Fructose kan schade aan het immuunsysteem veroorzaken

Nieuw onderzoek door wetenschappers van Swansea in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit van Bristol en het Francis Crick-instituut in Londen heeft aangetoond dat het consumeren van veel fructose de goede werking van het menselijk immuunsysteem kan ondermijnen op een manier die tot nu toe grotendeels onbekend was.

Fructose wordt vaak aangetroffen in suikerhoudende dranken, snoep en bewerkte voedingsmiddelen en algemeen gebruikt in de huidige voedselproductie. Het wordt in verband gebracht met obesitas, diabetes type 2 en niet-alcoholische leververvetting en de inname ervan is de afgelopen jaren in de ontwikkelde wereld aanzienlijk toegenomen. De kennis van de impact van fructose op het immuunsysteem van mensen die het in hoge concentraties consumeren, was tot nu toe echter beperkt.

De nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications toont aan dat fructose ervoor zorgt dat het immuunsysteem ontstoken geraakt en dat dit proces meer reactieve moleculen produceert die geassocieerd worden met ontsteking. Dit soort ontstekingen kan doorgaan met het beschadigen van cellen en weefsels en ertoe bijdragen dat organen en lichaamssystemen niet naar behoren werken en tot ziekten leiden.

Het onderzoek toont aan hoe fructose in verband kan worden gebracht met diabetes en obesitas – aangezien een lagegraads ontsteking vaak wordt geassocieerd met obesitas. Het bouwt ook voort op de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal waarover beleidsmakers op het gebied van de volksgezondheid beschikken over de schadelijke effecten van het consumeren van hoge niveaus van fructose.

Dr. Nick Jones, van de medische school van Swansea University, zei: “Onderzoek naar verschillende componenten van onze voeding kan ons helpen begrijpen wat kan bijdragen aan ontstekingen en ziekten en wat het beste kan worden aangewend om de gezondheid en het welzijn te verbeteren.”

Dr. Emma Vincent van de Bristol Medical School: “Populational Health Sciences (PHS), zei: ‘Onze studie is opwindend omdat het ons een stap verder brengt om te begrijpen waarom sommige diëten tot een slechte gezondheid kunnen leiden.”

Vertaling: Andre Teirlinck