Nieuwe studie vindt bewijs voor verminderde hersenverbindingen bij schizofrenie

Dankzij de vooruitgang in het scannen konden onderzoekers voor het eerst lagere niveaus van een eiwit aantonen dat is gevonden in de verbindingen tussen neuronen in de levende hersenen van mensen met schizofrenie.

De onderzoekers, die de scans hebben uitgevoerd in de psychiatrische beeldvormingsfaciliteit van het Medical Research Council (MRC) London Institute of Medical Sciences, zeggen dat deze veranderingen de cognitieve problemen bij schizofrenie kunnen veroorzaken en doelen bieden voor onderzoek naar nieuwe behandelingen.

De eerste hypothese was begin jaren tachtig dat schizofrenie werd veroorzaakt door disfunctionele synapsen – waarbij de zenuwsignalen worden overgedragen tussen neuronen in de hersenen. Onderzoekers hadden dit echter alleen indirect kunnen bestuderen, zoals in post-mortem hersenstalen of dier- en celmodellen in het laboratorium.

In deze studie, gepubliceerd in Nature Communications, ontdekten de onderzoekers dit voor het eerst in levende hersenen door een tracer te gebruiken die een signaal uitzendt dat kan worden opgepikt door een PET-hersenscan. Na te zijn geïnjecteerd, bindt de tracer specifiek aan een eiwit dat voorkomt in synapsen genaamd SV2A (synaptische vesicle glycoproteïne 2A), waarvan is aangetoond dat het in dier- en post-mortemonderzoek een goede marker is voor de dichtheid van synaptische zenuwuiteinden in de hersenen.

Ze hebben 18 volwassenen met schizofrenie gescand en vergeleken met 18 mensen zonder schizofrenie.

Ze ontdekten dat de niveaus van het synaptische eiwit SV2A lager waren in de voorste delen van de hersenen – gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij de planning – bij mensen met schizofrenie.

Persbericht UK RESEARCH AND INNOVATION