Far Ultraviolet C licht voor het deactiveren van virussen

Far UVC-licht doodt bacteriën en virussen, waaronder het coronavirus dat Covid-19 en medicijnresistente bacteriën op oppervlakken en in de lucht veroorzaakt. Speciale lampen die Far-UVC-licht afgeven, kunnen worden gebruikt om de lucht in openbare plaatsen, zoals winkels, cafés, bars en kantoren, te desinfecteren.

De onderzoekers, onder leiding van  professor Sally Ibbotson , hoofd van de afdeling fotobiologie  van de medische faculteit van de universiteit , voeren deze klinische proef uit om in de eerste plaats de veiligheid vast te stellen en de mogelijke toepassingen van Far-UVC-licht te onderzoeken.

Het team is momenteel op zoek naar vrijwilligers om deel te nemen aan fase één en twee van de proef. Ze willen horen van gezonde personen die vatbaar zijn voor zonnebrand om de veiligheid van de technologie te helpen bepalen, wat een aanzienlijke impact kan hebben op de preventie van Covid-19.

Professor Ibbotson zei: “Dit onderzoek zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de bredere toepassing van Far UVC-licht om de lucht in openbare plaatsen, zoals winkels, cafés, bars en kantoren, te desinfecteren. Dit kan in de toekomst worden gebruikt als een manier om de overdracht van Covid-19 en andere infecties te verminderen.

“We moeten er echter alles aan doen om ervoor te zorgen dat Far UVC-licht veilig is voor menselijke blootstelling. We doen een deel van deze veiligheidsbeoordeling door de effecten van Far UVC op de huid van mensen te bestuderen om eventuele bijwerkingen op te sporen.

“Deze technologie kan niet alleen een impact hebben op de overdracht van Covid-19, maar ook op andere ziekten zoals griep en tuberculose. Het kan ook nuttig zijn bij het bestrijden van antimicrobiële resistentie. Voordat echter wijdverbreide toepassing van Far-UVC-apparaten kan plaatsvinden, moeten we meer weten over de effecten van de technologie op het menselijk lichaam, in het bijzonder de veiligheid van Far UVC.”

Far UVC-licht heeft het vermogen om bacteriën en virussen efficiënt te inactiveren zonder schade toe te brengen aan de blootgestelde menselijke huid vanwege de sterke absorptie in biologische materialen. Far UVC-licht kan zelfs niet doordringen in de buitenste (niet-levende) lagen van de menselijke huid of het oog. Omdat bacteriën en virussen echter kleiner zijn, kan Far UVC ze binnendringen en inactiveren.

Het onderzoek dat in deze klinische proef in een vroeg stadium wordt uitgevoerd, bouwt voort op  eerder werk  dat aan de universiteit is voltooid. De huidige studie heeft tot doel het aantal personen dat deelneemt te vergroten en breidt het bereik van Far UVC-blootstellingen uit, terwijl wordt gekeken naar aanvullende markers voor huidcelbeschadiging.

Vrijwilligers, die een huidtype zouden moeten hebben dat de neiging heeft om in de zon te verbranden, zullen gedurende een paar dagen kleine delen van hun rug/bovenste bil verlichten met Far UVC-licht. De verlichte gebieden zullen visueel worden geobserveerd en er zullen kleine huidbiopten worden genomen van testplaatsen die onder plaatselijke verdoving zijn verdoofd.