Leverziekte verhoogt risico op dementie

Mensen met een niet-alcoholische leververvetting, een opeenhoping van vetcellen in de lever, lopen mogelijk een hoger risico op dementie, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het online nummer van Neurology® van 13 juli 2022, het medische tijdschrift van de Amerikaanse Academie voor Neurologie. Onderzoekers ontdekten ook dat mensen met deze vorm van leverziekte die ook een hartaandoening hebben of een beroerte hebben gehad, een nog hoger risico op dementie kunnen hebben.

Niet-alcoholische leververvetting treft tot 25% van de mensen wereldwijd en is de meest voorkomende chronische vorm van leverziekte. Omdat er vaak geen symptomen zijn, weten veel mensen niet dat ze het hebben. Wanneer mensen symptomen hebben, kunnen deze vermoeidheid en pijn of ongemak in de rechterbovenbuik omvatten. Terwijl overmatig alcoholgebruik leververvetting kan veroorzaken, kan niet-alcoholische leververvetting het gevolg zijn van obesitas en aanverwante aandoeningen zoals hoge bloeddruk of diabetes type 2. Bij een klein percentage van de mensen kan het leiden tot leverontsteking of leverbeschadiging.

“Veelvoorkomende risicofactoren voor zowel niet-alcoholische leververvetting als dementie zijn onder meer stofwisselingsstoornissen zoals hoge bloeddruk, diabetes en obesitas”, zegt studie auteur Ying Shang, PhD, van het Karolinska Instituut in Stockholm, Zweden. “Dus onze studie probeerde te bepalen of er een verband was tussen deze vorm van leverziekte en iemands risico op dementie, onafhankelijk van deze risicofactoren.”

Voor de studie keken onderzoekers naar 30 jaar nationale Zweedse patiëntenregistratiegegevens en identificeerden 2.898 mensen van 65 jaar en ouder bij wie de diagnose niet-alcoholische leververvetting was gesteld. Onderzoekers identificeerden vervolgens 28.357 mensen zonder de ziekte die op leeftijd, geslacht en woonplaats waren gematcht op de leeftijd van diagnose.

Na gemiddeld meer dan vijf jaar follow-up werd bij 145 mensen met een niet-alcoholische leververvetting, of 5%, dementie vastgesteld, vergeleken met 1.291 mensen zonder leverziekte, ofwel 4,6%.

Onderzoekers corrigeerden voor cardiovasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes en ontdekten dat in vergelijking met mensen zonder leverziekte, mensen met niet-alcoholische leververvetting in het algemeen 38% meer dementie hadden. Bij het specifiek kijken naar vasculaire dementie veroorzaakt door onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen, ontdekten onderzoekers dat mensen met niet-alcoholische leververvetting een 44% hoger percentage hadden dan mensen zonder leverziekte. Onderzoekers vonden geen hoger percentage van de ziekte van Alzheimer.

Mensen met een leveraandoening die ook een hartaandoening hadden, hadden een 50% groter risico op dementie. Degenen die een leverziekte en beroerte hadden, hadden een meer dan 2,5 keer groter risico op dementie.

“Onze studie toont aan dat niet-alcoholische leververvetting geassocieerd is met de ontwikkeling van dementie, die voornamelijk kan worden veroorzaakt door vasculaire schade in de hersenen,” zei Shang. “Deze resultaten benadrukken de mogelijkheid dat een gerichte behandeling van deze vorm van leverziekte en gelijktijdig voorkomende hart- en vaatziekten het risico op dementie kan verminderen.”

Een beperking van het onderzoek was dat niet-alcoholische leververvetting ondergediagnosticeerd is omdat mensen vaak geen symptomen hebben. Shang zei dat dit zou kunnen leiden tot een onderschatting van de associatie tussen niet-alcoholische leververvetting en dementie.

De studie werd gefinancierd door de Swedish Research Council.