Antilichaamcocktails in lage doses effectiever bij behandeling COVID-19

Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de University of North Carolina in Chapel Hill en The Rockefeller University in New York kunnen paren antilichamen effectiever zijn dan afzonderlijke antilichamen bij het voorkomen en behandelen van COVID-19. De studie, gepubliceerd op 19 november in de Journal of Experimental Medicine (JEM), suggereert ook dat de antilichamen niet alleen de toegang van SARS-CoV-2 tot cellen blokkeren, maar ook het virus kunnen bestrijden door verschillende soorten witte bloedcellen in te schakelen om de infectie te bestrijden. .

Menselijke antilichamen die SARS-CoV-2 neutraliseren, hebben een groot potentieel voor het voorkomen en behandelen van COVID-19, en onderzoekers hebben verschillende krachtige antilichamen geïdentificeerd die binden aan het spike-eiwit op het oppervlak van het virus, waardoor het de binnendringing van het virus in cellen verhindert.

“De neutraliserende activiteit van antilichamen tegen SARS-CoV-2 is echter voornamelijk getest met cellen die in het laboratorium zijn gekweekt, en hoe deze in-vitro-resultaten zich vertalen in bescherming bij dieren of mensen, is niet vastgesteld”, zegt Timothy P. Sheahan, een assistent-professor aan de Gillings School of Public Health aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill.

Onderzoeksteams onder leiding van Sheahan en co-hoofdauteur Michel C. Nussenzweig, professor, onderzoeker en senior arts aan de Rockefeller University en het Howard Hughes Medical Institute, testten het vermogen van verschillende menselijke antilichamen om SARS-CoV-2-infectie te voorkomen bij muizen of hamsters. Verrassend genoeg ontdekten de onderzoekers dat bepaalde antilichamen krachtiger waren dan verwacht. Sommige antilichamen die relatief slecht waren in het blokkeren van virale toegang tot gekweekte cellen, waren veel effectiever in het voorkomen van SARS-CoV-2-infectie bij knaagdieren. De onderzoekers stelden vast dat dit onder meer komt doordat de antistoffen, naast het blokkeren van virale toegang, verschillende soorten witte bloedcellen kunnen activeren. Deze “antilichaam-effectorfuncties” helpen het immuunsysteem zich te richten op het virus en / of viraal geïnfecteerde cellen.

Het team van Sheahan en Nussenzweig ontdekte ook dat antilichamen mogelijk nog effectiever zijn als ze in combinatie met elkaar worden gebruikt. Paren van antilichamen die zich richten op enigszins verschillende delen van het virale spike-eiwit zouden met succes SARS-CoV-2-infectie bij muizen en hamsters kunnen voorkomen of behandelen bij veel lagere doses dan behandelingen met enkelvoudige antilichamen. Dit is een bijzonder aantrekkelijke benadering omdat het richten op meerdere delen van het spike-eiwit de kans verkleint dat het virus muteert en resistent wordt tegen antilichaambehandelingen.

“Sommige combinaties van antilichamen kunnen effectief zijn voor preventie en vroege therapie van SARS-CoV-2, zelfs bij relatief lage doses”, zegt Sheahan. “Over het algemeen ondersteunen onze gegevens het idee dat specifieke combinaties van antilichamen met het vermogen om immuuncellen te activeren, moeten worden ontwikkeld voor optimale bescherming en therapie tegen SARS-CoV-2.”

Links

http://www.rupress.org/

http://dx.doi.org/10.1084/jem.20201993

https://rupress.org/jem/article-lookup/doi/10.1084/jem.20201993?PR