Nieuw onderzoek naar groene ruimte en geestelijke gezondheid van kinderen

De bevindingen van het team van Dr. Nissa Towe-Goodman werpen licht op de belangrijke relatie tussen groene ruimte en de geestelijke gezondheid van kinderen. Het is intrigerend hoe ze satellietbeelden gebruikten om de vegetatiedichtheid rond kindertehuizen te beoordelen en deze in verband te brengen met de gerapporteerde internaliserende en externaliserende symptomen.

Bij internaliserende gedragsproblemen is er een overcontrole over de emoties; ze worden naar binnen gericht en leiden tot innerlijke onrust. Typische internaliserende problemen zijn sociale teruggetrokkenheid, angst, depressie en psychosomatische klachten.

Bij externaliserende gedragsproblemen is er te weinig controle over de emoties en worden deze uitgeageerd. Jongeren met externaliserende problemen hebben vaak conflicten met andere mensen of met de maatschappij. Typische problemen zijn agressie, overactief gedrag en ongehoorzaamheid.

De resultaten die de positieve impact van groene ruimten op de geestelijke gezondheid tijdens de vroege kinderjaren benadrukken, onderstrepen het belang van vroege blootstelling aan de natuur. Deze periode lijkt cruciaal voor het vaststellen van de gunstige effecten van groene ruimten op het welzijn van kinderen. Het feit dat het verband bleef bestaan, zelfs nadat verschillende demografische en sociaal-economische factoren in overweging waren genomen, onderstreept de robuustheid van de bevindingen.

De afwezigheid van een soortgelijk verband tijdens de middelbare kindertijd roept echter interessante vragen op over de dynamiek van de interactie van kinderen met hun omgeving naarmate ze ouder worden. De speculatie van de onderzoekers over de toegenomen tijd die op school wordt doorgebracht en minder tijd thuis die dit gebrek aan associatie beïnvloedt, rechtvaardigt verder onderzoek.

De implicaties van dit onderzoek zijn substantieel en suggereren dat initiatieven om de toegang tot groene ruimten, zoals parken en stedelijke bosprogramma’s, te verbeteren, zouden kunnen dienen als belangrijke interventies voor het bevorderen van de geestelijke gezondheid van kinderen in het hele land. Desalniettemin zijn er, zoals de onderzoekers terecht opmerken, aanvullende onderzoeken nodig om de causaliteit tussen blootstelling aan groene ruimte en verbeterde geestelijke gezondheidsresultaten bij kinderen te bevestigen.

Over het geheel genomen onderstreept deze studie het potentieel van het opnemen van groene ruimten in stadsplanning en gemeenschapsontwikkelingsstrategieën om een gezondere omgeving te bevorderen waarin kinderen mentaal en emotioneel kunnen gedijen.

Bron: National Institutes of Health