Sporthersenschuddingen verhogen het risico op blessures

Hersenschuddingen zijn een ongelukkige realiteit van contactsporten op junior en senior niveau. Nu suggereren sportexperts van de Universiteit van Zuid-Australië dat langere hersteltijden nodig kunnen zijn voor jeugdatleten die lijden aan hoofdtrauma, aangezien nieuw onderzoek aantoont dat een hersenschudding het toekomstige letselrisico met 50% kan verhogen.

Gepubliceerd in het Journal of Science and Medicine in Sport, volgde en evalueerde als eerste studie ter wereld de langetermijnimpact van hersenschudding en het daaropvolgende letselrisico van 1455 sub-elite junior Australische voetballers.

Dit bouwt voort op eerder UniSA-onderzoek dat een ongeveer 1,5 maal verhoogd risico op blessures aantrof bij sub-elite Australische voetbalspelers die terugkeerden van een blessure, in vergelijking met spelers zonder blessure.

Onderzoekers volgden blessures over een periode van zeven seizoenen en ontdekten dat voetballers die een hersenschudding opliepen ook ongeveer 1,5 keer meer kans hadden om in de toekomst opnieuw gekwetst te raken. Dit verhoogde risico was hetzelfde als bij spelers die terugkeerden van verwondingen aan de bovenste en onderste ledematen.

De bevinding komt vóór het rapport van de Australische Senaat over hersenschudding en volgt op de aankondiging van de AFL voor een onderzoek van $ 25 miljoen naar de langetermijneffecten van hersenschudding en hoofdstoten.

In de AFL zijn hersenschuddingen één van de meest voorkomende verwondingen, met gemiddeld zes hersenschuddingen per 1000 speeluren, waarbij elk jaar ongeveer 70 tot 80 mannelijke spelers betrokken zijn.

In de junior elite-voetbal, evenals AFL en AFLW, zeggen de richtlijnen voor hersenschudding dat een speler na een hersenschudding op zijn vroegst 12 dagen na de blessure kan terugkeren om te spelen, na het volgen van de graduele progressie via een return-to-play programma.

Hoofdonderzoeker, dr. Hunter Bennett van UniSA, zegt dat het aanzienlijk en verhoogd risico op letsel na een hersenschudding erop kan wijzen dat sommige spelers een langere hersteltijd nodig hebben om beter te herstellen voordat ze weer kunnen spelen.

“De huidige aanbeveling van 12 dagen na een hersenschudding is mogelijk niet voldoende om volledig herstel mogelijk te maken bij elite voetballers onder de 18”, zegt dr. Bennett.

Het kan er ook op duiden dat de fysieke eigenschappen die worden beïnvloed door een hersenschudding grondiger moeten worden beoordeeld voordat een atleet toestemming krijgt om terug te sporten.

“Hersenschudding is een veelvoorkomende blessure in Australisch voetbal die kan leiden tot stoornissen in evenwicht, coördinatie, reactietijd en besluitvorming – en deze stoornissen kunnen het risico op andere blessures vergroten als een atleet terug sport voordat hij volledig hersteld is.”

Een recente consensus verklaring over hersenschudding in de sport geeft ook aan dat kinderen en tieners tot vier weken nodig hebben om te herstellen van een sport gerelateerde hersenschudding.

“Hersenschudding is een uniek letsel dat optreedt zonder spierweefsel schade, maar in plaats daarvan aspecten van motorische controle beïnvloedt”, zegt Dr. Bennett.

“Terugkerende blessures kunnen het succes van het team, de gezondheid van spelers en de levensduur van de carrière aanzienlijk beïnvloeden.

“In topsport bestaat het potentieel voor jonge atleten om hun bereidheid om na een blessure terug te keren naar de sport te overdrijven, omdat ze bang zijn dat het missen van wedstrijden hen kan uitsluiten van senior drafting of competitie.

“Als we weten dat atleten een groter risico lopen op een nieuwe blessure na een hersenschudding, suggereert dit dat we unieke en zorgvuldige revalidatie strategieën nodig hebben om te monitoren wanneer een atleet volledig hersteld is en klaar is om weer te spelen.”

Onderzoekers zeggen dat toekomstig onderzoek moet proberen om optimale revalidatie- en blessure preventie strategieën te identificeren voor atleten die last hebben van hersenschuddingen.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck