Geestelijke gezondheid kinderen wordt beïnvloed door de slaapduur

– Slaaptoestanden zijn een actief proces dat reorganisatie van hersencircuits ondersteunt, dit is essentieel voor kinderen wiens hersenen zich snel ontwikkelen en reorganiseren

– Kinderen met een kortere slaapduur hadden meer last van depressie, angst, impulsief gedrag

– Kinderen van 9-11 jaar oud die minder dan zeven uur slapen hadden 53% meer kans op gedragsproblemen in vergelijking met kinderen die 9-11 uur slaap hebben

Depressie, angst, impulsief gedrag en slechte cognitieve prestaties bij kinderen worden beïnvloed door de hoeveelheid slaap hebben onderzoekers van de Universiteit van Warwick ontdekt.

Slaaptoestanden zijn actieve processen die reorganisatie van hersencircuits ondersteunen. Dit maakt slaap vooral belangrijk voor kinderen, wiens hersenen zich snel ontwikkelen en reorganiseren. De verschillende delen van de hersenen worden beïnvloed door slaap

In het artikel ‘Slaapduur, hersenstructuur en psychiatrische en cognitieve problemen bij kinderen’, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry, hadden 11.000 kinderen van 9-11 jaar uit de dataset Adolescent Brain Cognitive Development de relatie tussen slaapduur en hersenstructuur onderzocht door onderzoekers Professor Jianfeng Feng, Professor Edmund Rolls, Dr. Wei Cheng en collega’s van het Department of Computer Science van de University of Warwick en de Fudan University.

Maatregelen van depressie, angst, impulsief gedrag en slechte cognitieve prestaties bij de kinderen werden geassocieerd met kortere slaapduur. Bovendien werden de depressieve problemen geassocieerd met een korte slaapduur een jaar later. De resultaten werden gevonden op basis van associatiestudies, niet causaal onderzoek.

Lager hersenvolume van hersengebieden waarbij de orbitofrontale cortex, prefrontale en temporale cortex, precuneus en supramarginale gyrus betrokken waren, bleek met big data-analysebenadering te zijn geassocieerd met de kortere slaapduur.

Professor Jianfeng Feng, van het Department of Computer Science van de University of Warwick: Professor Edmund Rolls, Professor Jianfeng Feng en Dr. Wei Cheng

“De aanbevolen hoeveelheid slaap voor kinderen van 6 tot 12 jaar is 9-12 uur. Slaapstoornissen komen echter veel voor bij kinderen en adolescenten over de hele wereld vanwege de toenemende vraag naar schooltijd, toegenomen schermtijdgebruik en sportieve en sociale activiteiten.

Een eerdere studie toonde aan dat ongeveer 60% van de adolescenten in de Verenigde Staten minder dan acht uur slaap krijgt op schoolnachten.

“Onze bevindingen toonden aan dat de totale score van de gedragsproblemen voor kinderen met minder dan 7 uur slaap gemiddeld 53% hoger was en de cognitieve totale score gemiddeld 7,8% lager was dan voor kinderen met 9-11 uur slaap. Het benadrukt het belang van voldoende slaap voor zowel cognitie als geestelijke gezondheid bij kinderen.

“We moeten hier benadrukken dat de resultaten werden gevonden op basis van associatiestudies, maar niet op causaal onderzoek.”

Professor Edmund Rolls van het Departement Computerwetenschappen van de Universiteit van Warwick merkte ook op:

“Dit zijn belangrijke associaties die zijn geïdentificeerd tussen slaapduur bij kinderen, hersenstructuur en cognitieve en geestelijke gezondheidsmaatregelen, maar verder onderzoek is nodig om de onderliggende redenen voor deze relaties te ontdekken.”