Vroege vogel of nachtbraker?

Voldoende slaap krijgen kan een echte uitdaging zijn voor ploegenarbeiders die hun algehele gezondheid beïnvloeden. Maar welke rol speelt een vroege vogel of nachtbraker bij het krijgen van een goede nachtrust? Onderzoekers van McGill University vinden een verband tussen chronotype en het aantal slaapploegwerkers dat ze kunnen krijgen met hun onregelmatige schema’s.

“Sommige mensen lijken vastbesloten om vroeg te slapen, terwijl anderen de neiging hebben om laat te slapen. Deze voorkeur, chronotype genaamd, wordt gemoduleerd door ons circadiane systeem – de unieke interne tijdwaarnemer van elke persoon”, zegt hoofdauteur Diane B. Boivin, een professor in de Afdeling Psychiatrie aan de McGill University.

Hun in Sleep gepubliceerde studie is de eerste die de relatie onderzoekt tussen chronotype en slaapgedrag bij ploegenarbeiders tijdens ochtend-, avond- en nachtdiensten. Om deze relatie te onderzoeken, volgden de onderzoekers 74 politieagenten terwijl ze hun gebruikelijke diensten draaiden. Bijna een maand lang droegen de officieren een horloge-achtig apparaat, waarmee onderzoekers hun slaap konden meten.

Niet alle ploegen zijn gelijk gemaakt

“Onze resultaten suggereren dat het effect van chronotype op de slaapduur en het dutjegedrag afhangt van het type ploegendienst. Gemiddeld slapen vroege vogels 1,1 uur langer in ochtenddiensten, terwijl nachtbrakers twee uur langer slapen in avonddiensten”, zegt co-auteur Laura Kervezee, een voormalig postdoctoraal onderzoeker bij The Douglas Research Center verbonden aan McGill University.

De kracht van dutjes

Terwijl ploegenarbeiders dutjes doen om het effect van hun onregelmatige schema op hun slaap te verminderen, ontdekten de onderzoekers dat dit gedrag prominenter was tijdens nachtdiensten in vroege vogels. Over het algemeen sliepen vroege vogels minder na nachtdiensten in vergelijking met nachtbrakers, maar ze deden ook meer dutjes voorafgaand aan hun nachtdiensten, dus hun totale dagelijkse slaap was vergelijkbaar.

De bevindingen kunnen helpen bij het ontwerpen van strategieën om de slaap van werknemers met atypische schema’s te verbeteren, zeggen de onderzoekers. Dergelijke strategieën kunnen werkschema’s omvatten die rekening houden met chronobiologische principes.

“Mensen die in ploegendienst werken, ervaren een verhoogd risico op slaapstoornissen en gefragmenteerde slaapperioden. Omdat slaap essentieel is voor optimale prestaties, gezondheid en welzijn, is het belangrijk om strategieën te ontwikkelen om beter te rusten”, zegt Boivin, die ook de directeur van het Center for Study and Treatment of Circadian Rhythms in het Douglas Research Centre.

Als volgende stappen hopen de onderzoekers de impact van chronotype en ploegenarbeid op andere gezondheidsresultaten te bestuderen.