Ouderen die pijnmedicatie gebruiken hebben groter risico op vallen

Oudere volwassenen met cognitieve stoornissen hebben twee tot drie keer meer kans om te vallen dan mensen zonder cognitieve stoornis. Bovendien vergroot het toenemende gebruik van pijnstillers voor chronische pijn door oudere volwassenen hun valrisico. Risico’s die gepaard gaan met vallen zijn onder meer lichte kneuzingen tot ernstigere heupfracturen, gebroken botten en zelfs hoofdletsel. Omdat vallen een belangrijke oorzaak van letsel is voor mensen van 65 jaar en ouder, is het een belangrijk probleem voor de volksgezondheid om te bestuderen om deze volwassenen meer veiligheid en onafhankelijkheid te bieden naarmate ze ouder worden.

Hoewel een verhoogd risico op vallen als gevolg van het gebruik van pijnmedicatie door oudere volwassenen uitgebreid is onderzocht, is er minder bekend over de invloed van het gebruik van pijnmedicatie op het valrisico van oudere volwassenen met cognitieve stoornissen. In een studie die onlangs is gepubliceerd in Age and Ageing, onderzochten onderzoekers van de Texas A&M University een nationale steekproef om de relatie tussen het gebruik van pijnmedicatie en vallen bij oudere volwassenen te identificeren op basis van hun cognitieve status. Het team omvatte Texas A&M Health Center for Population Health and Aging, postdoctoraal onderzoeksmedewerker, Aya Yoshikawa, DrPH; centrum mededirecteur Matthew Lee Smith, PhD, MPH; en directeur van het centrum, Marcia G. Ory, PhD, MPH.

Met behulp van gegevens van de National Health and Aging Trends Study (NHATS), analyseerde het team verbanden tussen het gebruik van pijnmedicatie en recente valpartijen naar cognitieve status. De gebruikte gegevens waren zelfgerapporteerde metingen, behalve cognitieve testscores, die waren afgeleid van het door de NHATS gevalideerde algoritme op basis van de diagnose van een arts, testscores voor het cognitieve domein (geheugen, oriëntatie en uitvoerende functie) en AD8-testscores voor dementiescreening.

Valpartijen werden in de afgelopen maand geïdentificeerd als “ja” of “nee” antwoorden op de definitie van “elke val, uitglijden of struikelen waarbij u uw evenwicht verliest en op de grond of op de grond of op een lager niveau terechtkomt”. De frequentie van het nemen van pijnmedicatie in de afgelopen maand werd geïdentificeerd als zeven dagen per week, vijf tot zes dagen per week, twee tot vier dagen per week, één keer per week of minder, en nooit. Informatie over specifieke pijnstillers werd in dit onderzoek niet gevonden.

Aanvullende maatregelen waren leeftijd, ras/etniciteit, opleiding, woonsituatie, evenwichts- of coördinatieproblemen, last hebben van pijn en het aantal chronische aandoeningen.

De onderzoekers ontdekten dat van de 7.491 thuiswonende deelnemers aan het onderzoek 8,3 procent mogelijke dementie had, terwijl 8,2 procent waarschijnlijke dementie had.

“Hoewel er geen significant verschil was in pijn door cognitieve status, namen mensen met dementie vaker medicatie voor pijn dan mensen zonder dementie,” zei Yoshikawa. “Oudere leeftijd, niet-Spaanse blanke ras / etniciteit, lager opleidingsniveau, alleen wonen en meer chronische aandoeningen werden geassocieerd met mensen met dementie dan met mensen zonder dementie. Mensen met dementie rapporteerden meer één val in de afgelopen maand en zorgen maken over vallen en evenwicht/coördinatie.”

Bovendien vonden onderzoekers dat een verhoogde kans op recent vallen geassocieerd was met pijnmedicatie bij personen met waarschijnlijke dementie, en dat het nemen van pijnstillers twee dagen per week of meer ook geassocieerd was met een verhoogd risico op vallen bij mensen met waarschijnlijke dementie.

“Deze resultaten ondersteunen dat het risico op vallen in verband met pijnmedicatie verhoogd is bij mensen met hogere niveaus van cognitieve stoornissen,” zei Yoshikawa. “De verschillende relaties tussen pijnmedicatie en vallen naar cognitieve status kunnen gedeeltelijk worden verklaard door de ernst van cognitieve stoornissen bij oudere volwassenen.”

Ten slotte merken de onderzoekers op dat de bevindingen in deze studie praktische implicaties hebben voor strategieën en programma’s voor valpreventie.

“Om het risico op vallen in verband met pijnmedicatie aan te pakken, met name voor mogelijke dementie, is het essentieel om screening en medicatieafstemming in de gezondheidszorg uit te voeren. Het verstrekken van voorlichting over pijnmedicatie en alternatieve pijnbeheersingsprogramma’s is van cruciaal belang om vallen te voorkomen, ‘ zei Yoshikawa. “Er is behoefte aan valpreventieprogramma’s die zowel oefentraining voor het verbeteren van het evenwicht als het verminderen van zorgen over vallen door valbeheersingsstrategieën aanmoedigen.”