Vrouwen lijden meer door covid-19 lockdowns dan mannen

Uit een studie van onderzoekers van de Universiteit van Calgary met het Hotchkiss Brain Institute naar seks- en genderverschillen op het gebied van slaap, empathie en gemoedstoestand tijdens maanden van isolatie als gevolg van COVID-19 is gebleken dat vrouwen meer lijden dan mannen met slechtere slaap en meer angst, depressie en trauma, terwijl ze zich ook meer empathisch voelen dan mannen.

De bevindingen die in Frontiers in Global Women’s Health zijn gepubliceerd, zijn een van de eerste onderzoeken waarin gekeken is naar veranderingen in stemming en slaapkwaliteit tijdens de pandemie. Dr. Veronica Guadagni, PhD, leidde tussen 23 maart en 7 juni van dit jaar een online enquête onder Canadezen. Gedurende deze tijd waren scholen en veel bedrijven gesloten en bleven mensen zoveel mogelijk thuis als onderdeel van een algemene vergrendeling om overdracht van het virus te voorkomen.

De onderzoekers onderzochten gegevens van 573 deelnemers, 112 mannen en 459 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 25,9 jaar. Meer dan 66 procent van de vrijwillige deelnemers meldde een slechte slaapkwaliteit, meer dan 39 procent meldde verhoogde symptomen van slapeloosheid en angst en angst waren in de hele steekproef toegenomen. Slaap-, depressie- en angstsymptomen kwamen vaker voor bij vrouwen.

“Over het algemeen bleek uit de studie dat vrouwen meer angst en depressie rapporteerden”, zegt Guadagni, een postdoctoraal onderzoeker aan de Cumming School of Medicine (CSM). “Hun symptomen verslechterden in de loop van de tijd en met een langere periode van isolatie. Er was een geleidelijke toename van angst, depressie, slechte slaapkwaliteit en trauma voor mannen en vrouwen. Maar het was in de loop van de tijd groter voor vrouwen.”

Uit de studie bleek ook dat vrouwen hogere scores rapporteerden op een schaal die empathie meet, het vermogen om de emoties van anderen te begrijpen en om voor anderen te zorgen. De grotere empathie ging echter gepaard met meer angst, depressie en trauma. De auteurs speculeren dat de grotere bezorgdheid en ongerustheid van vrouwen in relatie tot zorgverleners de verschillen in rolpatronen en normen weerspiegelt.

“Ik was niet verrast door de bevindingen; vrouwen zijn degenen die de extra last dragen”, zegt Dr. Giuseppe Iaria, PhD, de senior onderzoeker van de studie. “Het zorgen voor familie en kritieke situaties is altijd een enorme last geweest voor vrouwen en vrouwen.”

Als het gaat om gevoel voor anderen, kunnen de hogere scores voor vrouwen op de empathieschaal betekenen dat ze meer geneigd zijn om de richtlijnen voor de volksgezondheid te volgen, zoals handen wassen, sociale afstand nemen en een masker dragen. “Als we zien dat meer empathie verbonden is met prosociaal gedrag, zouden we kunnen verwachten dat de mensen die meer om anderen geven, de regels meer respecteren. Toekomstige studies zouden deze specifieke hypothese moeten testen”, zegt Guadagni.

De onderzoekers waren niet in staat om pre-pandemische slaap- of angstproblemen op te halen uit de gegevens van de deelnemer. “We weten niet wat het samenspel was tussen slaap, mentale gezondheid en empathie voordat deze deelnemers zich isoleerden”, zegt Iaria. Hij hoopt dat het onderzoek “inzichten zal oproepen” in het publieke besef dat sommigen meer lijden dan anderen, wat leidt tot enige erkenning en aanpassing aan vrouwen van hun partners, werkgevers en instellingen.

De onderzoekers suggereren dat sekseverschillen en sekseverschillen een rol kunnen spelen bij psychologische en gedragsmatige reacties op de pandemie. En, zeggen ze, met deze verschillen moet rekening worden gehouden bij het plannen van gerichte psychologische interventies.