Darmbacteriën kunnen beschermen tegen ziekte van Parkinson

Een veel voorkomende bacterie die de spijsvertering bevordert, kan de opbouw van een eiwit geassocieerd met Parkinson vertragen – en zelfs omkeren blijkt uit nieuw onderzoek.

Voortbouwend op eerder onderzoek dat de hersenfunctie koppelt aan darmbacteriën, identificeerde deze studie in een Parkinson-model van rondwormen een probioticum – of zogenaamde goede bacteriën – die de vorming van toxische klonters voorkomt die de hersenen van dopamine verhongeren, een belangrijke chemische stof die beweging coördineert.

In de hersenen van mensen met Parkinson wordt alfa-synucleïne-eiwit verkeerd gevouwen en opgebouwd, waardoor giftige klontjes worden gevormd. Deze klonten worden geassocieerd met de dood van zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van dopamine. Het verlies van deze cellen veroorzaakt de motorische symptomen geassocieerd met Parkinson, waaronder bevriezing, tremoren en traagheid van beweging.

De onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Dundee gebruikten rondwormen die zijn gewijzigd om de menselijke versie van alfa-synucleïne te produceren die klontjes vormt. Ze voedden deze wormen met verschillende soorten vrij verkrijgbare probiotica om te zien of bacteriën erin de vorming van giftige klontjes konden beïnvloeden.

De wetenschappers ontdekten dat een probioticum genaamd Bacillus subtilis een opmerkelijk beschermend effect had tegen de opbouw van dit eiwit en ook enkele van de reeds gevormde eiwitklonten opruimde. Dit verbeterde de bewegingssymptomen in de rondwormen. De onderzoekers ontdekten ook dat de bacterie in staat was om de vorming van toxische alfa-synucleineklontjes te voorkomen door chemicaliën te produceren die veranderen hoe enzymen in cellen specifieke vetten verwerken die sfingolipiden worden genoemd.

De studie van Goya ME, Xue F, et al, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports, werd gefinancierd door Parkinson UK, de EMBO en de Europese Commissie. Het is de laatste in een aantal recente studies die een verband hebben gevonden tussen de hersenfunctie en de duizenden verschillende soorten bacteriën die in het spijsverteringsstelsel leven, bekend als het darmmicrobioom. Andere onderzoeken bij muizen hebben aangetoond dat het darmmicrobioom een ​​impact heeft op de motorische symptomen.

Hoofdonderzoeker, dr. Maria Doitsidou, van het Centre for Discovery Brain Sciences aan de Universiteit van Edinburgh, zei: “De resultaten bieden een gelegenheid om te onderzoeken hoe het veranderen van de bacteriën in ons darmmicrobioom Parkinson beïnvloedt. De volgende stappen zijn om deze te bevestigen resultaten bij muizen, gevolgd door versnelde klinische onderzoeken, omdat het probioticum dat we hebben getest al in de handel verkrijgbaar is. ”

Dr. Beckie Port, Research Manager bij Parkinson’s UK, zei: “Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Momenteel is er geen behandeling die iemand kan vertragen, omkeren of beschermen tegen de voortgang ervan, maar door projecten als deze te financieren, zijn we de dag naar voren brengen wanneer er zal zijn.

“Veranderingen in de micro-organismen in de darm worden verondersteld in sommige gevallen een rol te spelen bij de initiatie van Parkinson en zijn gekoppeld aan bepaalde symptomen, daarom is er lopend onderzoek naar darmgezondheid en probiotica.

“De resultaten van deze studie zijn opwindend omdat ze een verband aantonen tussen bacteriën in de darm en het eiwit in het hart van Parkinson, alfa-synucleïne. Studies die bacteriën identificeren die gunstig zijn voor Parkinson, kunnen niet alleen de symptomen verbeteren, maar kunnen zelfs mensen beschermen tegen het ontwikkelen van de aandoening in de eerste plaats. ”

Persbericht Parkinson UK