Korte periodes van woede kunnen de bloedvatfunctie aantasten

Nieuw onderzoek werpt een licht op hoe negatieve emoties, met name boosheid, onze cardiovasculaire gezondheid kunnen beïnvloeden door de bloedvatfunctie aan te tasten. In het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Dr. Daichi Shimbo en collega’s, herinnerden deelnemers zich ervaringen uit het verleden die woede, angst, verdriet of een neutrale emotionele toestand veroorzaakten.

Ze ontdekten dat het terughalen van gebeurtenissen die woede veroorzaakten leidde tot een tijdelijke verslechtering van de verwijding van bloedvaten, wat cruciaal is voor een goede doorbloeding. Er werden echter geen significante veranderingen waargenomen bij angst of verdriet.

Het begrijpen van deze emotionele triggers en hun fysiologische effecten is essentieel voor het identificeren van mogelijke interventiedoelen om het risico op cardiovasculaire voorvallen te verminderen. Het onderzoek draagt bij aan het groeiende bewijsmateriaal dat het verband tussen mentaal welzijn en cardiovasculaire gezondheid benadrukt.

Het onderstreept ook het belang van het beheersen van intense acute emotionele toestanden om de gezondheid van het hart te beschermen.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat dit onderzoek zijn beperkingen had, zoals de focus op jonge en ogenschijnlijk gezonde deelnemers in een gecontroleerde omgeving. Verder onderzoek is nodig om na te gaan hoe deze bevindingen van toepassing kunnen zijn op oudere volwassenen met bestaande gezondheidsproblemen en in de praktijk.

Bron: American Heart Association