Darmhormoon kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen

Een nieuwe epidemiologische studie van de universiteit van Lund en het academisch ziekenhuis van Skåne in Zweden toont aan dat er een verband bestaat tussen hoge niveaus van het maag-darmhormoon GIP in het bloed en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Het is bekend dat de darmhormonen GIP en GLP-1 belangrijk zijn voor de productie van insuline in de alvleesklier. Ze vormen zich tijdens het eten in de darmen en reguleren de insulineproductie van het lichaam, de opname van voedingsstoffen, de eetlust en het energieverbruik.

Dit heeft hen belangrijke therapeutische doelen gemaakt voor de behandeling van hoge bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 2.

Behandeling met geneesmiddelen die de afgifte van GLP-1 stimuleren, is, naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, ook beschermend tegen hart- en vaatziekten.

“Echter, meer en meer studies geven aan dat GIP, of directe stimulatie van de GIP-receptor, integendeel, negatieve cardiovasculaire effecten kan hebben en tot hart- en vaatziekten kan leiden”, zegt Martin Magnusson.

In een recent gepubliceerde epidemiologische prospectieve studie hebben onderzoekers gegevens en bloedmonsters uit twee grote populatiestudies – de Malmö Dieetkankerstudie in Zweden en de Botnia-studie in Finland – gebruikt om de associatie tussen GIP- en GLP-1-niveaus en de prognose voor cardiovasculaire studies te bestuderen. ziekte en vroegtijdige dood.

De studie omvatte 8051 mensen, en ongeveer 5 procent van hen had diabetes.

“De resultaten tonen aan dat fysiologisch hoge niveaus van GIP werden geassocieerd met een 30 procent verhoogd risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten, en een 20 procent verhoogd risico op voortijdige sterfte in het algemeen; vergeleken met degenen die geen hoge GIP-niveaus hadden ”, zegt Martin Magnusson, senior consultant in cardiologie aan het Skåne University Hospital, universitair hoofddocent cardiovasculaire aandoeningen aan de Universiteit van Lund en Clinical Fellow aan het Wallenberg Center for Molecular Medicine (WCMM).

Mendeliaanse randomisatie-analyse toonde ook aan dat genetisch verhoogde GIP geassocieerd was met cardiovasculaire aandoeningen, wat suggereert dat er een oorzakelijk verband kan zijn. GLP-1-niveaus waren echter niet significant geassocieerd met mortaliteit of hart- en vaatziekten.

Magnus Martinsson benadrukt dat de bevindingen zeer interessant zijn, maar op dit moment moeten worden gezien als een manier om hypothesen te genereren. Hoewel de resultaten aangeven dat er een oorzakelijk verband kan zijn tussen GIP-niveaus en hart- en vaatziekten, moet er nog veel worden onderzocht.

“Omdat slechts een fractie van de individuen in onze studie diabetes had, weten we niet hoe GIP-niveaus geassocieerd zijn met mortaliteit in een grotere diabetische populatie. Dit is iets wat we willen onderzoeken in het kader van een nieuw onderzoeksproject. Omdat veel diabetespatiënten worden behandeld met geneesmiddelen die indirect de GIP-waarden in het bloed verhogen, is het belangrijk om deze aanvullende onderzoeken uit te voeren om erachter te komen wat er achter onze epidemiologische bevindingen zit ”, concludeert Martin Magnusson.

Persbericht universiteit van Lund