Kinderen zover krijgen dat ze groente eten?

Een positief voorbeeld van zowel de moeder als de vader bevordert de consumptie van groenten, fruit en bessen bij 3-5-jarige kinderen, volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Oost-Finland. De studie onderzocht de associatie van het voedingsgedrag thuis en ouderlijke invloed met de consumptie van groenten bij kinderen in de kleuterklas. De bevindingen zijn gepubliceerd in Food Quality and Preference.

Kinderen eten ook in Europa en elders onvoldoende hoeveelheden groenten, fruit en bessen. Omdat de voordelen van deze voedingsmiddelen voor de gezondheid en voeding bekend zijn, is het verhogen van hun consumptie bij kinderen een uitdaging waar veel landen mee worstelen. Dieetgewoonten volgen ook van kinderjaren tot volwassenheid, en de periode van vroege kinderjaren is essentieel voor aanpassing aan een dieet rijk aan groenten.

De onderzoekers bestudeerden de consumptie van groenten, fruit en bessen, en de thuisvoedselomgeving van het gezin, door een enquête uitgevoerd door ouders. De studie keek naar 114 kleuters en hun ouders (100) in Finland. Rauwe en gekookte groenten en fruit en bessen werden afzonderlijk geanalyseerd.

De onderzoekers ontdekten dat de consumptie van groenten tot op zekere hoogte wordt beïnvloed door andere factoren dan de consumptie van fruit en bessen. Moeders voorbeeld werd geassocieerd met de consumptie van rauwe en gekookte groenten evenals met de consumptie van fruit en bessen. Vaderlijk voorbeeld was daarentegen het sterkst voor gekookte groenten.

“Dit laat zien dat het leren van kinderen om hun groenten te eten niet iets is wat moeders alleen zouden moeten doen. Een positief voorbeeld van beide ouders is belangrijk, net als hun aanmoediging van het kind,” zegt onderzoeker en voedingsdeskundige Kaisa Kähkönen van de Universiteit van Oost-Finland. .

De studie toonde ook aan dat diner de belangrijkste maaltijd thuis is als het gaat om het leren van kinderen om groenten te eten. De families die aan het onderzoek deelnamen, aten vaak samen, waarbij de nadruk werd gelegd op de rol van ouderlijke invloed op de ontwikkeling van voedingskeuzes en voorkeuren van kinderen.

Diner is een dagelijkse gelegenheid om groenten in verschillende vormen te serveren: als hoofdgerecht, als bijgerecht en als salade.

“Variatie kan worden gecreëerd door rauwe groenten te serveren, zoals de altijd populaire komkommer en tomaat, vergezeld van gekookte. Sterker nog, veel wortelgroenten, kool en pompoenen worden het best gekookt gekookt,” zegt Kähkönen.

Als het gaat om het eten van fruit, waren avondsnacks de belangrijkste maaltijd.

Uit het onderzoek blijkt dat veel gezinnen gemiddeld nog steeds minder groenten, fruit en bessen eten dan gunstig zou zijn met het oog op gezondheidsbevordering. Gekookte groenten en bessen waren het minst gegeten voedsel onder de onderzoekspopulatie.

Het Institute of Public Health and Clinical Nutrition van de Universiteit van Oost-Finland onderzoekt hoe voedseleducatie in de vroege kinderjaren goede voeding bij kinderen kan ondersteunen en het instellen van gezonde voedingsgewoonten kan bevorderen.

De nieuw gepubliceerde studie werd uitgevoerd in samenwerking tussen onderzoekers van de universiteiten van Oost-Finland, Jyväskylä en Turku. De studie werd gefinancierd door het Jenny and Antti Wihuri Fund.