Biokunststof ontwikkeld die beschermt tegen UV-straling

Onderzoekers van de Research Unit of Sustainable Chemistry van de Universiteit van Oulu hebben een nieuwe synthetische bioplast ontwikkeld die, in tegenstelling tot traditionele op koolstof gebaseerde kunststoffen of andere bioplastics, bescherming biedt tegen ultraviolette straling van de zon.

De onderzoekers ontwikkelden een op biomassa gebaseerd copolymeer waarvan de bisfuranstructuur bleek te voorkomen dat UV-straling effectief door een film van het materiaal ging. De transparantie van het biokunststof is nog steeds goed. Bovendien is de luchtdichtheid van het materiaal 3-4 keer die van standaard PET-plastic.

De studie van Oulu toont aan dat het mogelijk is om bioplastics te ontwikkelen die betere eigenschappen hebben dan de fossiele kunststoffen die momenteel worden geproduceerd.

De nieuwe milieuvriendelijke biokunststof is bijvoorbeeld geschikt voor het beschermen van producten tegen direct zonlicht. Hightech-toepassingen zoals chassismaterialen voor gedrukte elektronica vereisen ook geavanceerde functies voor materiaalbescherming.

Het biopolymeer ontwikkeld in Oulu is volledig gebaseerd op biomassa.