Nederlandse consument vindt THT-datum soms overbodig

Voor bepaalde producten kan de ‘tenminste houdbaar tot’-datum best worden afgeschaft. Dat is de belangrijkste uitkomst van een representatief onderzoek onder 1000 Nederlandse consumenten. *

* Onderzoek uitgevoerd in opdracht van online supermarkt voor restproducten Foodello.

Rijst, thee en kruiden: geen THT-datum nodig

Zoals bekend, stelt een producent de THT-datum altijd vast op een datum ruim vóór het – eventueel – minder worden van de kwaliteit. Ook leert de ervaring dat houdbare producten vaak aanzienlijk langer goed blijven dan die datum. Die producten kunnen daarna nog steeds worden geconsumeerd zonder verlies van kwaliteit, smaak en dergelijke.

98% van de respondenten consumeert wel eens een product na de THT-datum. Afhankelijk van het product, vindt tussen 65 en 75% van de Nederlandse consumenten dat rijst, thee en kruiden prima zonder THT-datum kunnen.

Nederlandse consument is goed op de hoogte

Bas Dekker, marketingmanager van Foodello: “De uitkomst van het onderzoek laat zien dat de Nederlandse consument heel goed weet dat je de meeste producten ook na de THT-datum nog prima zonder kwaliteitsverlies kunt consumeren. En ook dat consumenten op zichzelf vertrouwen om te checken of dat echt nog kan. Het is bemoedigend om te zien, omdat dit bewustzijn verder bijdraagt aan het verminderen van voedselverspilling, één van de doelstellingen van Foodello.”

Top-tien producten die nog worden geconsumeerd

De tien producten die na de THT-datum nog het meest worden gebruikt, luidt als volgt:

 

Product % Consumenten
Thee 85%
Kruiden 82%
Rijst 80%
Hagelslag 74%
Drop 72%
Chocolade 68%
Pindakaas 65%
Soep in blik 60%
Frisdrank 55%
Mayonaise 39%