Smaakjes in e-sigaretten kunnen je hart beschadigen

Volgens een preklinische studie door de universiteit van South Florida Health verstoren de bij pubers en jong volwassenen zo populaire, cardiotoxische vape smaakjes de normale electrische activiteit van het hart.

Het aanlokkelijke scala aan fruit- en snoepsmaken dat miljoenen jongeren verleid om te gaan vapen kan hun hart beschadigen, is de uitkomst van een preklinische studie door onderzoekers van USF Health.

Hoewel in het algemeen minder giftig dan conventionele sigaretten, tonen steeds meer studies aan dat de nicotine en andere chemicalien bij vaping de longen en het hart kunnen beschadigen. ‘Maar tot nu toe was er geen duidelijkheid over wat er gebeurt als de vernevelde smaakmoleculen na het inhaleren via de bloedbaan in het hart komen,’ zegt Sami Noujaim, PhD, hoofdonderzoeker van het onderzoek en hoofddocent moleculaire farmacologie en fysiologie van het USF Health Morsani College of Medicine.

In hun studie, gepubliceerd op 20 november in het American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology, doen Dr. Noujaim en zijn collega’s verslag van een serie experimenten waarbij de toxiciteit van vape smaakjes geevalueerd wordt in hartcellen en in jonge muizen.

‘De gearomatiseerde electronische nicotine aparaatjes die zo populair zijn bij tieners en jongvolwassenen zijn niet echt veilig,’ zegt Dr. Noujaim. ‘Samengevat geven de uitkomsten van onze studies in de cellen en muizen aan dat vaping de normale functie van het hart verstoort en in potentie kan leiden tot hartritmestoornissen.’

Het laboratorium van Dr. Noujaim is als een van de eersten begonnen met het onderzoeken van potentiele cardiotoxische effecten van de vele gearomatiseerde chemicalien die aan e-vloeistoffen worden toegevoegd in electronische nicotine afgiftesystemen (electronic nicotine delivery systems, of ENDS). Onlangs ontving hij een vijfjarige toelage van $2,2 miljoen van de NIH’s National Institute of Environmental Health Sciences om zijn lab onderzoek uit te voeren. Onder de algemene naam e-sigaretten, zijn er ook andere ENDS producten zoals vape pennen, mods en pods.

Vertaling: Ellen Lam