Doorbraak in onderzoek naar belangrijkste oorzaak van blindheid

Onderzoek van de Queen Mary University in Londen heeft een nieuw eiwit geïdentificeerd dat gekoppeld is aan leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) dat nieuwe hoop kan bieden voor de diagnose en behandeling van de ziekte, die alleen al in het VK meer dan 1,5 miljoen mensen treft.

Het onderzoeksteam, bestaande uit wetenschappers van de Queen Mary University of London, de Universiteit van Manchester, Cardiff University en het Radboud Universitair Medisch Centrum, Nijmegen, vond significant hogere niveaus van een eiwit genaamd factor H-gerelateerd eiwit 4 (FHR-4) in het bloed van AMD-patiënten.

Verder onderzoek, waarbij oogweefsel werd gebruikt voor medisch onderzoek, liet de aanwezigheid van het FHR-4-eiwit in de macula zien – het specifieke deel van het oog dat door de ziekte is aangetast.

De resultaten van deze studie openen nieuwe wegen voor de vroege diagnose, door het meten van FHR-4-waarden in het bloed, en suggereert dat therapieën gericht op dit eiwit veelbelovende toekomstige behandelingsopties voor de ziekte kunnen bieden.

The study is published today in Nature Communications.