks minstens zeven koppen groene thee dronken hun algemene sterfterisico met ca. 62%. De onderzoekers zagen geen noemenswaardig verband bij deelnemers zonder een geschiedenis van beroertes of hartaanvallen.

Overlevers van hartaanvallen die dagelijks een kop koffie dronken verlaagden hun algemene stervensrisico met ca. 22%, vergeleken met degenen die bijna geen koffie dronken.

Mensen met een geschiedenis van beroerte of hartaanval die een of meer koppen koffie per week dronken hadden een ca. 14% lager algemeen sterfterisico vergeleken met geen-koffiedrinkers.

Groene theeconsumptie kan opvolgende cardiovasculaire gebeurtenissen voorkomen bij overlevers, terwijl het drinken van koffie zulke gebeurtenissen bij gezonde individuen kan voorkomen.

‘Een belangrijk onderscheid is dat in de Japanse cultuur groene thee over het algemeen met water wordt bereid en zonder suiker. Daarnaast wordt koffie met water bereid en heel soms melk en suiker,’ zegt Iso. ‘De gezondste manier om deze dranken te bereiden is zonder een onnodige hoeveelheid toegevoegde suikers.’

De onderzoekers geven aan dat deze studie observationeel was, en de reden waarom het drinken van groene thee en koffie het risico op hartaanvallen en beroertes verminderde kan niet vastgesteld worden. Nader onderzoek is nodig om inzicht te krijgen in de details bij de verschillende effecten van groene thee en koffie.

Vertaling: Ellen Lam