Mensen met een slecht slaapgedrag lopen risico op leververvetting

Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in de Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism kunnen mensen met een sedentaire levensstijl en ongezond slaapgedrag leververvetting krijgen.

Leververvetting is wereldwijd de belangrijkste chronische leverziekte en treft ongeveer een kwart van de volwassen bevolking. Dit type leverziekte wordt gevoed door stofwisselingsstoornissen zoals obesitas en diabetes type 2. Een leververvetting kan zich ontwikkelen tot een leverziekte in het eindstadium, wat een grote gezondheids- en economische last voor de samenleving vormt.

“Mensen met een slechte nachtrust en langdurig dutten overdag lopen het grootste risico om leververvetting te ontwikkelen”, zegt Yan Liu, Ph.D., van het Guangdong Provincial Key Laboratory of Food, Nutrition and Health en Sun Yat-sen University in Guangzhou. , Chinees. “Onze studie wees uit dat een matige verbetering van de slaapkwaliteit verband hield met een vermindering van 29% van het risico op leververvetting.”

De onderzoekers analyseerden zelf gerapporteerd slaapgedrag van 5.011 Chinese volwassenen met leververvetting en ontdekten dat laat naar bed gaan, snurken en dutjes overdag gedurende meer dan 30 minuten significant geassocieerd waren met een verhoogd risico op leververvetting. Een matige verbetering van de slaapkwaliteit leidde tot een vermindering van 29% van het risico op leververvetting. Mensen met een sedentaire levensstijl en centrale obesitas ondervonden meer prominente bijwerkingen van een slechte slaapkwaliteit dan anderen.

“Onze studie levert bewijs dat zelfs een matige verbetering van de slaapkwaliteit voldoende is om het risico op leververvetting te verminderen, vooral bij mensen met een ongezonde levensstijl,” zei Liu. “Aangezien een groot deel van de proefpersonen die aan een slechte slaapkwaliteit lijden onder gediagnosticeerd en onderbehandeld zijn, vraagt onze studie om meer onderzoek op dit gebied en strategieën om de slaapkwaliteit te verbeteren.”

Andere auteurs van deze studie zijn: Jialu Yang, Shiyun Luo, Rui Li, Jingmeng Ju, Zhuoyu Zhang, Jiahua Fan en Min Xia van het Guangdong Provincial Key Laboratory of Food, Nutrition and Health en Sun Yat-sen University; en Jichuan Shen, Minying Sun en Wei Zhu van het Guangzhou Center for Disease Control and Prevention in Guangzhou, China.

De studie ontving financiering van het National Key R&D Program van China, de Sun Yat-sen University, het Key Project of Medicine Discipline of Guangzhou, het Basic Research Project van het Key Laboratory van Guangzhou en de Natural Science Foundation van de provincie Guangdong.

Het manuscript, “Sleep Factors in Relation to Metabolic-Dysfunction Associated Fatty Liver Disease in Middle-Aged and Elderly Chinese,” werd vooraf online gepubliceerd.

Vertaling: Andre Teirlinck