Boeren met slimme meters kan schadelijke uitstoot verminderen

Onderzoekers van Newcastle University, Anglia Ruskin University (ARU) Peterborough en Mirico gaan beginnen met het testen van een nieuwe “slimme meter” voor boeren, die tot doel heeft de schadelijke uitstoot van de landbouw te verminderen door broeikasgassen in realtime te monitoren.

Het project wordt gefinancierd door Innovate UK , het nationale innovatiebureau van het land, terwijl Mirico sensoren heeft ontwikkeld die laserdispersiespectroscopie (LDS) gebruiken om methaan en koolstofdioxide te meten over een gebied van maximaal 1 vierkante kilometer. Een sensor om lachgas te detecteren is momenteel in ontwikkeling.

Newcastle University gaat de methaanemissies van grazend vee bestuderen op de Cockle Park-boerderij in Northumberland, terwijl onderzoekers van ARU Peterborough de sensor zullen gebruiken om de stikstofoxide-emissies van organische mest te monitoren op een boerderij in de buurt van Bury St Edmunds. Het testen van de nieuwe technologie begint in het voorjaar van 2022.

Uit een recent regeringsrapport blijkt dat de landbouw verantwoordelijk is voor 10% van de Britse uitstoot van broeikasgassen, waaronder 68% van alle lachgas en 47% van alle methaan.

Als onderdeel van de ambities van het VK om tegen 2050 netto nul te worden, kunnen boeren betalingen ontvangen voor het doorvoeren van veranderingen die het milieu ten goede komen via de nieuwe Environmental Land Management-regelingen van de regering .

De CO2-uitstoot van de landbouw wordt momenteel berekend met behulp van online tools. Het is te hopen dat boeren met deze nieuwe sensoren hun precieze emissies in realtime kunnen volgen, zodat ze onmiddellijk feedback kunnen krijgen over de veranderingen die ze op hun land aanbrengen.

Dr. Julia Cooper , hoofddocent bodemkunde aan de School of Natural and Environmental Sciences van de Newcastle University , zei: “In Newcastle zijn we erg enthousiast om het Orion-systeem van Mirico te testen in velden met grazend vee om te zien of het methaanuitstoot kan detecteren.

“De huidige methoden zijn duur en omslachtig, en dit systeem zou in de toekomst een echte doorbraak kunnen zijn voor onderzoekers en boeren, omdat het helpt om beter te begrijpen hoe managementpraktijken de emissies beïnvloeden. Deze informatie is echt essentieel als we productiemethoden willen ontwikkelen met een kleinere ecologische voetafdruk.”

Dr. Marcus Travers, Agri-Food Technology Lead bij ARU Peterborough, zei: “Het werk met het Mirico Orion-systeem, in samenwerking met Newcastle University, zal een belangrijke aanvulling zijn op ons onderzoek hier bij ARU Peterborough naar stikstofgebruik in akkerbouwgewassen.

“We hopen dat de sensor helpt bij het beantwoorden van veel van de belangrijke vragen rond het gebruik van organische mest, kunstmest en de uitstoot van broeikasgassen. Technologie als deze zou in potentie heel snel gemeengoed kunnen worden op boerderijen in het hele land.”

Lee Billingham, commercieel manager bij Mirico, zei: “Net als in andere sectoren die we bedienen, werkt de landbouw hard om de uitstoot te verminderen, maar zonder technologie die die uitstoot nauwkeurig meet, is het moeilijk om te weten welke strategieën werken. We kijken ernaar uit om de sensoren in te zetten en de resultaten te leveren die onze partners, klanten en de sector zullen helpen om vooruitgang te boeken bij het verminderen van hun uitstoot.”