COVID-19-pandemie veroorzaakte stijging van calorierijk voedsel

Een nieuwe wereldwijde studie door onderzoekers van EPFL, de Universiteit van Fribourg en Microsoft Research heeft aangetoond dat er tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie een algemene stijging was van calorierijk voedsel zoals gebak, brood en taarten, met mogelijke gevolgen voor Volksgezondheid.

De COVID-19-pandemie heeft het leven van mensen over de hele wereld veranderd. Medio mei 2020 waren 2,5 miljard mensen of meer dan een derde van de wereldbevolking door hun regeringen gevraagd of bevolen om thuis te blijven om de verspreiding van het dodelijke virus te voorkomen.

Nieuw gezamenlijk onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, geleid door het Data Science Laboratory in EPFL’s School of Computer and Communication Sciences, samen met medewerkers van Microsoft Research en de University of Fribourg, laat ons zien wat we aan het doen waren tijdens COVID-19’s eerste zwaaien toen we opgesloten zaten in onze huizen – dromend over, en waarschijnlijk etend, calorierijk comfortvoedsel.

Omdat vermoed werd dat de voeding tijdens de eerste COVID-19-lockdowns minder evenwichtig was geworden, met mogelijk belangrijke gevolgen voor de volksgezondheid, maakten de onderzoekers gebruik van passief verzamelde grootschalige digitale traceergegevens om veranderingen in voedselgerelateerde belangen in achttien landen te analyseren.

Ze legden met name de populariteit vast van Google-zoekopdrachten met betrekking tot bijna 1500 voedingsmiddelen (bijv. brood, pizza, taarten) en manieren om toegang te krijgen tot voedsel (bijv. restaurant, recept) verkregen in een geaggregeerde vorm via de Google Trends-tool, om veranderingen in voedselgerelateerde interesses analyseren.

“We zagen dat naarmate onze mobiliteit drastisch werd verminderd en we meer tijd thuis begonnen door te brengen, er een algemene stijging van de belangstelling voor voedsel was en we konden zien dat deze stijging drastischer was en langer duurde dan bijvoorbeeld wat gewoonlijk gebeurt rond Kerstmis en Thanksgiving. We ontdekten ook dat deze stijgingen het meest drastisch waren voor voedingsmiddelen op basis van koolhydraten zoals gebak, taarten, gewoon brood en bananenbrood – de koning van de pandemie”, zegt Kristina Gligorić van EPFL, PhD-student aan de School of Computer and Communication Sciences en hoofdauteur van de studie.

Het is aangetoond dat Google Trends-zoekvolumes een krachtige sensor op populatieschaal zijn voor verschillende menselijke gedragingen, waaronder werkloosheid, handelsbeslissingen en stemmen. voedingsgedrag met behulp van digitale traceergegevens.

De onderzoekers volgden gegevens in heel 2020 en ontdekten een interessant verschil tussen de eerste en tweede golf van COVID-19: “We zagen dat in de tweede golf de impact op de voedingsinteresse een stuk kleiner was, hoewel de mobiliteitsbeperkingen in december 2020 erg streng waren. We kunnen speculeren dat mensen al recepten hadden, dus ze hoefden er niet opnieuw naar te zoeken, of het kan zijn dat de eerste golf van de pandemie zo’n schok was dat toen de tweede golf arriveerde, het al iets bekends was, “vervolgde Gligorić.

De onderzoekers zijn van mening dat een groot voordeel van het gebruik van digitale gegevens op deze manier de mogelijkheid was om een ​​onmiddellijk en gedetailleerd beeld te genereren van wat er in een tijd van crisis in de wereld gebeurde, maar wees gewaarschuwd dat het een proxy is voor echt gedrag – zoeken naar voedsel of een recept betekent niet noodzakelijk dat het voedsel is geconsumeerd.

Daarom is Gligorić van mening dat er voldoende ruimte is voor vervolgonderzoek: “Ik denk dat het in toekomstige studies erg belangrijk is om dit soort gegevens te koppelen aan eventuele klinische resultaten met betrekking tot diëten en met name obesitas en diabetes. Een andere mogelijkheid voor verder onderzoek zou zijn om te proberen de impact van COVID-19-gerelateerde maatregelen op individuen te identificeren, in tegenstelling tot hele populaties, wat onmiddellijke gevolgen zou hebben voor het monitoren en verbeteren van voedingsgewoonten.

Ten slotte hopen de auteurs dat het onderzoek beleidsmakers in de toekomst zal helpen, aangezien lockdown-beslissingen van invloed kunnen zijn op zoveel mensen: “Dit gaat verder dan COVID-19 en de huidige crisis tot andere soorten scenario’s waarin mensen de instructie kunnen krijgen om meer tijd door thuis, als gevolg van andere nieuwe virussen en ziekten of gebeurtenissen die verband houden met het weer. De maatregelen die worden genomen, hebben invloed op de mobiliteit van de bevolking en hebben waarschijnlijk gevolgen voor de voeding en de volksgezondheid op de lange termijn”, besluit Gligorić.

Author: Tanya Petersen

Source: EPFL

This content is distributed under a Creative Commons CC BY-SA 4.0 license. You may freely reproduce the text, videos and images it contains, provided that you indicate the author’s name and place no restrictions on the subsequent use of the content. If you would like to reproduce an illustration that does not contain the CC BY-SA notice, you must obtain approval from the author.