Relatie fijnstof en verhoogd risico op nieraandoeningen

Mensen die in gebieden met hogere luchtniveaus wonen vervuiling werd in een recent onderzoek geconfronteerd met hogere risico’s op het ontwikkelen van nierziekten. De bevindingen verschijnen in een komende uitgave van CJASN.

Het is bekend dat het inademen van luchtvervuiling nadelige gezondheidseffecten kan hebben longen, maar weinig studies hebben aangetoond hoe het de nieren beïnvloedt, die fungeren als filters voor de bloed.

Om te onderzoeken, Matthew F. Blum, MD (Johns Hopkins University School of Medicine) en zijn collega’s onderzochten informatie over 10.997 volwassenen op 4 locaties in de Verenigde Staten die werden gevolgd van 1996-1998 tot en met 2016. De onderzoekers schatten de maandelijkse gemiddelde niveaus van kleine deeltjes luchtvervuiling – fijne deeltjes genoemd – gebaseerd op huisadres van de deelnemers. Fijnstof is afkomstig uit verschillende bronnen inclusief verbranding van fossiele brandstoffen, industriële processen en natuurlijke bronnen.

Het team ontdekte dat blootstelling aan hogere hoeveelheden fijn stof was geassocieerd met een hogere mate van albuminurie – een marker voor nierdisfunctie – bij de start van de studie en een hoger risico op chronische nierziekte in de loop van de tijd. “Aangezien het aantal chronische nieraandoeningen wereldwijd stijgt, is het belangrijk om te weten of en hoe blootstelling aan luchtvervuiling een rol speelt, ”zei Dr. Blum.

De auteurs merkten op dat hun bevindingen vooral belangrijk kunnen zijn voor delen van de wereld met hogere luchtvervuiling, zoals China en India, waar fijne fijnstofniveaus zijn 5 tot 10 keer hoger dan in de Verenigde Staten. Toekomstige studies moeten onderzoeken of
inspanningen om de luchtkwaliteit te verbeteren leveren gezondheidsvoordelen op, waaronder het terugdringen van chronische percentages
nierziekte.

The article, entitled “Particulate Matter and Albuminuria, Glomerular Filtration Rate, and
Incident CKD,” will appear online at http://cjasn.asnjournals.org/ on February 27, 2020,
doi: 10.2215/CJN.08350719