Celtherapie die schade aan hoornvlies herstelt met stamcellen van de patiënt

Een team onder leiding van onderzoekers van Mass Eye and Ear, lid van Mass General Brigham, rapporteert de resultaten van een fase I-studie van een revolutionaire stamcelbehandeling genaamd gecultiveerde autologe limbale epitheliale celtransplantatie (CALEC), die veilig en effectief bleek te zijn. werd op korte termijn goed verdragen door vier patiënten met aanzienlijke chemische brandwonden aan één oog.

Volgens de studie die op 18 augustus in Science Advances werd gepubliceerd, ervoeren de patiënten die twaalf maanden werden gevolgd, herstelde hoornvliesoppervlakken – twee konden een hoornvliestransplantatie ondergaan en twee rapporteerden significante verbeteringen in het gezichtsvermogen zonder aanvullende behandeling.

Hoewel de fase I-studie bedoeld was om de voorlopige veiligheid en haalbaarheid te bepalen voordat ze doorgingen naar een tweede fase van de proef, beschouwen de onderzoekers de eerste bevindingen als veelbelovend.

“Onze eerste resultaten suggereren dat CALEC hoop zou kunnen bieden aan patiënten die last hadden van onbehandelbaar verlies van gezichtsvermogen en pijn geassocieerd met ernstige verwondingen aan het hoornvlies”, zegt hoofdonderzoeker en hoofdonderzoeksauteur Ula Jurkunas, MD, adjunct-directeur van de Cornea Service bij Mass Eye. en Ear en universitair hoofddocent oogheelkunde aan de Harvard Medical School.

“Corneaspecialisten worden gehinderd door een gebrek aan behandelingsopties met een hoog veiligheidsprofiel om onze patiënten te helpen met chemische brandwonden en verwondingen waardoor ze geen kunstmatige hoornvliestransplantatie kunnen krijgen. We hebben goede hoop dat CALEC op een dag deze cruciaal noodzakelijke behandelingskloof kan opvullen.”

Persbericht: masseyeandear.org