VR-technologie helpt ouderen geestelijke gezondheid te verbeteren

Geavanceerde technologie wordt normaal gesproken geassocieerd met jongeren, maar een groep ouderenzorgbewoners in Adelaide leert hoe nuttig (en hoe leuk) virtual reality kan zijn. Herinnerend aan hun avonturen uit het verleden en de meest positieve herinneringen door middel van VR-technologie helpt residentiële ouderenzorgbewoners van Helping Hand hun geestelijke gezondheid te verbeteren, dankzij een nieuwe studie van de University of South Australia.

UniSA-promovendus Jim Saredakis gebruikt virtual reality om de wijdverbreide apathie in bejaardenhuizen aan te pakken, die cognitieve achteruitgang versnelt en tot 84 procent van de oudere bewoners kan treffen.

“Gebrek aan interesse in het leven en verlies van motivatie komen zeer vaak voor bij mensen in bejaardenhuizen”, zegt Saredakis. “Apathie draagt ​​bij aan een slechtere kwaliteit van leven en wordt in verband gebracht met een drievoudig risico op eerder overlijden vergeleken met mensen zonder apathie.”

Muziek en kunsttherapie worden vaak gebruikt om ouderenzorgbewoners te motiveren, maar virtual reality kan worden gebruikt als een krachtig hulpmiddel voor “reminiscentietherapie”, waardoor senioren zichzelf kunnen onderdompelen in gelukkiger herinneringen uit hun verleden.

Saredakis heeft VR-ervaringen op maat gemaakt voor 17 bewoners van Helping Hand, waarbij ze elk interviewen over hun levensgeschiedenis met een focus op positieve herinneringen en vervolgens inhoud specifiek voor elke persoon zoeken.

De inhoud werd bekeken via een 360-gradenvideo op displays op het hoofd, waardoor bewoners autobiografische herinneringen aan reizen, favoriete plaatsen, banen, familievideo’s en andere sociale connecties konden herbeleven.

“Het is een digitaal levensverhalenboek; een krachtig hulpmiddel dat ouderenzorgbewoners wegvoert van de wereld waarin ze zich bevinden en naar een gelukkiger tijd en plaats zonder andere afleidingen, ”zegt Saredakis.

De feedback was overweldigend positief.

“Ik zag een zichtbare verandering in hen. De emotionele reacties waren gevarieerd (inclusief gelukkige tranen) maar altijd positief. ”

Wat nog belangrijker is, de verbeteringen in verbale vloeiendheid – een belangrijke indicator van apathie – waren opvallend.

De bewoners met een hogere mate van apathie herinnerden zich direct na de immersieve sessies veel meer woorden dan daarvoor, waardoor mogelijk specifieke delen van hun hersenen werden geactiveerd.

“Wij geloven dat het zijn in de meeslepende omgeving de hersengebieden stimuleert die betrokken zijn bij verbale vloeiendheid”, zegt Saredakis. “Wat we ontdekten was dat mensen met een hoge mate van apathie meer woorden zeiden na de ervaring, waardoor er iets in hun hersenen ontstond. Het had onmiddellijk effect en we weten niet hoe lang het duurt. ”

Enkele negatieve bijwerkingen van de virtual reality-ervaring werden gemeld, waaronder duizeligheid en misselijkheid – zoals reisziekte – en enige vermoeidheid van de ogen. Alle deelnemers steunden het project echter en zeiden dat het hun favoriete bezigheid in huis was.

“Het feit dat bewoners met de hoogste niveaus van apathie de meeste verbeteringen lieten zien, vertelt ons dat virtual reality het leven van oudere volwassenen in residentiële ouderenzorg kan helpen verbeteren”, zegt Saredakis.

Dit onderzoek wordt momenteel uitgebreid om apathie direct te onderzoeken en virtual reality te vergelijken met traditionele vormen van reminiscentietherapie en een gebruikelijke zorggroep.