Micro-organismen in stof kunnen gezondheid van kinderen verbeteren

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben een verband gevonden tussen micro-organismen die in het stof van kinderbedden leven en de eigen bacteriën van de kinderen. De correlatie suggereert dat micro-organismen het risico op astma en allergie van een kind kunnen verminderen

In de meest uitgebreide studie in zijn soort hebben onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen, in samenwerking met het Deense Pediatric Astma Center in Herlev en Gentofte Hospital, een verband gevonden tussen micro-organismen die in het stof van kinderbedden leven en de eigen bacteriën van de kinderen. De correlatie suggereert dat micro-organismen het risico van een kind op het ontwikkelen van astma, allergieën en auto-immuunziekten later in het leven kunnen verminderen. Onze bedden zijn onzichtbaar voor het menselijk oog en wemelen van het microbiële leven. Het is het leven dat, vooral tijdens de vroege kinderjaren, van invloed kan zijn op hoe micro-organismen in ons lichaam zich ontwikkelen en daardoor hoe veerkrachtig we worden voor verschillende ziekten.

Om deze relatie beter te begrijpen, analyseerden onderzoekers van de afdeling Biologie van de Universiteit van Kopenhagen en het Deense Pediatric Astma Center bedstofmonsters van de bedden van 577 baby’s voordat ze ze vergeleken met respiratoire monsters van 542 kinderen. Het is de grootste studie in zijn soort met als doel te bepalen welke omgevingsfactoren de samenstelling van micro-organismen in het bedstof beïnvloeden en of er een verband bestaat tussen bedstofmicro-organismen en de bacteriën in de luchtwegen van kinderen.

“We zien een verband tussen de bacteriën die we in bedstof vinden en die we bij de kinderen aantreffen. Hoewel het niet dezelfde bacteriën zijn, is het een interessante ontdekking die suggereert dat deze bacteriën elkaar beïnvloeden. Het kan blijken te zijn dat het een impact heeft. over het verminderen van astma- en allergierisico’s in latere jaren, ”legt professor Søren J. Sørensen van de afdeling biologie van UCPH uit.

Het constant wisselen van platen is misschien niet nodig

De wetenschap was al duidelijk: een grote diversiteit aan micro-organismen in huis draagt ​​bij aan de ontwikkeling van de weerstand van een kind tegen tal van ziekten en allergieën. Bedden kunnen een centrale verzamelaar zijn van bacteriën, microscopisch kleine schimmels en andere micro-organismen.

“We zijn ons er terdege van bewust dat de micro-organismen die in ons leven belangrijk zijn voor onze gezondheid, bijvoorbeeld met betrekking tot astma en allergieën, maar ook voor ziekten bij de mens zoals diabetes II en obesitas. Maar om deze ziekten beter te kunnen behandelen, moeten we het begrijpen de processen waardoor micro-organismen tevoorschijn komen tijdens onze vroegste levensfasen. En het lijkt erop dat het bed een rol speelt “, zegt Søren J. Sørensen, toe te voegen:

“Micro-organismen in een bed worden beïnvloed door de omgeving van een woning, waar een hoge bacteriële diversiteit gunstig is. De simpele boodschap is dat het constant verschonen van lakens misschien niet nodig is, maar we moeten dit wat nauwkeuriger onderzoeken voordat we dat zeker kunnen zeggen. . ”

De voordelen van het plattelandsleven, huisdieren en oudere broers en zussen

In totaal werden 930 verschillende soorten bacteriën en schimmels aangetroffen in het stof dat werd verzameld uit de bedden van de ongeveer zes maanden oude kinderen. De rijkdom aan bacteriën hing grotendeels af van het type woning waaruit het monster werd genomen.

Onderzoekers bestudeerden zowel landelijke als stedelijke woningen. Landelijke huizen hadden significant meer bacteriën in vergelijking met stedelijke appartementen.

“Eerdere studies hebben ons geleerd dat stadsbewoners een minder diverse darmflora hebben dan mensen die in een meer landelijke omgeving wonen. Dit wordt meestal toegeschreven aan het feit dat ze meer tijd buitenshuis doorbrengen en meer contact hebben met de natuur. Onze studies tonen aan dat veranderingen in bacteriële flora in bed stof een belangrijke reden voor dit verschil ook kunnen zijn “, zegt Søren J. Sørensen

Uit eerdere studies weten de onderzoekers ook dat huisdieren, oudere broers en zussen en plattelandsleven ook bijdragen aan een verlaagd risico op het ontwikkelen van auto-immuunziekten.

De volgende stap van de onderzoekers is om te onderzoeken of de verschillen in bacteriële flora in bedstof direct in verband kunnen worden gebracht met het ontstaan ​​van ziekten als allergieën en astma.

Links

http://www.science.ku.dk/english/

http://dx.doi.org/10.1186/s40168-020-00895-w

https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-020-00895-w