De timing van knievervanging is voor meeste mensen helemaal verkeerd

De timing van knie-vervangingsoperaties is van cruciaal belang om het voordeel ervan te optimaliseren. Maar 90% van de patiënten met knieartrose die mogelijk baat hebben bij knievervanging, wachten te lang om het te krijgen en krijgen minder voordeel. Bovendien heeft ongeveer 25% van de patiënten die het niet nodig hebben, het voortijdig wanneer het voordeel minimaal is, meldt een nieuwe studie in het noordwesten van de geneeskunde.

Er wordt aangenomen dat dit de eerste studie is om prospectief de tijdigheid van knievervanging te onderzoeken bij een groot aantal patiënten met knieartrose die baat zouden kunnen hebben bij de operatie. Enkele eerdere studies hebben de tijdigheid van de operatie gekwantificeerd, maar alleen bij patiënten die al een knievervanging hadden, en deze studies waren over het algemeen in kleinere cohorten van patiënten.

“Mensen wachten en wachten op de procedure en verliezen het meeste voordeel,” zei hoofdonderzoeker Hassan Ghomrawi, universitair hoofddocent chirurgie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Afro-Amerikanen vertraagden de knie-vervangingsoperatie meer dan blanken, zo bleek uit het onderzoek.

“Als mensen te lang wachten, gebeuren er twee dingen,” zei Ghomrawi. “De artrose veroorzaakt verslechtering van hun functie. Sommigen van hen zouden niet in staat zijn hun benen te strekken, wat hun lopen en mobiliteit zou beïnvloeden. Wanneer u geen lichaamsbeweging kunt krijgen, kunt u andere gezondheidsproblemen gaan ontwikkelen, zoals cardiovasculaire problemen. U kunt ook depressief worden. De totale impact kan enorm zijn. ”

Het tweede probleem met het uitstellen van een operatie is minder voordeel. “Je krijgt niet zoveel functie terug als je te lang wacht; uw mobiliteit is nog steeds verminderd ten opzichte van iemand die deze tijdig had, ‘zei Ghomrawi.

De ideale timing van knievervangende chirurgie is gebaseerd op een algoritme dat rekening houdt met pijn, gewrichtsfunctie, radiografische beoordeling en leeftijd om te bepalen of een persoon baat heeft bij een operatie.

Een te vroege operatie aan de knie krijgen op basis van het algoritme betekent dat patiënten een grote operatie ondergaan met het risico op complicaties en een minimaal voordeel krijgen. Ze hebben mogelijk later in hun leven ook een revisie (tweede operatie) nodig, wat een veel moeilijkere operatie is met slechtere resultaten dan de oorspronkelijke operatie.

De studie werd 13 januari gepubliceerd in het Journal of Bone and Joint Surgery.

Bijna 1 miljoen knievervangingsprocedures worden elk jaar in de VS uitgevoerd met projecties van een snelle toename tegen 2030, meldt de krant.

“Naarmate het aantal operaties toeneemt, moeten we ervoor zorgen dat de timing optimaal is voor patiënten om het meeste voordeel te behalen en de kosten voor gezondheidszorg laag te houden,” zei Ghomrawi. “Omdat knievervanging een electieve procedure is, is de timing van een operatie vatbaar voor niet alleen klinische factoren, maar ook voor demografische, sociaal-economische en sociaal-culturele factoren. We moeten een beter begrip van deze factoren ontwikkelen om de timing van de operatie te verbeteren. ”

De Noordwestelijke studie was gebaseerd op 8.002 deelnemers die risico liepen of liepen voor knieartrose en die tot acht jaar werden gevolgd als onderdeel van twee verschillende multicenter-onderzoeken, het Osteoarthritis Initiative en Multicenter Artrose.

Dr. Leena Sharma van Northwestern is co-auteur van de studie.

De studie werd gefinancierd door subsidies R21-AR069867 en P30-AR072579 van het National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases van de National Institutes of Health.