Positieve effecten begeleide hulp voor depressie bij autistische volwassenen

De nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Autism suggereert dat een vorm van CBT met lage intensiteit nieuwe hoop kan bieden voor mensen met gelijktijdig voorkomend autisme en depressie.

Een aangepaste vorm van ‘lage intensiteit’ cognitieve gedragstherapie (CBT) zou hulp kunnen bieden aan autistische volwassenen met een depressie, volgens een nieuwe studie gefinancierd door NIHR.

Autismespectrumstoornis (ASS) treft ongeveer 1% van de volwassen bevolking in het VK. Ongeveer een derde van de autistische mensen ervaart op enig moment in hun leven depressie, maar tot op heden is er verrassend weinig onderzoek gedaan naar behandelingen voor depressie binnen de autistische gemeenschap.

Samen voorkomende autisme en psychische aandoeningen, waaronder depressie, vormen bijzondere uitdagingen voor psychologen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Hoewel er sterk bewijs is van effectieve behandelingen voor depressie voor de bevolking als geheel, inclusief CGT, kan toegang tot reguliere therapieën moeilijk zijn voor autistische mensen vanwege communicatie en neurocognitieve verschillen, en veel therapeuten zijn niet opgeleid om met autistische mensen te werken.

De onderzoekers suggereren dat autisme geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie kan verergeren. Barrières voor het belonen van werkgelegenheid en sociaal isolement kunnen het leven moeilijk maken en het aanpassen en aanpassen van gedrag en activiteiten vanwege autisme zijn ook uitdagingen. Voor de nieuwste studie, gepubliceerd in het tijdschrift Autism, testte het team van het Center for Applied Autism Research van de Universiteit van Bath de haalbaarheid en acceptatie voor een vorm van lage intensiteit CBT genaamd Guided Self-Help, die is gebaseerd op gedragsactivatie.

Gedragsactivering is bedoeld om depressie te verminderen door individuen te helpen activiteiten beter in te plannen die de positieve gemoedstoestand bevorderen, terwijl ze ook technieken krijgen om zich meer bewust te worden van triggers voor een slecht humeur. De onderzoekers verdeelden 70 deelnemers in twee groepen: een begeleide zelfhulpgroep (35), die de nieuwe materialen en sessies ontving met een psycholoog met een lage intensiteit; en een behandeling zoals gebruikelijk groep (35), die de behandeling ontving die gewoonlijk beschikbaar is.

Met het meten van de resultaten bij 10-, 16- en 24-weken vensters, vonden de onderzoekers dat de aangepaste interventie zowel goed ontvangen als veelbelovend was in termen van het helpen van mensen om verandering te maken. 86% van de deelnemers woonde vijf van de negen begeleide zelfhulpsessies bij, terwijl 71% alle behandelingssessies bijwoonde.

De auteurs van de studie erkennen het feit dat autistische mensen, wanneer ze depressief zijn, meer dan de meeste mensen kunnen worstelen om verschuivingen in routines, gedrag en denkpatronen te genereren. Dit erkennend, suggereren ze dat gedragsactivatie in combinatie met nieuwe training voor psychologen, om hun aanpak te herkennen en aan te passen aan de behoeften van autistische mensen, nieuwe kansen biedt om individuen te helpen de voordelen van een depressiebehandeling te krijgen.

Dr. Ailsa Russell van het Centre for Applied Autism Research aan de Universiteit leidde de studie samen met collega’s van de University of Bristol, Newcastle University en dienstverleners, waaronder Avon & Wiltshire Mental Health Partnership NHS Trust en Cumbria, Newcastle, Tyne & Wear NHS Foundation.

Ze legde uit: “We weten dat mensen met autisme in onevenredige aantallen geconfronteerd worden met depressie, maar dat traditionele behandelingsplannen vaak niet voldoen aan hun specifieke behoeften.

“Het gelijktijdig optreden van autisme en depressie is een bijzondere uitdaging, zowel wat betreft het helpen van individuele toegangssteun, als cruciaal om toegang te krijgen tot de juiste soort ondersteuning om hen te helpen hun denken te veranderen en weer gezonder en gelukkiger te worden.

“Deze studie concentreerde zich op gedragsactivatie die veelbelovende tekenen vertoont bij het helpen van individuen om uit negatieve gedachtecycli te komen en onze bevindingen zijn positief. Met nieuwe financiering moeten we dit werk opschalen met een groter onderzoek om de toekomstige begeleiding voor geestelijke gezondheid beter te informeren. ”

Ze willen nu meer bewijs uit een grootschaliger onderzoek om te informeren of lage intensiteit psychologische interventie een effectieve behandeling is voor autistische volwassenen met gelijktijdig optredende depressie.

Voor toegang tot de nieuwste studie ‘De haalbaarheid van lage-intensiteit psychologische therapie voor depressie samen met autisme bij volwassenen: The Autism Depression Trial (ADEPT) – een pilot gerandomiseerde gecontroleerde trial’ online gepubliceerd in Autism zie https: //journals.sagepub .com / doi / 10,1177 / 1362361319889272.