Nieuwe test ontwikkeld om nieuwe Chinese coronavirus te detecteren

Onderzoekers van het Duitse Centre for Infection Research (DZIF) van Charité – Universitätsmedizin Berlin hebben een nieuw laboratoriumonderzoek ontwikkeld om het nieuwe Chinese coronavirus te detecteren. Het testprotocol is nu door de WHO gepubliceerd als richtlijn voor diagnostische detectie. Met de nieuwe test kunnen verdachte gevallen snel worden getest.

Het coronavirus, dat voor het eerst opdook in Wuhan, China, en ernstige longontsteking kan veroorzaken, kan nu worden gedetecteerd in het laboratorium. Ontwikkeld door een groep DZIF-onderzoekers die werken onder leiding van prof. Dr. Christian Drosten, directeur van het Instituut voor Virologie op Campus Charité Mitte, is de eerste diagnostische test ter wereld voor het coronavirus nu openbaar beschikbaar gemaakt. Na de online publicatie door de WHO zal het testprotocol nu als richtlijn voor laboratoria dienen. Een internationaal consortium voert momenteel een gezamenlijk evaluatieonderzoek uit.

“Nu deze diagnostische test algemeen beschikbaar is, verwacht ik dat het niet lang zal duren voordat we betrouwbare gevallen kunnen diagnosticeren. Dit zal wetenschappers ook helpen te begrijpen of het virus zich van mens op mens kan verspreiden, ”legt Prof. Drosten uit. Hij voegt eraan toe: “Dit is een belangrijke stap in onze strijd tegen dit nieuwe virus.”

Achtergrond
Eerdere successen geregistreerd door Prof. Drosten en zijn onderzoeksgroepen omvatten de ontwikkeling van nieuwe Zika-virustests en de ontwikkeling van een standaardtest voor de MERS (Middle East Respiratory Syndrome) pathogeen, die nu wereldwijd wordt gebruikt. Prof. Drosten was een BIH-professor en mede-ontdekker van het SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome) in 2003 en was ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beschikbaar stellen van de eerste diagnostische test voor SARS. De komende jaren zullen leden van de groep ‘Virusdetectie en paraatheid’ van DZIF bij Charité hun inspanningen voortzetten om onze paraatheid voor de opkomst van nieuwe virussen te vergroten.