Schimmels in kinderdagverblijven kunnen astma en allergie veroorzaken

Schimmels, en vooral gisten, kwamen volgens een nieuwe studie veel vaker voor in kinderdagverblijven binnen dan daarbuiten. Factoren zoals bepaalde bouwkenmerken en het aantal kinderen in een kinderdagverblijf waren van invloed op de soorten schimmels die erin werden aangetroffen, wat suggereert dat veel van de schimmels en gisten waarschijnlijk binnenshuis bronnen hebben.

“Deze informatie is belangrijk om de alarmerende toename van chronische ziekten zoals astma en allergieën bij kinderen te begrijpen”, zegt eerste auteur Eva Lena Estensmo, Ph.D., Universiteit van Oslo, Noorwegen. Het onderzoek is gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology , een tijdschrift van de American Society for Microbiology.

De studie werd gemotiveerd door de toename van chronische allergieën en astma, gecombineerd met het algemene gebrek aan kennis over het indoor mycobioom, zei Dr. Estensmo. “Schimmelgroei kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit binnenshuis, en sommige schimmels worden in verband gebracht met allergische reacties en luchtwegsymptomen die kunnen leiden tot chronische luchtwegaandoeningen.”

In het onderzoek onderzochten de onderzoekers de binnen- en directe buitenmycobiomen van 125 kinderdagverblijven in Noorwegen, waarbij ze stofmonsters namen van de binnen- en buitenkant van deurkozijnen en de bevindingen correleerden met verschillende variabelen, zoals het aantal en de leeftijden van kinderen in elk kinderdagverblijf, het type gebouw (eengezinswoning, appartement, etc.), bouwmaterialen (bakstenen, hout, etc.), ventilatietype, aanwezigheid van ongedierte, historie van schimmelschade en bouwjaar.

De studie hield ook rekening met milieugegevens, waaronder temperatuur en vochtigheidsniveaus binnen en buiten, afstand tot de kust en lengte- en breedtegraad van de kinderdagverblijven.

“Vooral de grote diversiteit aan gisten kwam als een verrassing”, zegt Dr. Estensmo. “Velen kunnen worden geassocieerd met het menselijk lichaam. We weten niet helemaal of de gisten vooral geassocieerd worden met kinderen, maar we hebben enkele aanwijzingen – werk in uitvoering – dat er veel meer gisten aanwezig zijn in kinderdagverblijven dan in andere binnenomgevingen.

“Bovendien is de omgeving van de kinderopvang met veel activiteit en een hoge dichtheid van mensen een interessante omgeving om te bestuderen in relatie tot de menselijke invloed op het indoor mycobioom,” zei Dr. Estensmo. Ze zei dat het goed is vastgesteld dat het microbioom binnenshuis dat verband houdt met bacteriën wordt beïnvloed door mensen, maar dat er veel minder bekend was over de menselijke invloed op het mycobioom.

“Omdat jonge kinderen vaak organische materialen zoals aarde en strooisel uit de natuur meenemen, kunnen kinderdagverblijven extra organische substraten ophopen die schimmelgroei bevorderen, in vergelijking met andere binnenomgevingen”, schreven de auteurs. Eerder is aangetoond dat de concentratie van schimmels in kinderdagverblijven hoger is dan die in woningen.

Burgerwetenschappers speelden een belangrijke rol in het onderzoek en gebruikten materialen die hen door de onderzoekers waren opgestuurd om stofmonsters te verzamelen van deurkozijnen, zowel buiten als binnen de gebouwen. Ze vulden ook vragenlijsten in die de onderzoekers hadden gemaild, over het aantal en de leeftijden van de kinderen in de kinderdagverblijven, het type gebouw (eengezinswoning, appartement, enz.) en de eerder genoemde kenmerken van de gebouwen.