Regelmatige consumptie van cafeïne beïnvloedt de hersenstructuur

Koffie, cola of een energiedrank: cafeïne is ‘s werelds meest geconsumeerde psychoactieve stof. Onderzoekers van de Universiteit van Basel hebben nu in een studie aangetoond dat regelmatige inname van cafeïne de grijze massa van de hersenen kan veranderen. Het effect lijkt echter tijdelijk te zijn.

Geen twijfel mogelijk – cafeïne helpt de meesten van ons om alerter te worden. Het kan echter onze slaap verstoren als het ‘s avonds wordt geconsumeerd. Slaapgebrek kan op zijn beurt de grijze massa van de hersenen beïnvloeden, zoals eerdere studies hebben aangetoond. Kan regelmatige consumptie van cafeïne de hersenstructuur beïnvloeden door slecht slapen? Een onderzoeksteam onder leiding van Dr. Carolin Reichert en professor Christian Cajochen van de Universiteit van Basel en UPK (het Psychiatrisch Ziekenhuis van de Universiteit van Basel) hebben deze vraag in een studie onderzocht.

Het resultaat was verrassend: de cafeïne die als onderdeel van het onderzoek werd geconsumeerd, resulteerde niet in slecht slapen. De onderzoekers observeerden echter veranderingen in de grijze massa, zoals ze rapporteren in het tijdschrift Cerebral Cortex. Grijze stof verwijst naar de delen van het centrale zenuwstelsel die voornamelijk bestaan ​​uit de cellichamen van zenuwcellen, terwijl witte stof voornamelijk de zenuwbanen omvat, de lange verlengstukken van de zenuwcellen.

Een groep van 20 gezonde jonge mensen, die allemaal regelmatig dagelijks koffie drinken, nam deel aan het onderzoek. Ze kregen tabletten voor twee perioden van 10 dagen, en ze werden gevraagd om gedurende deze tijd geen andere cafeïne te consumeren. Tijdens een studieperiode kregen ze tabletten met cafeïne; in de andere, tabletten zonder actief ingrediënt (placebo). Aan het einde van elke periode van 10 dagen onderzochten de onderzoekers het volume van de grijze stof van de proefpersonen door middel van hersenscans. Ze onderzochten ook de slaapkwaliteit van de deelnemers in het slaaplaboratorium door de elektrische activiteit van de hersenen (EEG) te registreren.

Slaap onaangetast, maar geen grijze stof
Uit gegevensvergelijking bleek dat de slaapdiepte van de deelnemers gelijk was, ongeacht of ze de cafeïne of de placebocapsules hadden ingenomen. Maar ze zagen een significant verschil in de grijze massa, afhankelijk van of de proefpersoon cafeïne of de placebo had gekregen. Na 10 dagen placebo – d.w.z. “cafeïne-onthouding” – was het volume grijze stof groter dan na dezelfde periode met cafeïnecapsules.

Het verschil was vooral opvallend in de rechter mediale temporale kwab, inclusief de hippocampus, een gebied van de hersenen dat essentieel is voor geheugenconsolidatie. “Onze resultaten betekenen niet noodzakelijk dat de consumptie van cafeïne een negatieve invloed heeft op de hersenen”, benadrukt Reichert. “Maar de dagelijkse consumptie van cafeïne heeft duidelijk invloed op onze cognitieve hardware, wat op zichzelf aanleiding zou moeten zijn voor verdere studies.” Ze voegt eraan toe dat in het verleden de gezondheidseffecten van cafeïne vooral bij patiënten zijn onderzocht, maar er is ook behoefte aan onderzoek bij gezonde proefpersonen.

Hoewel cafeïne het volume van grijze stof lijkt te verminderen, was het na slechts 10 dagen koffieonthouding aanzienlijk geregenereerd bij de proefpersonen. “De veranderingen in de morfologie van de hersenen lijken tijdelijk te zijn, maar systematische vergelijkingen tussen koffiedrinkers en degenen die gewoonlijk weinig of geen cafeïne consumeren, ontbraken tot nu toe”, zegt Reichert.

Oorspronkelijke publicatie

Yu-Shiuan Lin, Janine Weibel, Hans-Peter Landolt, Francesco Santini, Martin Meyer, Julia Brunmair, Samuel M. Meier-Menches, Christopher Gerner, Stefan Borgwardt, Christian Cajochen, Carolin Reichert
Dagelijkse inname van cafeïne veroorzaakt concentratie-afhankelijke mediale temporale plasticiteit bij mensen: een multimodale dubbelblinde, gerandomiseerde gecontroleerde studie
Cerebrale cortex (2021), doi: 10.1093 / cercor / bhab005

Links

https://www.unibas.ch/

http://doi.org/10.1093/cercor/bhab005